Top News
1281 prikaza

Mektić je lagao: SOA nije naoružavala selefije u BiH

Dragan Mektić
Armin Durgut / PIXSELL
Ključno pitanje je sada zašto je Žurnal svjesno lagao i obmanuo javnost i zašto je napravio ogromnu štetu ugledu Hrvatske

Tužiteljstvo BiH je nakon provedenog postupka u potpunosti odbacilo navode Žurnala i ministra Mektića da je SOA prisiljavala selefije da prenose oružje i podmeću ga po džamijama.

Naime, nakon što je Tužiteljstvo ispitalo sve svjedoke koji se navode u medijskim napisima, uključujući i H.Č. za kojeg je Žurnal tvrdio da ga je SOA prisiljavala na prebacivanje oružja, nitko od njih, uključujući i Č.H. nije potvrdio navode Žurnala.

Kao svjedok ispitan je i direktor OSA-e Osman Mehmedagić, koji je također odbacio navode kao neistinite.

Također, Tužiteljstvo je poslalo službeni upit svim relevantnim institucijama BiH o postojanju izvješća o navedenoj aferi, za koje je Žurnal tvrdio da postoje, i sve institucije su odgovorile da takvi dokumenti ne postoje. Radi se o institucijama poput SIPA-e, OSA-e, Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i sl.

ISIL-ov pokolj u džamiji u Jemenu Terorist je terorist Top News Desničari, rasisti, islamisti: U džamijama se masovno gine

Policijske agencije su službeno obavjestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim u Žurnalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Dakle, sve relevantne institucije BiH, uključujući i OSA-u, odbacile su pisanje Žurnala kao lažno te su lažnim proglasile i izjave ministra Mektića. 

Ključno pitanje je sada zašto je Žurnal svjesno lagao i obmanuo javnost i zašto je napravio ogromnu štetu ugledu Hrvatske i ugrozio protuterorističke aktivnosti, ne samo Hrvatske već i Europe.

U jednom dijelu Tužiteljstvo BiH navodi da ima još otvorenih pitanja koji se tiču drugih država (jer se istraga fokusirala samo na svjedoke i institucije iz BiH)  te da će to rješavati putem međunarodne pravne pomoći. U tom je smislu ravnatelj SOA-e javno najavio da je SOA, za potrebe istrage u BiH spremna deklasificirati svoje dokumente kako bi se potvrdilo da Žurnal i Mektić ne govore istinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.