Top News
3732 prikaza

Milošević dobiva ulicu ili spomenik u Beogradu

Obitelj Milošević
screenshot/youtube
Taj grad je protiv pokojnog predsjednika žestoko ratovao, ali sad je apstinirao od izbora i to mu se odmah sveti

Samo nekoliko dana nakon što je lista „Aleksandar Vučić“ izrazito uvjerljivo osvojila lokalne izbore u Beogradu, u tom višemilijunskom gradu bivša stranka Slobodana Miloševića SPS počela je politički projekt kojim bi bivši predsjednik Srbije dobio ulicu, trg ili spomenik. Inicijativu je pokrenuo počasni predsjednik SPS-a i onomad uz Miloševića suosnivač te stranke Milutin Mrkonjić, javlja Novosti.rs.

Potpisivanje Daytonskog sporazuma | Author: U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Inicijativu je odmah podržao i predsjednik stranke Ivica Dačić, prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova u vladi Ane Brnabić. Dok je Milošević bio živ, Dačić je kao njegov vjerni stranački dužnosnik dobio nadimak „Mali Sloba“, no naknadno je javno izjavio da je „Milošević ipak napravio neke pogreške“. Mrkonjić je nakon Miloševićeve smrti vodio čak tri različita ministarstva u razdoblju od 2008. do 2013.

U stranačkom obrazloženju pokretanja inicijative da se ili Miloševićevim imenom imenuju kakva ulica ili trg u Beogradu ili da mu se postavi spomenik, ne navodi se niti jedan od ratova koje je na području bivše Jugoslavije Milošević vodio. Ono što se navodi jest sklapanje Daytonskog sporazuma, na što je Zapad 1995. doslovno prisilio u prvom redu Slobodana Miloševića, ali i druge državnike s Balkana, među kojima i Franju Tuđmana, te ratne nacionalne vođe iz BiH (Karadžića i Krajišnika).

Tim događajem u predstavljanju inicijative SPS izrijekom navodi da je Milošević sudjelovao u „sklapanju sporazuma koji je donio mir u BiH i stvaranje Republike Srpske. Među zaslugama mu se još spominju Rezolucija 1244 „kojom je KiM zadržan u sastavu Srbije“, iako Kosovo danas uopće u praksi nije dio Srbije, i „herojska obrana srpskog naroda pred Haškim tribunalom“.

Obitelj Milošević Svi su znali Life "Slobo je štakor, zbog njega ćemo biti u krvi do koljena"

Slobodan Milošević je, inače, naglo umro u zatvoru Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu 11. ožujka 2006. godine, nedugo prije nego što bi inače bio osuđen za niz teških ratnih zločina u ratovima na području bivše Jugoslavije. Općenito ga se smatra glavnim krivcem i za izbijanje svih tih ratova i za razbijanje SFR Jugoslavije. Njegov definitivan pad dogodio se nakon što su ga masovni prosvjedi u prvom redu u Beogradu prisilili da krajem 2000., nakon vrlo spornih predsjedničkih izbora u rujnu, podnese ostavku.

Državne federalne vlasti uhitile su ga 31. ožujka 2001. kao osumnjičenog za korupciju, zloporabu vlasti i pronevjere, a nedugo nakon toga nove vlasti u Srbiji, sad pod premijerom Zoranom Đinđićem, izručile su ga sudu u Haagu po međunarodnoj tjeralici. U lipnju 2006. Vrhovni sud Srbije utvrdio je da je otmicu i ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića u ljeto 2000. naredio upravo Milošević.

Stambolić je inače bio presudan za dovođenje mladog Miloševića na vlast prvo napredovanjem u karijeri kroz 70-e, ali i poslije, da bi ga Milošević eliminirao kad je dovoljno ojačao. Upravo Stambolić je u svoje vrijeme upravo Miloševićev govor iz ožujka 1989. na Kosovu Polju označio kao „kraj Jugoslavije“.

Franjo Tuđman, Slobodan Milošević | Author: YouTube YouTube

Što se Miloševićeve smrti tiče, prije nešto manje od dvije godine Florence Hartmann je u intervjuu za Express rekla da je Milošević u zatvoru u Haagu umro zato što se slučajno sam otrovao, pokušavajući odglumiti da mu se zdravstveno stanje toliko opasno pogoršalo da mu uprava suda odobri premještaj u Rusiju na liječene, što bi Milošević pretvorio u bijeg u Rusiju.

Sadašnja inicijativa SPS-a sa zahtjevom da mu se dodijeli ulica, trg ili spomenik u Beogradu, gradu s kojim je Milošević bio u neproglašenom, ali žestokom ratu tijekom cijele svoje vladavine, direktno je povezana s upravo završenim lokalnim izborima u tom gradu. Izlaznost je bila ekstremno niska, oko 50 posto. U tim uvjetima lista koju je Aleksandar Vučić izreklamirao svojim imenom svejedno je osvojila samo 45 posto glasova.

Slijedile su dvije više ili manje građanske liste, a izborni prag prešao je još samo SPS. SPS je s jedne strane mlađi partner Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića u vladi Republike Srbije, a osim toga teško je zamisliti kako bi koaliciju s državne na razinu grada Beograda mogli prenijeti ako bi SNS odbio izići u susret zahtjevima SPS-a za apsolutnom rehabilitacijom Slobodana Miloševića.

Slobodan Milošević Ukleta obitelj Life Mračna Slobina tajna: Nikada nije otišao na očev grob

Hoće li pritom građanski Beograd, koji je izbore izrazito ignorirao, imati snage da se tome suprotstavi prosvjedima, kao što se Miloševićevoj vlasti prosvjedima žestoko opirao u nizu puno opasnijih situacija, čak i po živote prosvjednika, tek će se vidjeti.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Perun 11:51 14.Ožujak 2018.

  Svi vi koji branite miloševića morate znati jedno: samo sebi i Srbima radite magareću uslugu. On je taj koji je preuzeo vodstvo na JNA od izdajnika Kadijevića i otišao sa vojskom na Vukovar. To je greškda enormni razmjera. Dakle budite ... prikaži još! razumni i prihvatite istinu. Ako zbog ničeg drugog onda zbog pomirdbe Slavenskih naroda na Balkanu. Zar se uvijek moramo ponašati kao divljaci hvatati se za skute drugih da nas štite od nas samih? Ispadamo maloumni idioti zbog takvih koji štite ratohuškaće.

 • ranko75 00:08 11.Ožujak 2018.

  Nije bitno sta je htio a sta je uradio. Pod njime Srbija izgubila sve sto je mogla, znaci on je vjeciti gubitnik. Znaci sjedi 1 i nikakve ulice.

 • Avatar Veceslav Nejtek
  Tihomir65 23:24 10.Ožujak 2018.

  Hrabriji od Kima može pisti po ukusu narednika Sere Gey ali ima dosta jeftinoga Kažem hrabriji od Kima . Nastojao je obraniti svoj teritorij od 100.000 puta jačega protivnika i masu njihovih saveznika i to bez Atomske bombe . Naravno ... prikaži još!avno izgubio je tritorij . A sada drugi pametni če se pokoriti i pod Američku komandu cijelu državu dati .. Svjesni da jaki opet može da nađe razloga da mlati !!!