Top News
3123 prikaza

Lovrini počeci: Imao je štand s čarapama i gaćama

Lovro Kuščević
Marko Prpic/Pixsell
Nije Kuščević jedini veliki poduzetnik koji je poslovne temelje udario torbareći na ulici

’Ajmo mudante, ajmo čarape!’, galami jutros ptičjim glasom prodavač na splitskom pazaru. Nekih petsto metara dalje, prema Bačvicama, klipsa student povijesti. Eno ga, mućka maslinovo ulje i gospinu travu da ih strancima uvali kao ulje za sunčanje. Preko puta se s trajekta iskrcava jedna gospođa, noseći raščupane kokoši pod rukama.

Možda to još ne znaju, ali svi oni su potencijalni budući najbogatiji ministri u Vladi. Ako ne vjeruju, neka se ugledaju u Lovru Kuščevića, ministra uprave. Njegov život je potresna priča o borbi malog čovjeka za ostvarenjem hrvatskog sna.

Danas dobro potkoženi vlasnik vila i bazena počeo je skromno, praktički ni od čega.

Tijekom studija na splitskom je pazaru imao štand za prodaju čarapa i donjeg rublja, a ljeti, kad bi napokon pustio knjigu, znao bi uzeti desetak litara maslinova ulja, nabrati gospine trave te kasnije to prepakirati u manje bočice i prodavati strancima kao domaće ulje za sunčanje. Osjećao je Lovro i zov stočarstva.

Kuća Miroslava Kutle Sad imaju sve Life Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

Nabavljao je kuniće i kokoši te ih držao na pašnjaku u svojim Nerežišćima, sve čekajući kad će mu se trud oploditi. I oplodio se, itekako se oplodio.

Nije Kuščević jedini veliki poduzetnik koji je poslovne temelje udario torbareći na ulici. Na naslovnicama možemo vidjeti i Mamića i Todorića koji su u mladosti tezgarili sa stiroporom i cvijećem. A kamo su stigli?

Spretni Lovro uskoro je završio pravni fakultet, ali trgovački poziv je bio jači. S iskustvom s pazara i plaže, mladi HDZ-ovac se zapošljava kao šef prodaje u očevoj bračkoj tvrtki. Zatim otvara i svoju, originalno je nazvavši Kuščević d.o.o. Iako je obećavao, nije se previše zadržao u privatnom sektoru. Napustio je tvrtku, koje je u međuvremenu otišla u stečaj.

Prije 14 godina Lovro biva izabran za načelnika općine Nerežišće i tu počinje njegov meteorski uspon.

Općinom stoluje sljedećih 11 godina. Jutarnji piše da je Kušćević u to vrijeme poslovni prostor u Supetru koji je kupio za 210.000 eura prodao za 301.000 eura tvrki za koju je mijenjao prostorne planove.

Jerko Lijanović Mesićev mesar Top News Kako je propao Mesićev tajkun i kralj mesa

Poslije s Brača prelazi na kopno, na funkciju županijskog vijećnika. Nakon tri godine postao je ministar graditeljstva, a potom i ministar uprave.

U imovinskoj kartici je istaknuo sedam nekretnina, od kojih treba istaknuti šest milijuna kuna vrijednu peterosobnu vilu s bazenom koju iznajmljuje za masne pare. U papirima je vodi kao pašnjak.

Ima još jednu kućicu koja vrijedi 200.000 kuna, a tu su i dvije šume, dva građevinska zemljišta te vinograd. Sve skupa se procjenjuje na nekih devet milijuna kuna.

I onda neki kažu da se ne može uspjeti u Hrvatskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.