Tehno
13766 prikaza

Mercedes kreirao bus budućnosti - i izgleda super!

Mercedesov autobus budućnosti
Mercedes Benz
Slavni je Mercedes na misiji davanja udobnosti masovnom putovanju, a

Prošle je godine polu-samostalni Mercedesov autobus provozao oko 20 kilometara od zračne luke Schipol u Amsterdamu do Harlema, obližnjeg gradića. To putovanje je bilo poprilično impresivno - budući da za volanom nije bilo vozača, a na putu je bilo semafora, zebri, stanica, tunela...

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz Mercedes Benz

Tvrtka se kladi u to da će autobusi koji se sami voze postati nužnost u budućnosti, pa će tako narasti potražnja i za njegovim Future busom. Ime je nemaštovito no zato su prilikom kreiranja autobusa budućnosti u Mercedesu upotrijebili vrlo mnogo mašte.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz Mercedes Benz

Autobus je prepun modernih tehnologija, poput raznih bežičnih veza, radara, kamera, a Mercedes ga opisuje kao veliki korak prema autonomnom gradskom autobusu koji ne bi imao vozača.

 

Future Bus je zasnovan na aktualnom 12 metara dugačkom modelu Citaro kojeg pokreće 299 konja snažan šesterocilindrični motor i to je jedino konvencionalno što je ostalo na njemu.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz Mercedes Benz

Upotrebom tehnološke platforme koju u Mercedesu zovu CityPilot, autobus je pretvoren u vozilo koje je sposobno samostalno voziti. Sustav se sastoji od 10 kamera, četiri radara i dvije stereo kamere koje autobusu omogućavaju da okolinu vidi u tri dimenzije.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz Mercedes Benz

Zbog svega toga bus automatski manevrira milimetarski precizno oko rubnih kamena, prepoznaje stanice i zaustavlja se na njima, sam otvara i zatvara vrata za putnike, čita sve prometne znakove i semafore. I sve to radi komfornije i od ljudskog vozača, a da pritom i štedi gorivo. Putnici prilikom vožnje mogu uživati u bežičnoj mreži, bežičnim punjačima za mobitele i mnogo multimedijalne zabave sa zaslona smještenih u autobusu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:35 13.Lipanj 2017.

    glupost