Top News
246 prikaza

Tu će letiti perje – Bandić i odbačeni protiv svih ostalih

Milan Bandić i "banditosice"
Tomislav Miletic (PIXSELL)
U drugoj izbornoj jedinici odvijat će se najveća drama za glasove. Tamo su Milan Bandić, Milijan Brkić, Anka Mrak Taritaš, Ivana Maletić, Zlatko Hasanbegović, Gordan Maras...

Petoboj koji će se igrati u II. Izbornoj jedinici bit će svakako jedan od najzanimljivijih jer su nositelji lista, ali i oni niže rangirani, prije svega osebujni političari. 

Ivana Maletić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Milan Bandić koji sebe već naziva premijerom vodit će bitku s nositeljicom HDZ-ove liste Ivanom Maletić i SDP-ovim Gordanom Marasom te jednim odmetnutim MOST-cem Ivanom Lovrinović i jednim MOST-ovcem Slavenom Dobrovićem. 

No, ni Maletić ni Maras neće mu sigurno biti prava prijetnja već Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, koji je zadnji listi i kao takav opasan lovac na preferencijalne glasove. 

Brkić i Bandić definitivno pucaju na isto biračko tijelo i omiljeni su u toj jedinici koja, među ostalim, obuhvaća Sesvete, Dugo Selo, Dubravu. 

No, na HDZ-ovoj listi nalazi se još kontroverzni tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, treći je na listi, ali i on je, baš kao i Brkić i Bandić, izrazito popularan u tom području. 

Šef HDZ-a Andrej Plenković definitivno je listu u ovoj jedinici učinio nepredvidljivom, suprostavljajući dva jaka HDZ-ovca Milanu Bandiću iako je, iz prošlogodišnjeg iskustva, više nego jasno da će oni u svojevrsnu postizbornu koaliciju. 

Milijan Brkić pokazao se zapravo kao pravi alturist jer se, kako bi 'spasio' Miroslava Tuđmana, ponudio da on bude zadnji (četrnaesti) na listi, a da prvo mjesto u IV. izbornoj jedinici prepusti sinu prvog hrvatskog predsjednika. 

Iako to nije bio prvotni scenarij zbog tenzija koje su tijekom cijela dva dana prilikom sastavljanja lista bile jake, Brkić je odlučio svoje mjesto u Saboru izboriti preferencijalno. 

U istoj jedinici, kako smo već rekli, na trećem mjestu našao se tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a dva mjesta iza njega Branko Hrg, koji je na prošlim parlamentarnim izborima prošao odlično i bio drugi po broju preferencijalnih glasova u toj jedinici. 

Milijan Brkić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Stoga, dobar dio HDZ-ovaca pretpostavlja da će se u u toj jedinici voditi prava borba između dva rasna HDZ-ovca Brkića i Hasanbegovića. 

Milijan Brkić je omiljen na terenu, Hasanbegović, kako kažu HDZ-ovci, uvijek dobije najveći aplauz na skupovima, a posljednje fotografiranje pored zastave s ustaškim simbolima ovdje mu ne bi trebalo naškoditi, iako nikad se ne zna. 

Milan Bandić sigurno je bio kum već desetke puta obiteljima iz Dubrave ili Sesveta, a njegovu popularnost, koja nije pala ni nakon USKOK-ove optužbe u aferi Agram, dokazuje i to što je na prošlim izborima dobio više od 13 tisuća preferencijalnih glasova i tako svojoj stranci osigurao jedan mandat. 

Svatko od ovog trojca ima sve potrebno za osvajanje srca u ovoj jedinici. Bandić gradi igrališta u Dubravi, planira im osigurati i bazen, a populističke mjere koje najavljuje mnoge neće ostaviti ravnodušnima. 

Bandić tako obećaje plaće za majke s troje ili više djece prvo onima majkama u Zagrebu, a nakon 11. rujna, i u cijeloj zemlji, besplatne knjige Romima i petrinjskim školama, besplatno dopunsko osiguranje za umirovljenike, otpis dugova i kamata te nagrade sportašima na Olimpijskim igrama. 

No, upravo bi ga jedan olimpijac mogao koštati glasova, onih iz Dubrave. Josip Glasnović, osvajač zlatne medalje, prije tri godine ostavio je poruku Bandiću na Facebooku, ali nikada nije dobio odgovor. 

U svibnju 2013. godine, kada se obratio gradonačelniku, Josipu i njegovom bratu dramatično su kasnile stipendije Grada Zagreba u iznosu od 2400 kuna, koje su im, uz 1400 kuna dotacija Hrvatskog olimpijskog odbora, bile jedina primanja. Bandić je ovdje kiksao, a hoće li ga to koštati glasova, tek ćemo vidjeti. 

Gordan Maras | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Što se tiče ljevice, ona je u ovoj jedinici definitivno u lošijoj poziciji. SDP-ovu listu predvodi Gordan Maras koji je na prošlim izborima dobio 4220 glasova, dok je tadašnji nositelj Josip Leko briljirao s oko 25 tisuća glasova. Leko je postao ustavni sudac i teško je zamisliti da bi Maras mogao dostići njegov rezultat. 

Navodno ga Milanović, barem kako su pričali oni bliski šefu SDP-a, nije htio na listi, navodno ga ne želi ni za ministra, ali, gle čuda, Maras ipak postaje nositelj liste. 

Prešao mu je očito, iako se sigurno sam snebiva na takvim lapsusima, preko Marasove Silikonske doline, otvaranje 50 tisuća radnih mjesta, a posljednje je košarica sastava Gazde čiji je nastup za Narodnu koaliciju Maras slavodobitno najavio. 

No, istovremeno iz SDP-a stižu pohvale na račun Marasa, čak i od onih koji ga baš ne ljube, koje kažu da možda najbolje od svih radi teren, da je u sinegriji s HSS-om i možda izvuče jedan mandat više.

HNS-ova Anka Mrak Taritaš ponovno je dobila poruku da je nepoželjna u svojoj stranci. Naime, našla se na sramotnom osmom mjestu i puca, kao i na prošlim izborima, na preferencijalne glasove. S obzirom da je tada dobila više od 10 tisuća, ima velike šanse ponoviti uspjeh. 

Kuloari špekuliraju da je HNS-ovci ne žele ponovno za ministricu, ali zato je kao najuspješnija ministrica iz Kukuriku vlade žele neke druge stranke ljevice. 'Sve bi dali za nju'- kažu nam iz jedne takve stranke.

Boje MOST-a brani ministar Slaven Dobrović, a boje Jedine opcije Ivan Lovrinović, bivši MOST-ovac. Između će njih će se voditi posebno zanimljiva utrka, Lovrinović je 2015. odlično prošao, dobio je više od 9 tisuća glasova, dok je Dobrović u VII. dobio blizu 6 tisuća glasova. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.