Top News
10170 prikaza

Mercedes Benz u problemima - u tvrtku ušli neonacisti

Marš neonacista u Njemačkoj
Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL
Radnička vijeća u njemačkim kompanijama utjecajna su i njihovi predstvanici sudjeluju u radu kompanije

U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog navodnih neonacističkih grupa koje kako se čini pokušavaju utjecati na najveću njemačku automobilsku kompaniju - Mercedes Benz. Cilj im je, navodno, organizirati svoj alternativni sindikat.

Naime, kako pišu mediji, čini se da su izabrani predstavnici radnika u glavnoj tvornici Mercedes Benza povezani sa neonacističkom ćelijom odgovornom za ubojstvo deset ljudi. Uoči izbora za radničko vijeće otkriven je email koji je sadržavao svastiku i poruku: "Pravi njemački pozdrav je Heil Hitler".

Ovakve poruke zabrinule su i kompaniju Daimler, koja  stoji iza Mercedesa, a zabrinuti su i drugi članovi vijeća koji su službenoj izjavi optužili ekstremiste da tvornicu pokušavaju pretvoriti u "izlog krajnje desnog ekstremizma".

Granični prijelaz s Mađarskom Netrpeljivost Top News Dnevno deset migranata u Njemačkoj doživi nasilje

Na udaru medija, kompanije i radnika je organizacija Zentrum Automobil koja se naziva "alternativnom radničkom organizacijom za radnike u automobilskoj  industriji". Njihov je cilj postati važni konkurent glavnom njemačkom sindikatu, IG Metall, kako piše Telegraph.

Organizacija Zentrum Automobil već ima četiri izabrana predstavnika u radničkom vijeću u glavnom tvornici Mercedesa u Untertürkheim. Planiraju proširiti svoj utjecaj i na godišnjem izboru za radničko vijeće koji bi trebali biti održani sljedećeg mjeseca. Planiraju predložiti nove kandidate i u drugim tvornicama koje su u vlasništvu Daimlera, BMW-a i Audija. 

Zentrum Automobil negiraju sve i bilo kakve poveznice sa neonacističkim ili desnim grupama. 

No optužbi u njemačkim medijima ima još. Tko ističu kako je upravo bivši vođa ove organizacije, Andreas Brandmeier, poslao email sa porukom: "Pravi njemački pozdrav je Heil Hitler". Oni su to zanijekali i naglasili kako je riječ o krivotvorini.

NPD, njemački desničarski ekstremisti Uzbuna Top News Uspon neonacista: Nasilnici koji sanjaju Četvrti Reich

Osnivač Zentrum Automobila, Oliver Hilburger, bivši je gitarist grupe Noie Werte. Na koncertima se često izvikuju pozdravi Hitleru, a pjesme se bave i ljudima kao što je Hitlerov zamjenik Rudolf Hess. Hilburger je pak zanijekao poveznicu pjesama i neonacističkog sadržaja. 

"Vi ih nazivate nacističkim pjesmama, a mi ih vidimo posve drugačije", rekao je u izjavi za njemačke medije. Iako je napustio bend sudjelovao je na njihovom nedavnom koncertu

Ozbiljnije su pak poveznice ove organizacije s National Socialist Underground (NSU), neo nacističkom ćelijom koja je ubila devetero imigranata i policajaca u niz napada između 2000. i 2007. godine. Zabrinutost postoji i zbog povezanosti sa  strankom Alternativa za Njemačku (AFD), prvom nacionalistička stranka koja je osvojila mjesta u njemačkom parlamentu
 
Hilburger je viđen i u društvu s kontroverznim Björnom Höckeom, poznatom po izjavi da je potrebno promijeniti stav Njemačke prema 2. svjetskom ratu. Predvidio je i kako će Zentrum Automobili moći pozvati na štrajkove i kako će "sve stati kada to bude zahtijevala plava ruka". Plava je naime službena boja AFD-a.

Izbori u Njemačkoj 2017. Istraživanje Top News Očajni Nijemci: "Ovo je posljednje zvono na uzbunu"

Automobil Zentrum ne skriva svoju želju da postane glavna konkurencija velikom sindikatu IG Metall. Osvajanje što više mjesta u radničkim vijećima jedan je način da se to učini jer po njemačkim zakonima, tvrtke moraju prepoznati radnička vijeća i moraju imati njihove predstavnike odborima kompanije. Ostali 41 član radničkog vijeća u tvornici u Untertürkheimu oštro su protiv Zentrum Automobila, što su i jasno dali do znanja u svojoj zajedničkoj izjavi: "Radničko vijeće Untertuerkheim kategorički se suprotstavlja takvoj zloupotrebi našeg mandata za krajnje desne svrhe ". 

Njemačka konfederacija sindikata (DGB) ističe: "Činjenica je kako neke ideologije pokušavaju oteti i preuzeti izbore za radničko vijeće sa svojim budalastim sloganima nije iznenađenje. Iza sebe takvi ljudi nemaju ništa i njihove inicijative će se razbiti poput mjehurića od sapunice".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.