Top News
29479 prikaza

Milijunaši iz Sabora: HDZ-ov Culej vlasnik 'pola sela'

Saborski zastupnik Stevo Culej u sabornici
Patrik Macek (PIXSELL)
Saborski zastupnici u svojim imovinskim karticama objavljuju mnoge doista zanimljive stavke

Imovinske kartice dužnosnika su na prvi pogled neopisivo suhoparno štivo. Prepune su tablica i brojkica, ali pažljivim pregledom možemo naići na doista zanimljive informacije. Možemo uhvatiti ministre s dosta "šlampavo" ispunjenim imovinskim karticama, ali možemo otkriti i dosta intrigantne stavke među svim tim brojkama.

Neke potpuno razumljivo ispisane kartice kriju i neke doista zanimljive stavke. Uzmimo za primjer HDZ-ovog zastupnika Stevu Culeja.

U maloj općini Jarmina, nedaleko od Vinkovaca, Culej je ili potpuni ili većinski vlasnik dviju kuća, jednog stana, tri gospodarska objekta i jednog voćnjaka.Ukupna navedena vrijednost svih tih nekretnina prelazi dva milijuna kuna.

Jedan gospodarski objekt vrijedan je čak 800.000 kuna, a Culej je napisao da je dijelom podigao kredit kako bi kupio taj objekt.

Poljoprivredni poticaji

Drugi gospodarski objekt, vrijedan pola milijuna kuna, je u 90-postotnom Culejevom vlasništvu. Međutim, puno je zanimljiviji način stjecanja nekretnine. "Nepovratni poticaji u poljoprivredi", stoji u Culejevoj imovinskoj kartici.

Članovi udruge specijalne policije pomažu u izgradnji kuće kolegi - Stevo Culej | Author: Goran Ferbezar/PIXSELL Goran Ferbezar/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede, ili točnije rečeno porezni obveznici, i ove godine su isplatili određenu svotu novca saborskom zastupniku. Naime, kako je Culej napisao u svojoj imovinskoj kartici, dobio je 9.000 kuna poticaja od ministarstva poljoprivrede.

Osim svih tih nekretnica, Culej je vlasnik BMW-a 3 vrijednog 70.000 kuna kupljenog iz primitaka od nesamostalnog rada. Čini se da je taj automobil Culej uspio isplatiti u gotovini, ali nije jasno kako je bravar i policajac uspio uštedjeti dovoljno novca za BMW.

Rodbina pomaže

Drugi HDZ-ovac, Miroslav Tuđman, također ima dosta zanimljive nekretnine. Prvenstveno je tu riječ o kući u Selcu vrijednu oko 700.000 kuna koju je kupio uz pomoć rodbine. Nekad najmoćniji hrvatski sin vlasnik je po 50% dvaju stanova u Zagrebu ukupno vrijednih oko 2 milijuna kuna. Njegova supruga vlasnica je luksuznog stana veličine 180m2 i procijenjene vrijednosti 2.000.000 kuna.

Ivan Pernar | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Odnedavno saborski zastupnik i "serijski bježač" iz TV emisija Ivan Pernar otkrio je da je vlasnik stana u zagrebačkom naselju Vrapče vrijednog oko 700.000 kuna. Stan su mu roditelji poklonili.

Imovinsku karticu je nepažljivo ispunio i bivši premijer Zoran Milanović. Naime, u njegovoj kartici ne stoje podaci o premijerskoj dužnosti iako mu je službeno mandata na čelu vlade prestao tek 22. siječnja ove godine.

Zoran Milanović | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Što se tiče kredita, naveo je kredit od 119.520 eura kod Erste banke. Jedina navedena nekretnina je stan u Zagrebu u zajedničkom vlasništvu bračnog para Milanović vrijedan 1.905.000 kuna.

Donedavni ministar kulture Zlatko Hasanbegović vlasnik je nekretnina u Zagrebu vrijednih oko dva milijuna kuna. Najskuplja je jedna kuća u Zagrebu veličine 150 m2 za koju je bivši ministar napisao da vrijedi 1.500.000 kuna.

Dioničarska problematika

Imovinske kartice saborskih zastupnika otkrili su i jedan zanimljiv problem, a to je cijena dionica. Naime, u imovinske kartice unose nominalnu cijenu dionica umjesto tržišne cijene na dan podnošenja imovinske kartice.

Kandidat za predsjednika SDP-a Davor Bernardić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U takvoj situaciji SDP-ov Davor Bernardić može napisati da je vlasnik 100 Adrisovih dionica nominalne vrijednosti 10 kuna. Međutim, njihova tržišna cijena na današnji dan je prešla 590 kuna.

S druge strane, Miroslav Tuđman vlasnik je 132 dionice Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 265 kuna. Na Zagrebačkoj burzi dionice HT-a danas postižu cijenu od oko 160 kuna, debelo ispod njihove nominalne cijene iz Tuđmanove kartice.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • DALIBORSKI 22:20 14.Ožujak 2017.

  DOBRO JE ŠTO SE O NAŠIM POLITIČARIMA MOŽE JAVNO PISATI ,TREBALO BI IM POJAČATI KONTROLU ,DOVIJAJU SE NA SVE MOGUĆE NAČINE,PRIMJERI SU IM SANADER I NJEMU SLIČNI.

 • Avatar Casper
  Casper 10:14 19.Studeni 2016.

  Cluj je obično govvvno pljačkaško i profitersko!!!