Top News Legalizacija marihuane
7085 prikaza

"Kanabis mi je pomogao dok sam se liječio od teške bolesti"

Marihuana
REUTERS
Četiri, pet dimova marihuane riješilo je moje probleme mučnine nakon kemoterapije

Kanabis je, eto, i u Hrvatskoj ušao na popis legalnih lijekova, čime se Hrvatska pridružuje desetku zemalja u kojima je kanabis zakonski odobren kao lijek. Jest da je riječ o prvom, malom koraku, jer se, koliko mi je poznato, to odnosi samo na oboljele od malignih bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

No, kako kaže kineska poslovica – putovanje od tisuću kilometara počinje prvim, malim korakom. Da odmah napomenem – ovo pišem ne kao znalac metoda konvencionalne i alternativne medicine, već iz vlastitog laičkog iskustva. Naime, prije četiri godine dijagnosticiran mi je non-Hodgkinov limfom, spororastući limfom niskog stupnja malignosti iz skupine folikularnih limfoma. 

Create your own user feedback survey

Bolest je otkrivena u uznapredovalom stadiju, što je najčešće slučaj kad su u pitanju limfomi tog tipa, naime da se simptomi pojave kad je bolest već uznapredovala. Nisam uopće dvojio trebam li se liječiti na konvencionalan način. Tim više što je konvencionalna medicina, kako sam saznao, posljednjih desetljeća pronalazila sve uspješnije načine liječenja te bolesti. Odmah sam se podvrgao ciklusu kemoterapije i imunoterapije. 

Međutim, već nakon druge kemoterapije pojavila se mučnina koja je trajala dva dana i s kojom sam se teško nosio. Lijek protiv mučnine koji sam dobio nije pomagao, štoviše,  činilo mi se da pojačava mučninu. Razgovarao sam o tome sa znancem koji je imao iskustva s mučninom izazvanom kemoterapijom, i on mi je predložio ulje marihuane koje je, kazao je, njemu pomoglo da riješi taj problem. 

No, nabaviti dobro, kvalitetno ulje nije bila jednostavna stvar. Ne samo zato što je njegova proizvodnja ilegalna. Tako sam za prvu ruku nabavio marihuanu, također ilegalan proizvod. Kako bilo, svega četiri, pet dimova marihuane riješilo je problem mučnine. 

Neću kazati da sam otad pjevajući išao na kemoterapiju, ali sam svakako išao s manje nelagode i straha od popratnih pojava CHOP «koktela», kako glasi akronim onoga što sam primao intravenski. Poslije sam nabavio i ulje. Samo kapljica gustog ulja veličine pola zrna riže, otprilike, bila je dostatna da otkloni mučninu. 

Legalizacija marihuane | Author: express express
Jasno je, dakle, da ulje kanabisa nisam koristio kao lijek protiv bolesti, nego za ublažavanje popratnih pojava kemoterapije. Međutim, čitajući tijekom godina liječenja o kanabisu kao medicinskom potencijalu, tema koja me nije dotad pretjerano zanimala, shvatio sam da se znanost time bavi desetljećima, te da su brojna istraživanja potvrdila iznimnu učinkovitost pripravaka kanabisa u liječenju različitih bolesti i ublažavanju simptoma mnogih bolesti. 

Zagovornici primjene kanabisa u medicini tako navode kako kanabis zaustavlja širenje raka, usporava napredovanje Alzheimerove bolesti, liječi glaukom, ublažava i sprječava epileptičke napade, pomaže kod reumatoidnog artritisa, ublažava popratne pojave kemoterapije, potiskuje strah i tjeskobu, kako je djelotvoran i blagotvoran u mnogo drugih slučajeva i bolesti. 

Svatko od nas je čuo, ili poznaje nekoga tko je to čuo, da je kanabis uspješno izliječio neku zloćudnu bolest. Nisam mnogo vjerovao u te priče, smatrao sam ih dijelom urbanih legendi, sve dok mi u proljeće 2015., dok sam sa suprugom sjedio na terasi planinarskog doma «Grafičar» na Medvednici, nije prišla jedna mlada žena. 

Ukratko, ispričala nam je da je bolovala od karcinoma gušterače i da su liječnici digli ruke od nje. Onda je gledala jednu televizijsku emisiju u kojoj sam bio govorio o svojim iskustvima s kanabisom (o svojoj bolesti i svojim iskustvima s kanabisom često sam javno govorio i pisao, smatrajući da bolest nije tabu i da time mogu pomoći ljudima sa sličnim problemima, kao što su meni pomogla iskustva drugih ljudi). Ta mlada žena odlučila je, kao očajnički čin, podvrći se terapiji uljem kanabisa. Danas sam, kazala je tada mlada žena, zdrava osoba.      

Medicinska struka nije jedinstvena kad je o ljekovitosti i djelotvornosti kanabisa riječ. Mnogi to osporavaju, obrazlažući svoj stav time da kanabis nije potpuno djelotvoran u liječenju bolesti, već možda samo u ublažavanju simptoma, da izaziva šizofreniju, da je kanabis samo opijat itd. 

Nisam, dakle, znalac u toj stvari, i neću ovdje o interesima farmaceutske industrije i njezinom utjecaju na liječnike i medicinu; tek, nisu ni svi konvencionalni, općepriznati i općeprihvaćani farmaceutski proizvodi djelotvorni u liječenju bolesti, pa ipak ih nitko ne osporava, a još manje se odustaje od njihove proizvodnje, prodaje i primjene. S tim u vezi, koliko samo oboljelih od malignih bolesti umire i nakon terapije najsofisticiranijim i najskupljim lijekovima? 

Nadalje, nije tajna da mnogi konvencionalni lijekovi koji se koriste u liječenju jedne bolesti, izazivaju niz drugih oboljenja, riječ je o tzv. jatrogenim bolestima, pa opet konvencionalna medicina ne odustaje od njihove primjene. A što se opijata tiče, i notorni apaurin je, da spomenem samo njega, opijat, pa se opet nalazi na popisu legalnih lijekova. 

Dakle, dobro je da je i kanabis ušao u hrvatske ljekarne. Koliko sam čuo, pripravak koji se prodaje vrlo je skup. A skup je jer se uvozi. Zato bi sljedeći korak trebao biti stvaranje uvjeta za legalni uzgoj indijske konoplje u Hrvatskoj i njezinu preradu u medicinske pripravke, te proširenje liste bolesti za koje će se moći dobiti na recept. 

Sve dotle svi oni koji kanabis žele koristiti kao lijek bit će prepušteni ilegalnom tržištu. Ili će sami uzgajati tu biljku i spravljati pripravke od nje. U oba slučaja kršit će zakon. No, nijedan zakon ne smije niti može biti iznad ljudskog prava na liječenje i izlječenje.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.