Top News
3007 prikaza

Tim tvrdi da je platio troškove u Costabelli, ali ih je izračunao sam

Tihomir Orešković
Patrik Macek (PIXSELL)
Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je izmjene uvriježenih pravila za goste u državnim rezidencijama

Iza neslavno propalog premijera Tihomira Oreškovića ostat će barem jedna reforma. Naime, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je da će gosti u državnim rezidencijama sami plaćati usluge dobavljača, piše Dnevnik.hr.

Izmjene ugovora s Agencijom za komercijalnu djelatnost izravna su posljedica onog famoznog ljetovanja obitelji Orešković u vili Costabella. Troškovi su navodno dosezali desetke tisuća kuna, ali bivšem premijeru nikad nisu dostavili račune za ispostavljene usluge, barem tako on tvrdi.

Sam izračunao svoje troškove

On je zato povukao jedan doista nesvakidašnji potez. Sam je izračunao koliko je njegova obitelj potrošila i u državni proračun je uplatio 18.132 kune.

Orešković je od AKD-a, tvrtke koja brine o vili i podmiruje njezine troškove, tražio detaljnu specifikaciju. No, iz svega se, tvrde u vladi, nije moglo vidjeti koliko je točno bio njihov trošak. Bivši premijer čak i sumnja u vjerodostojnost računa, koji su stigli od AKD-a. Pa i optužuje.

Iz troškova nije jasno tko je i što naručio, te jesu li računi odgovarali isporučenom, jer o tome nije vođena nikakva evidencija. Računi su ispostavljeni i za dane kada niti predsjednik Vlade niti njegova obitelj nisu koristili vilu, javlja Dnevnik.hr.

Bivši premijer ipak nije dostavio kopiju uplate kako bi doista i dokazao da je uplatio spomenuti iznos u državni proračun.

Izmjene ugovora

Ministar Orepić inicirao je izmjenu ugovornih odnosa između AKD-a i MUP-a, u kojima se sada mijenja način definiranja troškova gostiju, na način da će budući gosti objekta svoje troškove izravno plaćati dobavljaču usluge za kojeg se odluče.

Nakon što su mediji bivšeg premijera prozvali zbog golemih troškova ljetovanja njegove obitelji u vili on je ponudio platiti. No platiti neće, jer retroaktivno te troškove nije bilo moguće specificirati odnosno razdvojiti troškove obitelji Orešković od ostalih troškova. Naime ugovorom između MUP-a i AKD-a upravo je agencija ta koja se brine o svemu. Od nabavke hrane te pripreme jela i pića do troškova održavanja objekta i plaća zaposlenih u vili.

Deseci tisuća troškova

Obitelj premijera Oreškovića vilu je koristila za Uskrs, u lipnju i srpnju. Troškovi su, prema navodima medija, iznosili gotovo 100.000 kuna. Tada je Orešković govorio kako je nemoguće da su potrošili toliku cifru na hranu. Ipak, ponudio je plaćanje svih troškova, ali krajem rujna se branio da nije dobio fakture i nije mogao podmiriti račune.

Troškove fizičkim osobama, kažu iz AKD-a, nije moguće fakturirati. Zoran Milanović kaže kako je tijekom svojega mandata na to posebno pazio.

''Za troškove moje obitelji ni na Hvaru ni u Costabelli ni jedna jedina kuna nije potrošena. Govorim o troškovima hrane i pića. Troškovi osiguranja su državni troškovi. Dakle ni jedna jedina lipa. O tome sam strogo vodio računa četiri godine. I te troškove sam financirao iz svog džepa. Moja supruga i ja'', rekao je bivši premijer Zoran Milanović.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.