Top News
11298 prikaza

Novi detalji Slobinog izručenja: "Nije se smio javiti Miri"

Slobodan Milošević
Instagram
Gotovo svake obljetnice Slobodanovog izručenja, otkrivaju se neki novi i dosad nepoznati detalji

Ljudi, znate li da je danas Vidovdan - navodno je posljednja rečenica bivšeg jugoslavenskog diktatora Slobodana Miloševića izgovorena u Beogradu, netom prije polijetanja helikoptera koji će ga voditi u pritvorsku jedinicu u Scheveningen, u Haag.

Dragiša Blanuša, šef Okružnog zatvora u čijem mandatu je Milošević izručen Haagu, u svojoj knjizi "Čuvao sam Miloševića", opisuje kako je Milošević otišao u Haag i koje su mu bile posljednje riječi u Srbiji.

"Stižemo u Institut koji je bio okružen ljudima s dugim cijevima. Ispred nas je čekao odbor za doček; Zoran Mijatović s gomilom kamermana i foto-reportera. U dvorištu vidim još i ministra Mihajlovića, Čedomir Jovanović negdje je u grmlju. Prilazi nam časnik sigurnosti iz Haaga s prevoditeljem. Milošević, koji je u međuvremenu skinuo sako, traži cigaretu. Moj suradnik mu daje "Drinu" dok mu čita prava i razloge uhićenja. Potrajalo je to malo dulje i Milošević se počeo šaliti, počeo je ispravljati prevoditelja. Kad je za vršio, izgovorio je: 'Sad ste uhićeni', a Milošević se htio javiti Miri, ja sam ga odbio i predao časniku", piše Blanuša.

"Tada mi ga je, zapravo, prvi put bilo žao. Pretresali su ga, iz džepa su izvukli neke žvakaće. Rekao sam im da ga ne smiju vezati. Moji ljudi su imali njegov kovčeg, pa smo svi zajedno ga ispratili do helikoptera. Ušao je na stražnje sjedalo i ja sam mu dodao stvari. Na prednjim sjedalima su bili pilot i kopilot u uniformama bez oznaka. Pitao ih je kako su, a oni mu odgovore: 'Dobro, gospodine predsjedniče'. Kasnije sam čuo da su ga baš ta dvojica pilota vozila istim helikopterom na Gazimestan 1989. godine. Tko zna, možda to i jest istina", napisao je Blanuša.

Miloševićevo izručenje bilo je prvi ozbiljniji sukob tadašnjeg premijera Zorana Đinđića s predsjednikom Vojislavom Koštunicom, a sukob je bio tek vjesnik onoga što će se događati s Demokratskom oporbom Srbije, njihovom strankom.

Pokojni Đinđić na izvanrednoj konferenciji za medije obavijestio je javnost o Miloševićevu izručenju, a nešto kasnije je glasnogovornica haaškog suda Florence Hartmann potvrdila da je Milošević stigao u pritvor.

Saga s Miloševićem počela je u svibnju 1999. godine kada je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu. Drugu optužnicu dočekao je u jesen 2001. godine zbog zločina u Hrvatskoj, a tek mjesec dana kasnije za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje mu je počelo 12. veljače 2002.godina, ali presudu nije dočekao. Umro je u haaškom pritvoru 11. ožujka 2006. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.