Top News
538 prikaza

Mesić i Čačić nisu prošli - je li to njihova politička mirovina?

Radimir Čačić i Stipe Mesić
Duško Jaramaz/Pixsell
Izborni rezultati mogli bi označiti konačne krajeve političkih karijera dvojice dugovječnih hrvatskih političara

Izvanredni parlamentarni izbori održani u nedjelju mogli bi označiti konačni kraj političke karijere dvojice iznimno dugovječnih političara. Radimir Čačić i Stipe Mesić mogli bi, svaki iz svojih razloga, otići u političku mirovinu.

Čačić, kao jedan od osnivača HNS-a, vinuo je tu stranku u svojevremeno treću najsnažniju političku opciju koja je osvajala po 15 saborskih mandata. U dva navrata sudjelovao je u Vladama lijeve koalicije. Prvi put je to bilo kao ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo u Vladi Ivice Račana. Drugi put je postao ministar kada je Kukuriku koalicija pod vodstvom Zorana Milanovića uspješno preuzela vlast u Hrvatskoj. Nešto manje od godinu dana obnašao je dužnost ministra gospodarstva i Prvog potpredsjednika Vlade. Mjesto prvog potpredsjednika Vlade uspostavljeno je samo za njega.

Radimir Čačić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Čačićev politički pad započeo je pravomoćnom osudom zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe u Mađarskoj. Pravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora, u studenom 2012. mađarsko pravosuđe presudilo je da ipak mora na odsluženje zatvorske kazne. 14. studenog Čačić podnosi ostavku na dužnosti u Vladi i na mjesto predsjednik HNS-a, stranke u kojoj je proveo svoj politički vijek.

Početkom 2014. godine, bez puno rasprave, vodstvo HNS-a isključilo je Čačića iz stranke, a razlozi nisu nikad potpuno razjašnjeni. Neslužbeno se ipak doznaje da je vodstvo bilo nezadovoljno Čačićem zato što je još u zatvoru, i to u tajnosti, pokušavao orkestrirati veliki povratak na političku scenu.

Nakon njegova izbacivanja, dio članova HNS-a demonstrativno izlazi iz stranke i osniva Narodnu stranku-reformisti na čije čelo je jednoglasno izabran Čačić. Na redovnim parlamentarnim izborima prošle godine u III. izbornoj jedinici Čačićeva koalicija osvojila je jedan mandat koji je pripao samom Radimiru Čačiću kao nositelju liste i kandidatom s najviše osvojenih preferencijalnih glasova. On sam je osvojio 6.805 glasova.

Radimir Čačić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Ove nedjelje, Čačićev san o velikom povratku u politiku doživio je možda i najteži udarac. Na listi velike koalicije s Milanom Bandićem, u Čačićevoj izbornoj jedinici, nisu uspjeli osvojiti saborski mandat, a sam Čačić dobio je 2.847 glasova. Gubitak gotovo 4.000 glasova u samo nekoliko mjeseci moglo bi označiti i Čačićev odlazak u političku mirovinu.

Politički neuspjeh mogao bi označiti odlazak u zasluženu mirovinu još jednog bivšeg člana HNS-a i istaknutog političara. Riječ je o Stjepanu Mesiću čija biografija je doista impresivna. Prvi hrvatski premijer, predsjednik Hrvatske u dva navrata, posljednji predsjednik SFRJ, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, samo je dio dužnosti koje je obnašao u svojoj političkoj karijeri.

U mirovinu je otišao nakon odsluženja drugog predsjedničkoj mandata početkom 2010. godine. Po prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti osnovan je ured bivšeg predsjednika koji je stajao Mesiću na raspolaganju. Naum je bio da će Mesić iskoristiti svoje doista ekstenzivne kontakte po inozemstvu kako bi promovirao hrvatske interese mimo velikih sastanaka.

Stipe Mesić na sjednici Vlade | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Međutim, dolaskom HDZ-a i Mosta na vlast, po prvi put se dovodi u pitanje sama egzistencija Mesićeva ureda

"Gledao sam jučer izravan prijenos sjednice Vlade na javnoj televiziji, na kojoj je prihvaćena izmjena zakona koja se svodi na to da se meni onemogući daljnje korištenje Ureda. To je tužna sjednica jer se nije raspravljalo", komentirao je sredinom travnja ove godine Mesić odluku Vlade o ukidanju njegova ureda.

S druge strane, stigle su jasne reakcije vladajućih. "Most se već dugo zalaže za racionalizaciju svih troškova političara. Naša inicijativa koja je išla prema ukidanju Ureda predsjednika Mesića išla je zbog toga da racionaliziramo troškove jer ne vidimo koje smo rezultate dobili od tog ureda", branio se na konferenciji za novinare Mostovac Miroslav Šimić.

Bivšem predsjedniku najviše se predbacivala rastrošnost. Naime, u pet godina postojanja njegovog ureda potrošeno je 3,9 milijuna kuna.

Zoran Milanović i Stipe Mesić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Mesić je pak odlučio uzvratiti HDZ-u i Mostu kandidaturom za saborskog zastupnika. Uključio se u Hrvatsku stranku umirovljenika i najavio povratak u aktivnu politiku i to na velika vrata. Međutim, njegovi planovi nisu se ostvarili. Zbog jako niskog mjesta na izbornim listama u I. izbornoj jedinici, jedina nada bili su mu preferencijalni glasovi. 

Ukupno je 5.130 birača zaokružilo Stipu Mesića, što nije bilo dovoljno za ulazak u saborske klupe i povratak na političku scenu.

Sudeći prema rezultatima izbora, mogla bi se ostvariti Šimićeva izjava: "Gospodin Mesić stvarno zaslužuje jedan miran odmor u mirovini". Ipak, ostaje za vidjeti hoće li još uvijek vitalni Mesić dopustiti da ga jedan izborni neuspjeh konačno pošalje u mirovinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.