Top News
529 prikaza

Kako šef mafije sa doživotne robije vlada Amsterdamom: Suci kriju lice da ih ne ubije

1/2
Bruno Press/ABACA /PIXSELL
Nizozemski sud proglasio je u srijedu šestoricu počinitelja krivima za ubojstvo najpoznatijeg nizozemskog novinara crne kronike na ulicama Amsterdama 2021. godine. Dvojica su dobila 28 godina, četvorica 26

Bio je velika medijska zvijezda u Nizozemskoj, neustrašiv novinar crne kronike, skoro pa bi se moglo reći superjunak. Peter R. de Vries (64) desetljećima je pratio crnu kroniku i posljednjih godina posebno je bio fokusiran na takozvani slučaj Marengo, odnosno suđenje Ridouanu Taghiju, kojeg smatraju najvećim amsterdamskim narkobossom. De Vries je upucan u glavu po izlasku iz RTL-ova studija u Amsterdamu 6. srpnja 2021. i kasnije preminuo u bolnici. 

Zloglasni Marokanac je osuđen na doživotnu kaznu kao vođa narko-kartela, takozvane Mocro-mafije i naručitelj nekoliko ubojstava. Vjeruju da i iz zatvora vodi mafiju preko poruka koje prosljeđuje njegova sad već bivša odvjetnica Inez Waski. 

De Vries je godinama imao supergledanu TV emisiju o hladnim slučajevima, zvala se Peter R. de Vries: Crime reporter, nešto slično onome što kod nas radi Andrija Jarak, između ostaloga napisao je i knjigu o otmici jednog od najbogatijih Nizozemaca, Freddyja Heinekena 1983. Dobitnik je Emmyja za serijal o otmici Natalee Holloway, 18-godišnje Amerikanke koja je misteriozno nestala na karipskom otoku Aruba 2005. godine. 

 | Author: Bruno Press/ABACA /PIXSELL Bruno Press/ABACA /PIXSELL

Nizozemski sud proglasio je u srijedu šestoricu počinitelja krivima za njegovo ubojstvo na ulicama Amsterdama 2021. godine. Tužitelji su tražili doživotnu kaznu, ali nisu uspjeli dokazati da su trojica glavnih osumnjičenika, uključujući i vozača poljskih korijena Kamila E., zločin počinili zbog jednog od De Vriesovih svjedočenja na sudu protiv njihovih kompanjona.

Od šestorice osuđenih dvojica su dobila 28 godina iza rešetaka, među njima i atentator, lokalni rapper Delano G. te četvorica po 26 godina. Još jedan od optuženih osuđen je samo za posjedovanje droge, a dvojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.  

De Vries je samo zadnja u nizu žrtava povezanih sa svjedokom pokajnikom Nabilom B. Nakon što se odlučio svjedočiti protiv Taghija, 2018. ubijen je Nabilov brat, potom je hicima iz vatrenog oružja ubijen njegov odvjetnik Dier Wiersum, a u srpnju 2021. ubojice su s pet metaka upucale novinara De Vriesa, koji je objavljivao ključne informacije o slučaju Marengo. Najvjerojatnije ih je dobivao od Nabila. 

Na izricanju doživotne kazne Taghiju imena sudaca nisu objavljena i presudu su čitali skriveni od kamera i pogleda. Bio je uhićen 2019. u Dubaiju i izručen Nizozemskoj. Osuđen je kao naručitelj pet od šest ubojstava za koje ga se teretilo. Na deset godina osuđen je i Nabil.

- Bio je nemilosrdan i nije štedio nikoga - rekao je u obrazloženju presude sudac, skriven iza anonimnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.