Top News
3299 prikaza

Mali vodič: Koliko će koštati ustaševanje na Bleiburgu

Loibacher Feld, Bleiburg, 12.05.2018.
Goran Stanzl/PIXSELL
Još gore po njih, evo zašto će čak morati biti i sretni kad ih budu tretirali kao simpatizere islamističkih terorista

Prije nekoliko dana vijeće ministara vlade Austrije izglasalo je novu listu zakonom kažnjivih simbola u Austriji i općenito u austrijskim medijima nitko ne sumnja da je sve dalje stvar formalnosti. U prosincu će proširenu listu Zakona o zabranjenim simbolima potvrditi donji dom austrijskog parlamenta, tako da će zakon na snagu moći stupiti 1. ožujka 2019.

Novina je to da će se na toj listi ubuduće nalaziti, između ekstremnih islamističkih, terorističkih, fašističkih i nacističkih grupa, i simboli, pozdravi i slične varijacije na temu isticanja pripadnosti ustaškom kvislinškom režimu NDH iz drugog svjetskog rata. Nekoliko dana uoči izglasavanja zakona u vladi kancelara Sebastiana Kurza, ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl objasnio je da igranje označenim zabranjenim simbolima i pozdravima s liste tog zakona znači igranje s novčanim globama do 4000 eura i zatvorom do jedne godine.

Loibacher Feld, Bleiburg, 12.05.2018. Pregled tjedna Top News Tjedan u kojem je Austrija ustašluk tretirala kao terorizam

U Austriji se o tome posljednjih više od godinu dana jako puno piše, jer se smatra da je riječ o zakonu od izrazite važnosti po očuvanje ustavnog poretka i demokracije u ovoj republici, izričito se navodi da je riječ o simbolima koji predstavljaju prijetnju ustavnom poretku.

Koliko austrijsko pravosuđe u primjeni ovog zakona ne popušta niti jedan jedini promil jedan od najboljih primjera u novijoj povijesti bio je slučaj Davida Irvinga, vrlo neslavnog britanskog revizionista o prirodi i zločinima nacističkog režima iz Drugog svjetskog rata, koji je u to vrijeme kao 68-godišnjak uhićen 11. studenog 2005. dok je bio na putu u Beč na jedno od nacističkih okupljanja.

Austrijska policija i tajne službe registrirali su čim je prešao granicu da je za njim raspisana tjeralica još iz 1989., a kako isticanje nacističkih simbola nije bilo i jedino za što ga se teretilo, na kraju je proveo čak 13 mjeseci u zatvoru prije nego što su ga, nakon odslužene dvije trećine kazne, krajem 2006. protjerali u Veliku Britaniju. Efikasnost i brzinu austrijskog pravosudnog sustava iskusilo je ove godine i šest osoba uhićenih na ovogodišnjem obilježavanju povijesne ratne epizode i posljedične tragedije kod Bleiburga.

Podizanje desne ruke na Bleiburgu 2010. | Author: Željko Hladika/24sata/PIXSELL Željko Hladika/24sata/PIXSELL

Austrijska policija, koja je sve snimala kamerama, pouhićivala ih je 12. svibnja i potrpala u istražni zatvor. Optužnice za sve njih bile su pravomoćne već 4. lipnja, a mjesec još nije niti istekao i za svih šest bile su donesene i prvostupanjske presude. Okružni sud u Klagenfurtu radio je kao švicarski sat. 67-godišnjak kojega su policajci s polja kod Bleiburga pokupili zbog "mjerenja kukuruza" desnicom, objasnio je da je tamo došao kao predstavnik svoje organizacije iz Hrvatske i da je njegov prijatelj poveo pjesmu.

"Kako sam čuo pjesmu, uhvatilo me je veliko oduševljenje i u tome sam podigao ruku", svjedočio je.

Govorio je da mu je jako žao i obećavao da neće više nikada. No, sudsko vijeće jednoglasno je, sa osam prema nula, odlučilo da je kriv i odrapilo mu je 15 mjeseci zatvora uvjetno. Isto tako proveo se i hrvatski državljanin kojega su kod Bleiburga uhvatili s SS-ovskom mrtvačkom glavom, inače simbolom nacističkih službenika u logorima smrti, te još trojica optuženih za razne ustaške ispade.

Jednog privedenog s Bleiburga sud je, međutim, oslobodio. On je rekao da je u spornom trenutku podignuo ruku prema djevojci koju je ugledao izdaleka i da joj je stao mahati, što se zabunom, rekao je, u prvom trenutku možda i moglo učiniti kao pozdrav desnicom, ali je u nastavku bilo puki pozdrav i mahanje nekome u daljini.

"Ako je to ispalo tako, onda mi je žao i izjašnjavam se krivim", kazao je.

Ustaše i četnici Neprijatelji i prijatelji Life Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Sud je pregledao snimku i vidio da čovjek doista govori istinu. Oslobodili su ga također s osam prema nula. To je zapravo tek početak budućih nevolja za ustaške simpatizere u Austriji. Ubuduće će moći čak biti i sretni ako na njih budu primjenjivali ovaj dio Zakona o zabrani, odnosno ako ustaške simbole, pozdrave, slike, pjesme i slično budu tretirali kao ikonografiju al Kaide, ISIL-a, Muslimanskog bratstva i tome slično.

Prije nekoliko dana jako značajna vijest po austrijsko pravosuđe bilo je to što su na Zemaljskom sudu u Salzburgu postale pravomoćne presude 14 "navijača nogometnog kluba Dinamo" povodom optužbi da su još 2015. malo pred zoru, u 4.30 u noći, u sklepanom šatoru kod jednoga od njih doma, slavili, pri čemu su dizali ruku u vis, imali izvješene sporne simbole, slikali se, snimali, poslije slavili i na ulici.

Od njih 14 u dobi između 37 i 24 godina starosti, prvooptuženi je dobio 15 mjeseci uvjetno, a oslobođeno optužbi bilo je samo troje. Riječ je bila o dečkima iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Ono što je u toj priči bilo najznačajnije, jest to da je na tom suđenju izrijekom utvrđeno da je slavljenje ustaških simbola identično slavljenju nacističkih simbola. Utoliko gore po dečke što su im među simbolima na onom slavlju pronašli čak i kukasti križ nacista, tako da doista nisu imali nikakve šanse obraniti se od nacističke stigme.

Bleiburg | Author: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL

Na kraju su ih osudili po dijelovima zakona koji se odnose na nacističke simbole, čime je pravomoćno u Austriji po prvi put u praksi kaznenog prava ustaška ideologija izjednačena s nacističkom.

Stoga, kako su Austrijanci u policiji i na sudovima po slovu zakona još i oštriji prema nacistima nego prema isticanju simbola s "crne liste" na kojoj su se sada našli NDH i ustaše, ubuduće će simpatizeri ustaša moći biti čak i sretni kad im budu sudili po elementima zakonodavstva koji se odnosi na terorističke organizacije, militantne islamiste i tome slično. Po tom zakonu u slučaju da se kazneno djelo ponovi, novčana kazna više nije samo do 4000, nego do 10.000 eura, a zatvorska kazna više nije uvjetna, nego bezuvjetna.

Što se tiče konačnog izglasavanja najnovije verzije zakona o zabrani problematičnih simbola, već i vladajuća koalicija demokršćanske Narodne stranke (61) i desne Slobodarske stranke (51) imaju više nego dovoljnu natpolovičnu većinu. Nitko usto niti najmanje ne sumnja da će za zakon glasati i socijaldemokrati, liberali, te lista zelenog političara Petera Pilza, tako da je uz još dva neovisna vrlo lako moguće da Austrija doživi da se ovaj zakon u parlamentu izglasa jednoglasno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivan.lorkovic 13:35 28.Studeni 2018.

    Ako je komemoracija i sveta misa za 500.000 ubijenih Hrvata, staraca, žena , djevojaka ,djece, mladića od kojih većina nije metak ispalila i zarobljenih domobrana koji su se časno borili za Hrvatsku državu neovisno - od pogrešaka i eventualnih zločina ... prikaži još! koje je počinilo ustaško vodstvo - ako je to ustašovanje - onda sam ustaša i ja i svaki drugi građanin Hrvat koji dolazi na ovu komemoraciju.