Top News
8743 prikaza

Mirjana Sanader: Ona je u kući vodila glavnu riječ

Opći sabor HDZ-a
1/6
Petar Glebov (PIXSELL)
Supruga bivšeg premijera ide u mirovinu, a presjek njezine karijere govori koliko se oslanjala na onu svoga supruga

Mirjana Sanader mora u mirovinu i više neće biti redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za arheologiju. Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera navršila je 65 godina i nisu joj produljili radni odnos, a odluku je tajnim glasovanjem donijelo Fakultetsko vijeće. Od 82 člana, njih 55 je bilo protiv, a 27 za produljenje radnog odnosa unatoč tomu što je povjerenstvo koje je razmatralo njezin zahtjev, zaključilo da je potrebna Odsjeku za arheologiju, piše Jutarnji list.

Mirjana Sanader doktorirala je u Innsbrucku 1983. godine, s temom “Kerberos in der Antike”. Na Filozofskom fakultetu je započela akademsku karijeru 1993. godine. Napredovala je, pa je tri godine kasnije postala docentica, a 1999. godine napredovala u zvanje izvanredne profesorice. Redovita profesorica je postala 2002. a do 2005. godine obnašala je dužnost pročelnice Odsjeka za arheologiju.

Vanja Marušić Vanja Marušić Top News Službeno: Sanaderova najgora noćna mora preuzima USKOK

Baš u to vrijeme, kako je kasnije otkrio tjednik Nacional, arheologija je u Hrvatskoj postala vrlo unosan posao. Tih godina u Hrvatskoj se ubrzano počela graditi autocesta od Zagreba prema Splitu. Hrvatske autoceste morale su plaćati preliminarna arheološka istraživanja kojima bi se potvrdilo da se na planiranoj ruti budućeg autoputa ne nalazi vrijedno nalazište.  

Tako je 2000. godine HAC utrošio 105.764 kune, a godinu dana kasnije iznos je skočio na 585.980 kuna. No, već 2002. godine taj je iznos skočio na 7.300.000 kuna, a onda 2003. pao na 1.165.000 kuna. Otkako je 2003. godine na vlast došao Mirjanin suprug Ivo, cifre su vrtoglavo porasle. U 2004. HAC je na to utrošio 12.391.000 kuna, a 2005. arheološka istraživanja bila su nešto jeftinija - 11.361.000 kuna.  I onda 2006. godine arheolozi su se svojski naradili i zaradili nevjerojatnih 89.598.000 kuna. Ali ni to nije bio vrh jer godinu dana kasnije cijena je skočila na 121.542.000 kuna. 

Mirjana i Ivo Sanader | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Ukupno se tako, u Sanaderovom mandatu u resor njegove supruge prelilo oko 400.000.000 kuna. Drugim riječima - HAC je za arheološka nalazišta po kilometru autoceste najprije plaćao 26.686 kuna, a potom su, tijekom vladavine Ive Sanadera, ti troškovi skočili na 505.683 kuna, odnosno uvećali su se za gotovo dvadeset puta. Dio tog novca izravno je uplaćen Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta gdje je Mirjana Sanader postala redovna profesorica 2008. godine, godinu dana prije no što je njezin suprug dao ostavku na premijersku funkciju i prije no što je u Austriji uhićen u pokušaju bijega iz Hrvatske.

Stoga i ne čudi da se baš u to vrijeme Odsjek za arheologij proširio i preselio u prostor Fonda za privatizaciju te se s matičnom zgradom fakulteta povezao podzemnim hodnikom koji je sagradio Grad Zagreb.

O bračnom paru Sanader i njezinoj ulozi u braku s bivšim premijerom progovorio je svojedobno i Duško Ćizmić Marović, koji je Sanaderu kasnih osamdesetih bio nadređen u izdavačkoj kući Logos.

Ivica Todorić Ivica u ćeliji Top News Gazdu su u Remetincu sprdali gore nego Sanadera

Mirjana je mogla probuditi Sanaderove najbolje sposobnosti – rekao je Ćizmić Marović, no dok ju on hvali, kako je pisao Večernji list, drugi kažu da je znala biti prilično netaktična u odnosu prema suprugu. Čak i pred drugim ljudima.  Navodno nije prezala ni od javnog ponižavanja svog muža kada ne bi reagirao po njezinu ukusu. 

Kada je Ivo prešao u izdavačku kuću Logos, Mirjana je objavila svoju prvu knjigu. Logos je tiskao njezin doktorat “Kerber u antici”. Baš kad je Sanaderu završio mandat na mjestu ministra znanosti, na se zaposlila na Filozofskom fakultetu, a on je postao zamjenik ministru vanjskih poslova Mati Graniću. U Ministarstvu vanjskih poslova navodno su vozači od tad imali više posla prevozeći Mirjanu nego njezinog supruga. Sanader je Mirjanu morao voziti na posao, tržnicu, nosio je vrećice s namirnicama i razvozio djecu, pa su govorili da joj je 'kućna pomoćnica'. 

Zagreb: Hrvatska službeno postala kandidat za članstvo u EU | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)

Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova kaže da je Mirjana bila vrlo neugodna i agresivna, pa se u 'Večernjem listu' prisjetio i jedne anegdote. Mate Granić sa suprugom pozvao je na večeru Sanadera i suprugu. Druženje je proteklo tako da je Mirjana uglavnom vodila glavnu riječ, pa se više nisu nikad našli na večeri u toj postavi. 

Dobar znanac Sanaderovih tvrdi da je Mirjani u to vrijeme uzor bila Đurđa Šušak, koja je kao supruga ministra obrane dobila visoku poziciju u tajnoj službi. Čak joj je, kaže, bila zavidna jer je imala uvid u državne tajne.

Splitsko-dalmatinska županija potrošila je 250 tisuća kuna za obnovu osnovne škole u Gardunu, u kojoj više nema đaka ni nastave, ali su u njoj studenti Mirjane Sander koji su radili na arheološkom lokalitetu, čuvali lopate. 

Ivo Sanader BIVŠI PREMIJER Top News Sanaderova skupa ljubav prema jahtama

Za Mirjanu Sanader govorili su da je bila korektna i predana profesorica, ali vrlo hladna osoba.U lipnju 2010. godine u Splitu je skrivila prometnu nesreću. Terencem honda CRV zabila se u fiat bravo. Nakon sudara samo je sjela u auto iz pratnje i otišla. U prosincu 2008., kada je Hrvate već zahvaćala kriza, Mirjana se javno prošetala s torbicom Hermès Birkin vrijednom 15.000 eura. O simbiozi Sanaderovih najviše govori odnos nakon gubitka vlasti i moći. Na prste jedne ruke broji se koliko je puta u tri godine Mirjana posjetila Ivu u pritvoru, govore upućeni.

Mirjana Sanader rođena je u Splitu u obitelji Šarić, koja je živjela u naselju Kopilici. S Ivom Sanaderom se upoznala kad su zajedno pohađali Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Vjenčali su se 1978. godine, a onda otišli u Austriju. Tamo je Sanader, kako se kasnije saznalo, razvio unosan biznis s novinskim redakcijama u Hrvatskoj. Prodavao je fotografije golišavih djevojaka tadašnjem magazinu 'Start', a neki kažu da je čak u tom biznisu i ostao dužan Francuzima novac od autorskih prava.  

Ivo Sanader Dragi Ivo Top News Ako ikad bude osuđen, Sanader ostaje bez 110 milijuna kuna

Vratili su se u Hrvatsku i 1991. Sanader je postao najprije intendant u splitskom HNK, a njegova supruga zaposlila se tamo u Sveučilišnoj knjižnici, no nisu se dugo zadržali jer je Sanader postao saborski zastupnik i ministar znanosti u Vladi Hrvoja Šarinića. 

Kad je njezin suprug završio u zatvoru, i kad su iz njihove trokatne vile u Kozarčevoj ulici iznesene umjetnine, za koje se procijenilo da vrijede milijun eura, Mirjana je rekla novinarima da joj je plaća 12.000 kuna i da je dva spaja kraj s krajem i nema ni za režije. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 11:44 27.Siječanj 2019.

    MLADIM STRUČNJACIMA TREBA OSLOBODITI RADNA MJESTA, A LJUDI ZA MIROVINU NEKA ODU. SVI SMO MI ZAMJENJIVI.

  • martinska2 21:37 25.Siječanj 2019.

    Ti Šariči su inače teški ljudi.

  • BESTpartizan 17:17 25.Siječanj 2019.

    narodu je dosta sanadera