Top News
4518 prikaza

Merkel mora skidati idiotski Hitlerov zakon o pobačaju

Angela Merkel u bivšem zatvoru Stasija u Berlinu
1/5
REUTERS
Zakon je napisan još 1930-ih, u doba nacizma, i kažnjava pružanje nekih informacija

Bila je anonimna ginekologinja u malom gradu u središnjoj Njemačkoj i nikad joj nije bilo ni na kraj pameti da će voditi raspravu i zabiti prvi ozbiljniji klin u novu vladu Angele Merkel. 

No, suočena s novčanom kaznom zbog objavljivanja informacija o pobačaju na internetu, odnosno web-stranici svoje ordinacije, Kristini  Hänel nije preostalo ništa drugo. Naime, Njemačka još nije ukinula Zakon o pobačaju koji vrijedi iz doba Hitlera i upravo je po nekom od njegovih članaka ginekologinja zaradila kaznu. 

Nije bila riječ ni o kakvim nepodobnim informacijama koje ne bi bile u skladu s današnjim vremenom, pa je taj Zakon Kristina Hänel prozvala nepotrebnim i zastarjelim. 

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj Novi zakon Life Kujundžićev mrak: Ženama što više otežati pobačaj

Stavka 219a njemačkog kaznenog zakona kaže da je zločin ako liječnici javno oglašavaju i na bilo koji način propagiraju pobačaj iako je on u toj zemlji dopušten unutar prvih 12 tjedana trudnoće. 

Desetljećima je zabrana oglašavanja u velikoj mjeri zanemarena. Mnogi ginekolozi koji su svojim potencijalnim pacijentima naveli pobačaj među njihovim ponudama kažu da nisu bili svjesni da uopće postoji zakonska zabrana, sve dok nisu primili obavijest od tužitelja da je protiv njih podignuo tužbu.

Samo nekoliko tjedana četvrtog mandata Angele Merkel i već ima osjetljivi problem koji treba riješiti, budući da u koaliciji, koja ju je dovela na vlast, ima i konzervativni blok i vlastite kršćanske demokrate, ali i liberalne snage u socijaldemokratima koji su joj omogućili još jedan mandat.

Angela Merkel | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Kancelarkina nova ministrica pravosuđa, Katarina Barley, sada mora predložiti nacrt zakona koji može donijeti mir. Barley je članica socijaldemokrata, koja je u prosincu i sastavila prijedlog za ukidanje zakona. Ali su povukli taj prijedlog nekoliko sati prije nego što je gospođa Merkel položila zakletvu 14. ožujka, nakon što je obećala da će podržati kompromisno rješenje. 

- Držim kancelarku za riječ, rekla je gospođa Barley tjedniku Die Zeit. Ranije je pokazala kako bi moglo izgledati rješenje: umjesto ukidanja zakona, trebalo bi se samo promijeniti nekoliko riječi da bi oglašavanje prestalo biti ilegalno, a opet da liječnici mogli pacijenticama dati  činjenične informacije o postupku.

- Liječnici trebaju pravnu sigurnost. Žene koje se odluče na takav korak trebaju podršku u tako kritičnoj situaciji, napisala je gospođa Barley na Twitteru. 

Milan Kujundžić Šokantan prijedlog Top News "Kujundžić žene tretira kao glupače i još upliće Crkvu"

No, konzervativne snage iz stranke u kojoj je i Angela Merkel, najavljuju da žele raspravu o moralnom aspektu pobačaja. Novi ministar zdravstva Jens Spahn je 18. ožujka optužio ih je pak da im je zakon o zaštiti životinja važniji od zakona o nerođenoj djeci.  

Dr. Hänel smatra da su takvi argumenti bliski onima kakve promiču aktivisti koji su sve glasniji u zahtjevima da se zabrani pobačaj i da se takvi liječnici kažnjavaju.  

Prema najnovijim statistikama koje je objavila Federalna kriminalistička policija, takve su pritužbe podnesene protiv 35 liječnika u 2015. godini, s 27 godinu dana ranije.

Nisu sve dovele do formalnih optužbi, no dr. Hänel i drugi liječnici vide trend za koji kažu da mu je cilj spriječiti pružanje pravno dopuštenog medicinskog postupka.

"Ne mogu vjerovati da danas debatiramo o jeziku i stanju uma iz vremena kad su abortusi bili zabranjeni zakonom i da to danas igra važnu ulogu u našoj zemlji iako se svuda u svijetu to respektira. Nadam se da to možemo riješiti", piše dr. Hänel u otvorenom pismu kancelarki, koje je objavila 19. ožujka.

Ovo nije prvi put da se Nijemci borili s pitanjem pobačaja. U Zapadnoj Njemačkoj postupak je bio ilegalan sve do 1970-ih, kada su žene izašle na ulice i tražile pravo odlučivanja o vlastitom tijelu. 

Angela Merkel | Author: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL
Godine 1974. donesen je zakon kojim se legalizira pobačaj u prvom tromjesečju, ali je najviši sud zemlje poništio tu odluku sljedeće godine.

Kompromis koji zahtijeva odobrenje liječnika da bi se dopustio pobačaj dodatno je ublažen 1990-ih, nakon što Zapadna Njemačka preuzela zakon iz Istočne Njemačke, gdje je pobačaj bio dopušten u prvih 12 tjedana trudnoće. Prema tom dogovoru, pobačaj je zločin, ali neće se kazneno goniti u prvih 12 tjedana ukoliko se žena posavjetuje s liječnikom i onda podvrgne trodnevnom čekanju prije no što sama donese odluku.

U susjednoj Austriji, ginekolog Christian Fiala godinama oglašava svoje usluge: 

"Neželjena trudnoća?" pitanje je koje postavlja na oglasnoj ploči na Sveučilišnoj stanici podzemne željeznice u Beču, a na oglasu je i telefonski broj i ime klinike.  

Teodora Velasquez Šokantan zakon Life 'Zbog spontanog pobačaja sam dobila 30 godina zatvora'

Prije desetak godina počeo je prikupljati imena njemačkih liječnika koji obavljaju pobačaj i objavljuju ih na svojoj internetskoj stranici, koja se nalazi u Austriji jer tu nema takvih zakona kao u Njemačkoj. 

- Informacije su apsolutno neophodne, jer žene koje se nađu u situaciji da imaju neželjenu trudnoću, moraju hitno dobiti informaciju, kaže dr. Fiala. 

- Ovo nema veze s oglašavanjem koje bi ženama pomoglo i potaknulo ih na pobačaj. Ni jedna takvu odluku ne donosi zato jer je vidjela plakat. Takve tvrdnje su ne samo apsurdne, nego i seksističke. 

Nizozemska zahtijeva petodnevno razdoblje čekanja za pobačaj koji će se provesti u prvih 12 tjedana, dok je u Belgiji taj vremenski rok šest dana. U Francuskoj, žena koja traži pobačaj mora sudjelovati u dvjema konzultacijama s liječnikom ili primaljom. No, za razliku od Njemačke, ta je informacija javno dostupna.

- Njemačka je jedina zemlja u Europi gdje liječnicima nije dopušteno pružati informacije o pobačaju, kaže dr. Hänel.

U studenom je upravni sud proglasio je dr. Hänel krivom za kršenje zakona, jer njezina web stranica omogućava potencijalnim pacijentima da zatraže i dobiju informacije na dvije isprintane stranice s pojedinostima o zakonskoj regulativi, mogućnostima anestezije i potencijalnim rizicima postupka.

Angela Merkel i kompanija | Author: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Umjesto da je bespogovorno uklonila informacije ili pristala na novčanu kaznu od 6.000 eura, dr. Hänel je osporila presudu i namjerava ići do najviše sudske instance, ukoliko bude potrebno.

- Nacrt zakona napisan je 1930-ih da bi kriminalizirao židovske liječnike, naglasila je. .

Ta informacija mobilizirala je promptno lijeve socijaldemokrate i u veljači su inzistirali da se liječnicima odmah dopusti da informiraju žene o pobačaju. 

No, bilo je to prije no što je postalo jasno da ulaze u vladu s Angelom Merkel. Bilo je to i prije no što su se oglasili iz kancelarkine stranke - konzervativne kršćanske demokratske zajednice koji se žestoko zalažu da se zakon nimalo ne promijeni u smislu ublažavanja kazni .

Prosvjedi u Poljskoj Prava žena Top News Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

Nekoliko sati prije polaganja zakletve Merkel je zamahnula bičem prema socijaldemokratima i rekla im neka izmjene zakona traže kompromisnim rješenjem od nove vlade, čiji će i oni biti članovi. 

Od tada se u Parlamentu lome koplja. Zeleni, koji se zalažu za pravo na pobačaj, kažu da je to fatalni signal ženama da će im se uskratiti prava, dok drugi pozivaju da se glasa prema savjesti, a ne prema partijskoj stegi, što bi vjerojatno dovelo do ukidanja ovakvog zakona. 

Na isti način u Njemačkoj je na mala vrata ušao i zakon o istospolnim brakovima iako je ta inicijativa nekoliko puta propala. 

- Većina Nijemaca je za promjenu takvog zastarjelog zakona, samo što su oni koji se tome protive vrlo glasni, zaključila je dr. Hänel, piše The New York Times. 
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.