Top News
389 prikaza

May u Sj. Irskoj neće mijenjati zakon o pobačaju

Theresa May
Rebecca Naden/REUTERS/PIXSELL
Britanska premijerka zaratila je zbog krutog stava i s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o pobačaju sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasovanja predviđale ankete. 

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. 

Abortus OBESPRAVLJENE Life Pobačaje naručuju preko Fejsa, jer u bolnicu ne smiju

Penny Mourdant, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije pobačaja treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice. 

"Povijesni i velik dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Moudraunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je. 

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Angela Merkel u bivšem zatvoru Stasija u Berlinu Iz doba pakla Top News Merkel mora skidati idiotski Hitlerov zakon o pobačaju

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može direktno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o pobačaju u Europi koji ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa kao razloge za taj čin. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.