Top News
578 prikaza

Mesić kreće u osvetu - noćna mora za HDZ, Most i Bandića

Stipe Mesić
Boris Ščitar/ PIXSELL
Ukinuli su mu ured i oduzeli službenog vozača, no Stjepan Mesić ne mašta o mirovini. Želi pomutiti račune Bandiću, mostovcima i Karamarku

Ukidanje ureda, oduzimanje osobnog vozača i službenog automobila bivšeg predsjednika Stipu Mesića nije ni približno umirovilo. 

Stipe Mesić | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

Taj najstariji Lazar hrvatske političke pustinje ima u pripremi tajni plan koji bi ga ponovno trebao vinuti među najomiljenije političare u Hrvatskoj i koji se nikako neće svidjeti onima koji su mu oduzeli nešto što mu život znači.

Duboko povrijeđen, željan za revanšizmom, ali i nošen željom da i dalje radi, Stipe Mesić trebao bi se na idućim lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Zagreba, potući Milana Bandića, kojeg bi, pak, najvjerojatnije u konačnici HDZ mogao podržati kao svojeg kandidata (ovaj put u tome bi barem bili iskreni, a ne kao i do sada suprotstavljati Bandiću kandidate koji su u startu osuđeni na poraz).

Hrvatski predsjednik u dva mandata uvjeren je da može s lakoćom pobijediti dugovječnog zagrebačkoga gradonačelnika, baš kao i svakog drugog kandidata. 

U korist tom optimizmu ili samouvjerenosti govore brojke koje Mesić ne zaboravlja. Naime, od 2000. do 2010. godine bio je gotovo uvijek u vrhu najpopularnijih političara u zemlji te je mišljenja da bi se vrlo brzo povijest mogla ponoviti.

"S obzirom na današnje političare, smatra da mu neće biti teško vratiti prijašnju popularnost. Narod ga je uvijek volio, a baš mu danas treba netko kao što je Stipe", kaže nam čovjek iz njegova bliskog okruženja.

Dodaje i da je bivši predsjednik jako razočaran Mostom, ali najviše Tomislavom Karamarkom, šefom HDZ-a, koji mu je 2000. godine, nakon Tuđmanove smrti, u utrci za predsjednika bio šef kampanje.

Smatra da nije ljudski onome tko te je jednom spasio i uzeo k sebi sad uzimati nešto što mu je jako važno, ali i što je važno i korisno za Hrvatsku.

Plan za osvajanje Zagreba Mesić ne planira provesti sam, odnosno bez stranačke podrške. Doduše, neće se učlanjivati ni u jednu stranku, ali očekuje podršku prvenstveno SDP-a, a onda i HNS-a, stranke čiji je član i sam bio.

Gordan Maras | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Iako je ovaj plan tek u začecima i o njemu za sada ne voli puno govoriti, navodno postoji velika šansa da u SDP-u zaista dobije saveznika. 

I to unatoč tome što u toj stranci ima najmanje dvoje pretendenata za tu poziciju - Davora Bernardića i Gordana Marasa koji se sam u televizijskom intervjuu ponudio da bude kandidat SDP-a za Zagreb. 

Nakon Marasove kandidature u SDP-u su gotovo svi ostali zatečeni, smatrajući taj istup neozbiljnim, kao i mogućnost da bi Maras mogao dobiti Bandića. Možda Maras ne pozna dobro svojeg šefa Zorana Milanovića, jer da ga kojim slučajem pozna, znao bi da mu je Zagreb tiha patnja.

I da bi vrlo rado volio vidjeti svojeg kandidata kako “mete pod” s Milanom Bandićem, bivšim SDP-ovcem i njegovim bivšim rivalom na unutarstranačkim izborima 2007. godine.

Ali da bi svoje želje proveo u stvarnost mora biti svjestan da mora imati i kvalitetnog kandidata. I upravo je u tome velika snaga Stipe Mesića jer bi s njime Zoran Milanović imao dobre šanse na izborima za Zagreb.

"Milanović bi mogao pristati na ovo osim ako doista ne želi uništiti Bernardića i pustiti ga da politički do kraja izgori. To ovisi o tome je li mu bitna osobna osveta ili dobrobit stranke. Ako želi da stranka bude jaka i ponovno ima nekog svojeg na čelu Zagreba, podržat će ili Stipu Mesića ili HNS-ovku Anku Mrak Taritaš", objašnjava nam sugovornik iz najveće oporbene stranke.

Anka Mrak Taritaš | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Prema informacijama koje je dobio Express, Milanović ozbiljno preispituje tu mogućnost, a navodno mu je čak rekao da ga dobar dio SDP-ovaca nagovara da se suprotstavi Bandiću. Ako bi se odlučio politički reaktivirati, osigurat ću mu podršku stranke.

Mesić je posljednjih dana suptilno počeo s informiranjem javnosti o svemu dobrome što je učinio njegov Ured, što se može shvatiti i kao pripremom terena za političko uskrnuće.

Priča o tome kako će samo zahvaljujući njegovu lobiranju Inine bušotine ostati u njezinu vlasništvu, a radnici će se moći vratiti u svoja postrojenja, koju je objavio Večernji list, postala je pravi hit. 

Naime, sirijska je vlada bila ogorčena što je oružje izvezeno preko Jordana i Turske na kraju došlo u ruke sirijskih pobunjenika i boraca Islamske države te je planirala Inine bušotine dati kineskim i ruskim naftnim kompanijama.

"Tim činom Hrvati su sebi zatvorili vrata Sirije i naftnih polja jer su ih Sirijci uvijek smatrali prijateljima, a Hrvati su im zabili nož u leđa", govorio je Ahmed Munir, bivši savjetnik sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Međutim, zahvaljujući brzoj intervenciji Mesića kod svojeg prijatelja Asada, sirijska je vlada odustala od dodjele Inine bušotine Kinezima i Rusima.

Mesić je zbog toga trebao krajem 2015. godine posjetiti prijatelja Asada, ali je put odgođen za kraj ove godine zbog sigurnosnih razloga.

Iako Mesić traži i podršku HNS-a, to će mu ići malo teže jer je kandidatkinja te stranke Anka Mrak Taritaš najuspješnija ministrica bivše Milanovićeve vlade te se već naveliko priprema da pobijedi Milana Bandića. 

Ona neće odustati od kandidature u korist Mesića, to je sigurno, jer je svjesna da je većina Zagrepčana i Zagrepčanki iz dana u dan sve više preferira te da ima realne izglede osvojiti metropolu.

Također, u korist joj protiv Mesića ide i činjenica da je on zadnji put operativnu funkciju obnašao 1992., a i izuzetno je jaka u pridobivanju mlađe generacije jer je aktivna na društvenim mrežama, po kojima je i postala prepoznatljiva.

Anka Mrak Taritaš nema afera i povijest političkih sukoba pa je pravo osvježenje na našoj političkoj sceni te kao takva dobar mamac za birače.

Milan Bandić i "banditosice" | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

"Biti gradonačelnica glavnoga grada najviša je moguća operativna funkcija. Mrak-Taritaš do sada je pokazala kako vrlo uspješno obavlja takve operativne dužnosti. Prvo, bila je ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Grada Zagreba gdje je osmišljavala kuda će grad rasti i kuda će se razvijati, u smislu prostora, ali i onoga čime će se grad baviti. Stoga je među osobama koje su najstručnije i najpozvanije govoriti o strategiji razvoja grada", objašnjava sugovornik iz najužeg kruga Mrak Taritaš te naglašava da je ona siguran HNS-ov kandidat za izbore u Zagrebu. 

Nastavlja kako je drugi važan period u njezinoj profesionalnoj karijeri onaj dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja jer je tada pod svojom nadležnošću imala komunalne djelatnosti, izdavanje dozvola, komunalnu infrastrukturu i nerazvrstane ceste te je neposredno bila uključena u temeljne zahvate oko rješavanja problema otpada.

"Sve dozvole oko otpada daje država, a ministarstvo ima velik utjecaj na donošenje strateških odluka oko zbrinjavanja otpada. Također, u komunalnim djelatnosti potpadaju i javni prijevoz, uređenje javnih površina, uređenje groblja i sl. Ministarstvo kojem je bila na čelu u svojoj nadležnosti ima upravo najviše funkcija lokalne samouprave. Stoga, ona ima mogućnost, odnosno sposobnost cjelovitog sagledavanje slike čitavoga grada te nudi rješenja koja u srednjom roku rješavaju te nagomilane probleme. Poznaje situaciju i probleme grada, probleme funkcioniranja gradova te načine rješavanja tih problema. Također, u svojoj karijeri dokazala je da može i zna rješavati probleme (legalizacija, poplave, energetska obnova, e-dozvola, POS projekt)", kaže naš sugovornik. 

Anka Mrak Taritaš | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Činjenica je da Anka Mrak Taritaš, pored stručnosti, ima i druge kvalitete koje joj omogućuju odrađivanje posla, a to su prije svega nesvakidašnje kvalitete za političara - nekonfliktnost i mogućnost okupljanja ljudi.

Naime, iako je u kratkom roku imala strelovit stranački uspon, u ministarstvu je dokazala da može raditi s ljudima iz svih stranaka, a isto to je pokazala i suradnjom s čelnicima jedinica lokalne samouprave iz svih stranaka.

Bivša ministrica graditeljstva utrku za Zagreb shvatila je vrlo ozbiljno te je još prije godinu dana izradila studiju “Pametni grad”, odnosno kako iskoristiti sve trenutačne i iskoristive potencijale grada te njihova optimizacija, a potom i unapređenje.

Glavne njezine odrednice za bolji Zagreb su kvalitetniji promet i povoljniji javni prijevoz, rješavanje kriznih točaka u prometu te uređenje i unapređenje mreže biciklističkih staza. 

Tu je i novi razvoj grada - novi, sveobuhvatni GUP (a ne po segmentima), rješavanje otpada (saniranje Jakuševca), neiskorištena gradska imovina (rješavanje pitanja Gredelja, Zagrepčanke), Zagrebački Velesajam...

Ako Stipe Mesić ne odustane od svojeg plana i krene u borbu za Zagreb, morat će, s obzirom na program Anke Mrak Taritaš, ali i visokog rejtinga Milana Bandića u metropoli, ponuditi ipak nešto više od pukog šarma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.