Top News Legalizacija marihuane
1301 prikaza

Marihuana utječe na ishod francuskih izbora o opstanku EU

Energetsko piće od marihuane
1/4
Mike Mozart/flickr.com
Pobijedi li Marine Le Pen ili izgubi značit će smrt ili život EU-a. A većina građana jako želi da tema izbora bude i trava

Na kontraprosvjedima u trenucima inauguracije Donalda Trumpa u Washingtonu, jedna od većih prosvjedničkih skupina bili su aktivisti koji su besplatno podijelili 8000 džointova prolaznicima. SAD, naime, bilježi pravo "proljeće kanabisa" sa sedam država koje su ga potpuno legalizirale uz ogromne ekonomske koristi, uštede, sređivanje stanja s pravosudnim i penalnim sustavom. Istodobno, u EU kojoj će predsjednički izbori u Francuskoj u travnju značiti smrt ili opstanak u ovisnosti hoće li pobijediti ili izgubiti desničarska kandidatkinja Marine Le Pen, legalizacija marihuane bit će jedno od važnijih pitanja.

Create your own user feedback survey

Pitanje se zahuktava u cijeloj EU, čak se predviđa da će Italija, nakon Urugvaja, biti sljedeća zemlja koja će apsolutno skinuti svaki zakonski krimen s halucinogene biljke iz porodice pomoćnica. Njemačka ju je legalizirala za medicinske svrhe, nešto je učinila i Hrvatska... Sve to odražava se i na Francusku u kojoj je danas marihuana još uvijek ilegalna, u kojoj je riječ o kaznenom djelu, osim ukoliko je riječ o medicinskoj upotrebi, i to ne na način da se njeno posjedovanje ne kažnjava kad se koga uhvati. Da bi se shvatilo koliko tema marihuane također može ispasti bitna na predstojećim sudbonosnim izborima u Francuskoj, potrebno je znati kako trenutno stoje predsjednički kandidati.

Slatkiši od kanabisa U ovoj godini Top News Colorado od prodaje marihuane zaradio više od milijardu dolara

Republikanski kandidat, konzervativac, Francois Fillon trenutno je prema anketama na kakvih 25 posto. Marine Le Pen, ona koja se naslikavala u društvu notornih Geerta Wildersa, Frauke Petry iz AfD iz Njemačke, Viktora Orbana i sličnih, te ima u pravilu samo lijepe riječi za stil vladavine Vladimira Putina, trenutno je na 27 posto prema anketama i polako se primiče relativnoj pobjedi u prvom krugu. Do sada se smatralo da će u prvom krugu biti za dlaku iza prvog Fillona, koji će onda premoćno pobijediti u drugom.

To se sad jako mijenja, a aktivira se i razorena ljevica, prvenstveno socijalisti te Lijevi front, u potrazi za ljevičarskim populističkim kandidatom, "da pokažu da su oni u tome i bolji od desničara" i, prije svega, kako bi spasili i reformirali EU. Njihovi glavni kandidati teže između osam i 15 posto. Brojat će se, znači, svaki glas, bit će dramatično, bit će užasno važno za opstanak EU koja sada na zapadu ima Trumpa koji je već proglašava mrtvom, dok s istoka ima Putina koji situaciju suštinski nastoji prilagoditi svojim potrebama. A sad malo francuske statistike. Francuza s pravom glasa danas je oko 45 milijuna, pri čemu je za očekivati izlaznost od kakvih 37 ili 38 milijuna, barem prema posljednjim izborima.

Prema podacima francuskih zdravstvenih vlasti, danas u toj zemlji ima 700.000 građana koji svakodnevno puše marihuanu. Onih koji puše barem 10 mjesečno, njih je 1,4 milijuna, što je već četiri posto ukupnog biračkog tijela. Čak 17 milijuna Francuza u nekom je trenutku u životu probalo marihuanu, 80 posto građana francusku legislativu tog pitanja, jednu od najrestriktivnijih u Europi, smatra užasno lošom. Svaki iz svojih razloga, naravno. Nadalje, istraživanje Ipsosa s kraja prošle godine utvrdilo je da čak 52 posto građana s pravom glasa u Francuskoj smatra da je barem određen stupanj legalizacije jako važan, te bi htio da to bude tema na predsjedničkim izborima u travnju.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji Zeleno zlato Top News Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po Hrvatskoj

Praktično će se odlučivati opstaje li EU ili ne, opstaje li europska demokratska tradicija ili ne, no kanabis se pomalja kao jedna od važnih tema  iz drugog plana. To da pitanje legalizacije marihuane jako opterećuje političare koji su zbog konzervativnih stavova oštro protiv, u posljednje vrijeme na Zapadu više nije egzotično. Platforme koje djeluju diljem SAD-a i koje su se izborile da američke države sve brže i brže legaliziraju biljku u svojim granicama, otkrile su zanimljiv detalj kojim bi politički stjeran uza zid mogao biti čak i Trump.

Uspoređujući podatke o tome koliko je Donald Trump dobio glasova na izborima s podacima o glasovima podrške inicijativama za legalizaciju, pokazalo se da su građani u mnogim državama koje su glasale za Trumpa, vrlo često većinski za legalizaciju marihuane, iz čega se zaključuje da se Trump ipak neće tako lako odlučiti na sprečavanje vala legalizacije u političkoj situaciji u kojoj sukobe priprema na sve strane, a istodobno izaziva brojne skandale. Na sličan način bi i na presudnim francuskim predsjedničkim izborima kanabis trebao biti tema koja bi značila nezanemarivih nekoliko posto glasova gore ili dolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.