Top News
1995 prikaza

Mađari su spremni, imaju manifest za pregovore s Hrvatima

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
Dokument predviđa da Hrvatima ostaje veto na neka pitanja i da se odustaje od odbora izvršnih direktora

Nakon neuspjeha u pregovorima između Hrvata i Mađara, predsjednik ugarske vlade Batthyany objavljuje rat hrvatskom banu Josipu Jelačiću riječima: 'Vidimo se na Dravi', a ban Jelačić mu odgovara: 'Nema potrebe da se umarate, vidimo se na Dunavu'. Povijest Hrvata i Mađara izuzetno je bogata, ali i burna, od suživota u zajedničkoj državi do ratovanja, ali sad je vrijeme da u modernom dobu i demokraciji pobijedi dijalog, počinje razgovor za Express čovjek izuzetno blizak čelniku MOL-u Zsoltu Hernadiju te nastavlja:

"Pobijedit ćemo i u Washingtonu kao što smo pobijedili u Ženevi, ali usprkos tome, pokažu li Hrvati spremnost za pregovore, vjerujem da će vam Orban, odnosno Hernadi, dati tu šansu ako uspije uvjeriti većinu menadžmenta da je to dobar put. Jer, znate, kod nas u MOL-u vlada veliki optimizam i smatramo da je pogreška pregovarati. Naši su argumenti pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu vrlo uvjerljivi i snažni. Ali Hernadi je, uza sve što ste mu učinili, i dalje ponosan što je jednom četvrtinom Hrvat. Znate, Hernadi se oduvijek zalagao za dijalog s Hrvatima..."

Viktor Orban 'Prijatelj Hrvatske' Top News Orbanova hobotnica: Gradi potpuno korumpiranu državu

Ako se riječi našega sugovornika iz Budimpešte pokažu točnima, Hrvatsku bi ta odluka u Washingtonu mogla stajati dodatne tri milijarde kuna, što bi vladu Andreja Plenkovića doista dovelo u krajnje tešku i nezahvalnu situaciju. Dok smo razgovarali s našim sugovornikom iz Budimpešte, Hrvatska vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem muku muči s pronalaženjem novca za otkup mađarskog udjela u Ini ne znajući je li prodaja MOL-ova udjela u Ini uopće opcija, odnosno po kojoj vrijednosti su Mađari spremni ustupiti svoje udjele.

Express ekskluzivno doznaje da je mađarski MOL izradio pregovaračku platformu. Express je, naime, u posjedu tajnog dokumenta, točnije manifesta MOL-a, izrađenog isključivo za pokušaj mirenja Mađara i Vlade RH u sporu oko Ine, koji će Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem tek dobiti! "Mađari se, za razliku od nas, temeljito pripremaju za sve opcije raspleta situacije glede Ine. Vjerujem da je dokument koji ste mi pokazali nastao u Budimpešti, međutim, njihova je pozicija toliko dobra da nemaju razloga više s nama pregovarati.

Niz ozbiljnih i upućenih ljudi s kojima sam razgovarao ne dvoji da će - osim arbitraže u Ženevi - Mađari dobiti i onu u Washingtonu. To znači da će uskoro imati čistu situaciju. Ipak, vjerujem da Plenković ima 'adut u rukavu' na osnovi kojeg će ih posjesti za pregovarački stol. Ali ponavljam vam, situacija je krajnje loša za Hrvatsku", kaže nam poznati hrvatski poslovni čovjek i stručnjak za naftu koji je jako dobro upućen u situaciju u Ini.

MOL-ov dokument prijeloman je, kaže nam mađarska strana, za rješavanje trenutačne krize. Nagađa se da bi mađarski premijer Viktor Orban uskoro mogao sjesti s premijerom Plenkovićem kako bi potaknuo pomirenje, odnosno kako bi ti razgovori imali još veću težinu: "Da, ovo je na neki način pružanje ruke pomirenja i prilika da Plenković sjedne s Mađarima i proba dogovoriti što bolju poziciju hrvatskih prava unutar Ine."

Poznati budimpeštanski odvjetnik blizak Viktoru Orbanu i strukturama MOL-a potvrđuje nam kako su Mađari spremni na još jedan rat na Inu s Hrvatima. No zadnjih dana se i u mađarskim krugovima spominje da Hrvati nakon gubitka arbitraže pojačano lobiraju i stišću Orbana da uspostavi dijalog. "U konačnici će obje strane odlučiti hoće li situaciju razriješiti mirom ili ratom. Mi s Hrvatima želimo mir, ali..", kaže nam naš sugovornik i nastavlja:

Grafikon kretanja Ininih dionica Poslovni rezultati Top News HEP ima milijarde, a Ina je godinama gubitaš

"Ne poznajemo Plenkovića. Određeni prijateljski krugovi, i hrvatski i mađarski, uvjeravaju nas da je riječ o promišljenom i modernom političaru koji će podržati, naglašavam, posljednju šansu za dijalog. Znate, mi na potpuno drukčiji način promatramo Plenkovićev posjet Ukrajini nego vi u Hrvatskoj", kaže nam te nastavlja: "Mislim da je na diplomatskom polju iskusniji i prepredeniji od svih naših političara.

Tajni mađarski dokument, kad se detaljno iščita, zapravo nije ništa novo. U njemu, među ostalim, piše da i dalje ostaje devet članova nadzornog odbora (pet MOL-ovih, tri Vlade RH i jedan zaposlenika), isto tako da predsjednika nadzornog odbora imenuje Hrvatska vlada, a predsjednika uprave imenuje MOL. Nadalje, daje se pravo hrvatskoj strani na veto za neka pitanja, poput kupnje neke nekretnine, promjene imena kompanije ili mijenjanja sjedišta upravljanja, ali i ono najvažnije - omogućava lakše upravljanje kompanijom.

Također, vidljivo je da bi se tim dokumentom ukinuo odbor izvršnih direktora, što hrvatska strana već dugo zahtijeva. Moramo istaknuti da ovaj dokument nikako nije finalna ponuda MOL-a nego samo dokument koji označava mogućnost početka razgovora s Vladom u Zagrebu", potvrđuje nam izvor iz MOL-a. Dakle, na temelju razgovora možemo zaključiti da je MOL spreman pružiti ruku pomirenja, ali ne pod bilo kakvim uvjetima.

Definitivno ne misle ucjenjivati kad je riječ o vrijednosti Ine ako hrvatska strana bude inzistirala na otkupu udjela. Međutim, mnogi s kojima smo razgovarali o ovoj temi ili su uključeni u problematiku MOL-a i Vlade Republike Hrvatske smatraju da je hrvatska pregovaračka pozicija vrlo loša te da će biti još lošija nakon objave rezultata arbitraže iz Washingtona. Misle da Mađarima više nije potrebno razgovarati s hrvatskom stranom jer će Hrvatska pokušati poraze na arbitražnom sudu preokrenuti u pobjedu za 'zelenim stolom'.

Nadalje, izvori iz Mađarske su pesimisti po pitanju uspjeha eventualnih pregovora jer smatraju da hrvatske vlade nisu uspjele objasniti svojim biračima da su u nepovoljnom položaju i da im problem nije samo upravljački nego i financijski. Hrvatska je, tvrde oni, izgubila povjerenje međunarodne zajednice i potencijalnih međunarodnih investitora koji su bili spremni ulagati u našoj zemlji. Međutim, kao dokaz da se narušeni odnosi mogu popraviti u razgovoru navode povijesni primjer bana Josipa Jelačića, koji je, unatoč bitkama s Mađarima, proglašen počasnim građaninom Pešte.

Premijer Andrej Plenković, pak, nije se još izjasnio o mogućem početku pregovora s MOL-om. No doznajemo kako je MOL-ov čovjek za pregovore već bio nekoliko puta u Vladi, na razgovoru s osobom od velikog povjerenja premijera Plenkovića. Doznali smo kako dio hrvatskih stručnjaka premijera nagovara da pokrene nadarbitražni postupak, također u Ženevi, kako bi dobio na vremenu za rješavanje problema oko nalaženja novca za kupnju Ine. "Mislim da se premijer zaletio s objavom da Vlada kupuje Inu. Novca za kupnju nemamo, da se ne lažemo, prodaja 25 posto HEP-a nije dovoljna", objašnjava nam čovjek blizak HDZ-u.

Upravna zgrad Ine Tvrtka gubitaš Top News 'Kupnja Ine, ako Plenki nema adute, bila bi katastrofa'

Zato prijedlog da se sjedne za stol s Mađarima drži dobrom opcijom. Krajem studenog prošle godine predsjednik uprave MOL-a Hernadi rekao je: "Strategija MOL-a do 2030. vrijedi i s Inom i bez nje. Međutim, računam na sporazum s Vladom RH putem kojeg bi Ina mogla biti dio novoga MOL-a. Ta kompanija je poput mojeg djeteta. Uostalom, ja sam počeo pregovore početkom 2001. o kupnji Ine od hrvatske države", izjavio je tad, a hrvatska javnost protumačila je njegove riječi da MOL može i bez Ine. No one sad, imajući u vidu ovaj tajni MOL-ov dokument, ipak zvuče i kao zauzimanje pozicija za pregovore.

Sad je sve na Hrvatskoj vladi i premijeru Plenkoviću, koji će odlučiti hoće li sjesti za stol s Mađarima ili ne. Tri su moguća razloga za to: prvi je gubitak arbitraže u Švicarskoj, drugi je vrlo vjerojatni gubitak arbitraže u Washingotnu, a treći je vraćanje povjerenja inozemnih investitora u Vladu RH. A definitivno nije zanemariva činjenica da Vlada ionako neće moći kupiti MOL-ov udio bez mađarske odluke o njegovoj prodaji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.