Top News
38051 prikaza

Misterij vile u kojoj je Titova udovica provela zadnje dane

Jovanka Broz i Tito
Stevan Kragujević
To je bila kuća strave i užasa i, što se mene tiče, mogu je slobodno srušiti - kaže Jovankina sestra

Beogradski portal Kurir objavio je tekst o vili pokojne Titove supruge Jovanke Broz u kojoj je živjela do smrti 2013. godine, u velikom siromaštvu. Kako javljaju, velebna vila Bor na Dedinju u kojoj je živjela, počela se obnavljati, a oko vile su preko noći niknule skele.

Međutim, nadležne institucije nisu odgovorile na konkretna pitanja Kurira koliko će koštati radovi na vili, kao ni hoće li se kuća u kojoj je boravila udovica doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, prodati ili dati u zakup!

Naime, kako kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), u čijoj je nadležnosti Jovankina vila, sa pripremnim radovima i dijagnosticiranjem općeg stanja nekretnine počelo se 21. listopada ove godine.

Pruga Bar Beograd YU Čudo Life Nekad najvažniji Titov projekt danas je klopka smrti

"Radovi se financiraju iz proračunskih sredstava namijenjenih za održavanje objekata u vlasništvu države", odgovorili su na pitanje u vezi radova koji su obavijeni velom misterije.

"Točan iznos u ovom trenutku nije poznat. Istovremeno s izvođenjem radova obavlja se analiza stupnja oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procjenjuje nužnost i opseg potrebnih intervencija. Radovi obuhvaćaju nužnu sanaciju dijelova krova i pročelja u cilju sprečavanja daljnjeg propadanja objekta dok se ne privede novoj namjeni", odgovorili su iz Uprave.

Međutim, u ovoj ustanovi nisu objasnili koja je to nova namjena vile i kako su osigurana sredstva za renovaciju budući da je u rujnu 2018. godine Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, rekao da država ne može izdvojiti novac za tu svrhu i da će vilu uskoro ponuditi ili na prodaju ili dati u zakup nekome tko je spreman u nju uložiti novac i obnoviti je.

"Moguće je da netko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao ovu investiciju, a da mu se to što je uložio odbije od cijene najma do pola vrijednosti nekretnine. Država, kao vlasnik, može raditi s vilom ono što je najsvrsishodnije. Sigurno ju nećemo dugo držati zaključanu", rekao je Vorkapić prošle godine.

I Nadi Budisavljević, rođenoj sestri Jovanke Broz, obnova vile je potpuni misterij.

"Znam da se obnavlja ali me uopće ne zanima što se s tom kućom događa i za koga ju sređuju. Zbog svega što se tamo događalo za mene je to kuća strave i užasa! Što se mene tiče, mogu je i srušiti", rekla je ogorčeno Jovankina sestra.

Hoće li vila Jovanke Broz dobiti nove stanare zanima i Titovog unuka Jošku Broza. On kaže da o tome još uvijek nema nikakve spoznaje i da ga nitko nije obavijestio o renoviranju vile.

"Vidio sam i ja da se obnavlja, ali ništa drugo ne znam o tome. Nitko me ni o čemu nije obavijestio, pa ne znam ni hoće li netko u nju uskoro useliti", rekao je Joška Broz.

O Jovankinoj vili

Udovica Maršala uselila se u vilu Bor nakon što je 1980, usred noći, u spavaćici, nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj 15. Uz novu vilu, država joj je ustupila namještaj i umjetnine. Tijekom njezinog boravka u vili država nije ulagala u zgradu, pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću... Zbog loših životnih uvjeta, Jovanka je zimi morala u sobi sjediti u bundi. Grijanje je uvedeno tek posljednjih godina Jovankinog života, a obnovljen je i sanitarni čvor, popravljeni su ograda i krov. Od Jovankine smrti 2013. godine, vila je bila zatvorena.

Rekli, pa porekli

Planirali potrošiti 34 milijuna dinara

Prijedlogom budžeta za 2018. Vlade Srbije, planirano je da se za vilu izdvoji 34 milijuna dinara – oko 2,1 milijun kuna, na za obnovu vile Bor. U 2018. se trebalo uložiti 19.000.000 ili oko 1,2 milijuna kuna, a još 15 milijuna dinara ili oko 950.000 kuna u 2019. godini.

Samo za izradu projekta, kako se pisalo, izdvojeno je oko 1,2 milijuna dinara ili oko 75.000 kuna. Međutim, nakon toga, Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, rekao je da država nema sredstva za renoviranje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:43 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:14 20.Studeni 2019.

    druže tito legendo