Top News
753 prikaza

'Medijima čista jedinica jer ružno pišu o meni! A prosvjednike van!'

Donald Trump
1/7
CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
Washington nazvao "močvarom", policiji vikao da izbace prosvjednika, ponašao se kao da ne zna da su izbori gotovi

Čovjek je mogao steći dojam da američki predsjednik Donald Trump nije svjestan da su izbori odavno prošli. Na velikom skupu koji je organizirao povodom prvih 100 dana svog mandata u Harrisburgu u Pennsylvaniji, publika je i dalje skandirala: "Zaključajte je!", misleći na Hillary Clinton i na njihovu želju da je vide iza rešetaka. Malo toga što su svjetski mediji izvijestili o skupu nije već viđeno i čuveno u kampanji. Skandiranje: "Izgradite zid!" i slične stvari prije nego što je Trump i započeo.

A započeo je rugajući se uzvanicima koji su se odazvali godišnjem okupljanju izvještavača iz Bijele kuće. "Okupili su se..., a bez predsjednika", rugao im se. "I ne mogu biti sretniji od toga što sam više od 100 milja udaljen od washingtonske močvare", naprezao se nadglasati oduševljene fanove. Ubrzo je objasnio i zašto je tako ogorčen na medije: "89 posto njihovih izvještaja o politici Bijele kuće bilo je negativno, i to s namjerom... Mediji su zaradili jednu veliku, debelu nedovoljnu ocjenu", kazao je Trump.

Računalna simulacija bespilotne letjelice ZRAČNI UDAR Top News Trumpovi zrakoplovi ubijaju djecu po Siriji

Nabrojao je u nekom trenutku što je to postigao u prvih 100 dana; doveo je jednog novog ustavnog suca, zamrznuo je Transpacifički ugovor o slobodnoj trgovini, vratio je u život ugljen kao energent i Keystone naftovod, ustvrdio je da je toliko smanjio ilegalno useljavanje u SAD "kao nikad u povijesti zemlje", potaknuo je burze, uveo nova lobistička pravila. Tako je barem rekao.

Ono što je prešutio redom je; jako se preračunao oko zaustavljanja Obaminog zdravstvenog osiguranja za sve, Obamacarea, za koji je rekao da "predstavlja užasnu opasnost po naš sustav zdravstvenog osiguranja", nije spomenuo ni da su mu sudovi argumentirano zaustavili pokušaje da zabrani putnicima iz pojedinih zemalja ili pojedine vjerske pripadnosti da kao turisti dođu u SAD, nije uništio ISIL u roku od 30 dana.

Priznao je da "ovo nije najbolji trenutak o Kini govoriti kao o 'valutnom manipulatoru'", nego je toj zemlji priznao da je glavni saveznik SAD-u u obuzdavanju nuklearnih snova Sjeverne Koreje i Kima Jong-una. Uoči izbora Trump je, naime, o Kini govorio na takav način da se nitko nije mogao zakleti da SAD pod Trumpom neće biti u stanju započeti rat s tom zemljom. U jednom trenutku su mu se u mnoštvo uvukli prosvjednici s ruskim zastavama na kojima je pisalo "Trump".

Predsjednik je pozvao: "Tako je, izbacite ih odavde, izbacite ih van!", pa je tako i bilo. "Mi ispunjavamo jedno obećanje za drugim i, iskreno, ljudi su doista sretni zbog toga", nastavio je dalje. Jedna od najgorih stvari koje je izrekao, ticala se klimatskih promjena. Pariški klimatski sporazum nazvao je "jednostranim", nema bolje riječi za opisati nego da je slagao kad je rekao da sporazum predviđa da samo SAD podmiri trošak prelaska na obnovljive izvore energije.

George Bush Bio je šokiran Top News Bush: "Trumpova inauguracija je bila uvrnuto sr*nje"

Sporazum, naime, predviđa da trošak snose razvijene zemlje u ovisnosti o svom BDP-u koji su izgradile na fosilnim gorivima i zagađenju klime koju sad treba spasiti, što znači, istina, SAD, ali i Japan, Njemačka, Južna Koreja, najrazvijenije članice EU-a i druge zemlje. Odnekud je izvukao i cifru od 2500 milijardi dolara koliko bi SAD, navodno, imao manji BDP u 10 godina prelaskom na obnovljive izvore energije, gubitak radnih mjesta, tvornica i slično.

Pritom je zaradio ovacije iz mnoštva koje očito nije upoznao s tim da su već mnoge zemlje EU-a pootvarale mnoštvo radnih mjesta i potaknule rast BDP-a prelaskom na obnovljive izvore, da se čak počinje razvijati ekonomsko-energetski rat na relaciji EU-Kina otkako je Kina odlučila osvojiti, i na tragu je da i uspije, vodeće mjesto u proizvodnji čiste energije i razvoju i proizvodnji čistih tehnologija i postrojenja koja koriste sunce, vjetar i ostalo. "To sa mnom neće ići, narode!", uzviknuo je Trump i izjednačio Pariški klimatski sporazum sa nuklearnim sporazumom s Iranom.

Kako je predsjednik izgledao iz prvog reda možete vidjeti u galeriji slika. Cijeli Trumpov događaj možete pogledati na snimci dolje, Trump se za govornicu penje oko 12. minute snimke:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.