Top News
26222 prikaza

Moćna Alijansa želi srušiti Plenkovića

Andrej Plenković
Sanjin Strukić/PIXSELL
Stranačka desnica ga mrzi. Rusima je stao na žulj. Most u revoluciju napada sve što Plenković štiti. Premijer je na životnoj kušnji...

Tu igru Plenković ne može dobiti, ocjenjuju ljudi bliski Mostu objašnjavajući zašto je njegova situacija "loose-loose". "Bude li štitio Todorića od uhićenja, srozat će si ugled. Dopusti li uhićenje, krenut će demontaža cijele HDZ-ove zgrade, sve do trulih temelja..." Andrej Plenković u ovom trenutku ima dva ozbiljna neprijatelja. I oba su unutarnja. Jedan djeluje u Vladi, to je Most, a drugi u stranci, to je stranačka desnica. Most naknadno želi retuširati sliku nacionalne revolucije koju je proveo HDZ.

Njihovi su ciljevi manje-više jasni. Oni u Remetincu žele vidjeti Todorića, Mamića, Bandića, Vujčića..., ljude koje Ibsen naziva "stupovima društva". Most je zaigrao opasnu igru. Neopazice, računajući na slabo pamćenje građana, oni su odustali od svih svojih izbornih obećanja. Sjetimo se, jamčili su smanjenje plaća i privilegija političara, smanjenje HRT pristojbe, uvođenje Zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa u Jadranu (ZERP), smanjenje broja općina i županija.

Božo Petrov Teorije zavjera Top News Petrov želi srušiti Plenkija, ucjenjuje HDZ s dosjeima Udbe

Kako od svega toga nema ništa, a lokalni se izbori približavaju munjevitom brzinom, uhićenja se čine vrlo dojmljivim programom. Ivica Todorić je trenutačno najomrznutiji čovjek u državi i njegovo bi privođenje zlata vrijedilo, no čini se da se premijeru te zamisli ne sviđaju...

On je, naime, svjestan da bi privođenje Todorića u anketama popularnosti (jednom od najštetnijih alata hrvatske javne scene, koji političare gura prema populizmu) snažno lansiralo Božu Petrova i Vlahu Orepića, dok bi njega ostavilo na nebranjenom prostoru - kao (neuspjelog) zaštitnika posrnulog moćnika i kao čovjeka koji brani koncept na kome su izrasli i Agrokor i HDZ. Jurišajući na Todorića, Most zapravo juriša i na Andreja Plenkovića.

No tu nisu sami, nego im se, u duplom pasu, za volej nabacuje Petrovljev stari saveznik, Zlatko Hasanbegović, koji pleše po oštrici noža. On još nije učinio ništa zbog čega bi ga Plenković mogao izbaciti iz stranke, iako - u lukavim manevrima - osobno čini sve što može da detronizira šefa stranke. Ne treba smetnuti s uma da je Ćiro Blažević na zadnjim izborima bio kandidat Mikija Bandića, pa nije izbačen iz HDZ-a, dok je najviše što se Hasenbegoviću može staviti na teret očijukanje s Brunom Esih.

Naspram Ćirina šaranja to izgleda kao benigan čin. Ali - nije. "Plenković je sam tvorac pogrešaka koje bi ga mogle skupo stajati", kaže nam sugovornik koji više nije u stranci pa objašnjava:

"Tko mu je stavio Esih na listu, i to bez uvjeta da uđe u stranku? To se ne radi. On je to sam učinio. Trebao joj je uvjetovati - ići ćeš na listu ako ćeš se učlaniti u stranku. Uostalom, je li sam Plenković, koji je vrlo kasno ušao u HDZ, bio neovisni kandidat na stranačkoj listi? Ne, nije bio. Da bi došao na listu morao se najprije učlaniti u stranku i tako izložiti mehanizmu stranačke stege. Ali kad je riječ o Esih, Plenki je htio desne glasove, ne razmišljajući previše o posljedicama. A one su, kako vidimo, ozbiljne."

Brkić i Plenković na sjednici Nacionalog vijeća HDZ-a HDZ PROTIV HDZ-A Top News Rat u HDZ-u: Plenković protiv Brkića

Između Plenkovićeve struje - dakle podržavatelja Drage Prgometa - i stranačke desnice nastavlja se žestoki rat, koji se pak prelio na cijelu zemlju. Ivana Šojat, HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka, "oplela" je po Zlatku Hasanbegoviću prozivajući ga "manekenom" koji je od rata vidio samo "kapicu" koju je posudio od nekoga.

"Hasanbegović se razmeće svojim velebnim, ekskluzivnim domoljubljem na n-tu potenciju, ali nije stao u obranu domovine iako je bio punoljetan. Licemjerno je i to što danas njegovi pristaše tvrde da on predstavlja 'Tuđmanov HDZ', a dotični gospodin napadao je prvog hrvatskog predsjednika zbog BiH nazivajući ga 'izdankom komunističkog sustava'", rekla je Šojat u jednom intervjuu.

Gospodin Prgomet je pak u odlučnim trenucima iskazao i hrabrost i domoljublje. Bio je dragovoljac pod vrhovnim zapovjedništvom Franje Tuđmana, a kao šef vojnog saniteta spašavao je živote tijekom velikosrpske agresije. Andrej Plenković želi HDZ "centrirati", a to se desnom krilu stranke ne sviđa, ono želi "vratiti dite materi".

Stranačka desnica nema nikakav program, nema nikakvu ideju niti viziju - ako je suditi prema kratkotrajnom Hasanbegovićevu "uredovanju" u resoru kulture, njemu je jedini alat sjekira, a jedini metod "bolni rezovi". Ukinuti, presjeći, zavrnuti dotok - to je sva mudrost i proroci. Hrvatska audiovizualna industrija ostala je u tom razdoblju bez stotinu milijuna kuna, no to ždanovljevcima iz Karamarkova šinjela nije bilo važno.

Ako je ideja da Plenkovića, nakon pada zamijeni Miro Kovač, ta ideja sama po sebi dovoljno govori o političkoj pameti ove nemoće gomilice čija se snaga - zbog velike buke koju stvaraju - redovito precjenjuje. Uspjeh Esihove na izborima test je njihove stvarne (ne)moći.

Pripadnici stranačkog centra prozivaju, s druge strane, Brunu Esih kao izdanak stare nomenklature koja će, bude li inzistirala na lustraciji, teško izbjeći okršaje s članovima obitelji. Šuška se da će do izbora izaći popis "crvenih Kmera" iz obitelji Brstilo, pa je moguće da se uzlet Esihove naglo zaustavi.

Andrej Plenković Od lovine lovac Top News Detalji noći u kojoj je Saucha spasio premijera

Andrej Plenković protivi se "predizbornom" uhićenju Ivice Todorića, ali zasad snažno brani i Zdravka Marića, ministra financija, čija pozicija postaje sve ranjivija. Kad je prvih dana iz Agrokora počelo izlaziti "prljavo rublje" koncerna, Marić je bio izložen kanonadi kritika na temu "znao je ili je morao znati što se zbiva u Agrokoru", ali upravo pred zaključenje ovoga broja Expressa iscurila je i afera u kojoj je Marić akter. SDP-ovac Gordan Maras pozvao je medije da ispitaju povlašteni kredit koji je Marić dobio 2010. od HPB-a kao predsjednik Nadzornog odbora (NO) banke.

Povlašteni kredit koristio je za kupnju stana. "Neka mediji ispitaju taj slučaj, tj. kako to dužnosnici i ministri u Vladi mogu dobivati kredite u državnim bankama koje obični građani i svi ostali koji žive u Hrvatskoj ne mogu dobiti", rekao je Maras.

"Ne znam zašto je SDP-u trebalo toliko dugo da uoči da je gospodin Marić dobio taj kredit. Kao tadašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša mogu reći da su građani koji su imali 33 godine, koliko je tad imao Zdravko Marić, mogli pri Agenciji za promet nekretnina ishoditi kredite koji bi bili s otprilike istom kamatnom stopom", uzvratio je Branko Bačić.

Bude li prinuđen smijeniti Marića, Andrej Plenković naći će se u teškoj situaciji. Zdravko Marić je najsposobniji, najpristojniji, najobrazovanji i vjerojatno najbolji ministar njegova kabineta. S kim će ga zamijeniti? U stručnom smislu, dostojnu je zamjenu teško zamisliti. Marić povrh svega ima i golemo iskustvo rada u resoru, u koje je prvi put došao još u vrijeme Ivana Šukera. No s druge strane, Marić je politički kontaminiran i njegov dulji opstanak u Vladi nije zamisliv.

Čini se da će ministar financija otići u sklopu šire rekonstrukcije, u kojoj bi Goran Marić napustio resor državne imovine da bi preuzeo gospodarstvo, dok na čelu financija nije nezamisliva Martina Dalić ili netko od njezinih ljudi. Po Zagrebu se priča i da je ovo zadnji mandat Borisu Vujčiću, kojega bi trebao naslijediti Velimir Šonje.

Martina Dalić i Andrej Plenković Plagijat Top News Lex Agrokor: Vlada prepisala zakon iz Jugoslavije

Lokalni izbori dat će signal o "prolaznom vremenu" , kako se to kaže u skijanju. Postigne li Most zapažen uspjeh, radikalizirat će se zbog uspjeha. Ne postigne li ga, radikalizirat će se zbog neuspjeha. To neće biti vjetar u leđa Vlade. Ove će godine, naime, pred Vladom biti najteža iskušenja uopće. Loša vijest iz Švicarske, vezana za prvu arbitražu s MOL-om, samo je uvertira u niz sličnih. Čini se da će Republika Hrvatska izgubiti obje arbitraže, što će državu koštati nekoliko milijardi kuna.

Krah Agrokora značit će smanjenje priljeva novca u državnu blagajnu jer će i koncern i dobavljači još dugo biti bez novca. Povukli smo se iz arbitraže za Piran, ali Slovenci je i dalje tretiraju kao nespornu, pri čemu prijete blokadom granica ako je Hrvatska ne akceptira. Na kraju godine bit će izrečene i haške presude bosanskoj šestorki. Bit će to teška iskušenja i za jaču vladu od ove.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 15:28 26.Travanj 2017.

    Konacno imate vladu koja je dobra, ali ima elemenata u Vasem drustvu kojima se to ne svida, pa kopaju. Kopajte, kopajte tko dosta duboko kopa naci ce uvijek nesto, pa makar i gore za zemlju. Kad vidim tu sadasnju opoziciju ... prikaži još! Maras i Co. smuci mi se. Imali su godine i godine vremena nesto napraviti.... a sad znaju sve.

  • stanka 08:53 25.Travanj 2017.

    Moj Rašeta uz gomilu gluposti u dvije engleske riječi dvije greške. Lose a ne loose. To sve govori o tebi i tvojoj sposobnosti

  • ada 22:13 24.Travanj 2017.

    da država može funkcionirati optimalno, treba početi početi od vrha, koji je 90% kriv za sadašnju situaciju. Kada se to promjeni, postaviti na čelna mjesta osobe iz naroda, sposobne, radišne i poštene, koje će uvesti red u ovaj nered. Samo ... prikaži još!mo tako svi možemo živjeti život, dostojno čovjeka, bez lopova koji se bogate na račun radnika. Ponovno otvoriti Goli otok, ima njih jako puno, koji su zaslužili, da ga posjete na duži rok...neću nabrajati, tko su oni, to već svi dobro znamo, tko su...