Top News
2056 prikaza

Modrić kao optuženik? E, to bi bilo bogohulno!

Luka Modrić, Mamići i Vrbanović na sudu
YouTube
Ustav u Hrvatskoj jamči svima jednakost pred zakonom. Ali Ustav je već dugo neobavezna literatura...

Sve možete u Hrvatskoj kad ste Netko. A Netko ste u Hrvatskoj kad ste u vrhu vlasti ili kad imate hrpu novca podrijetlo kojeg nije važno niti to zanima poreznike i državno odvjetništvo. Skupina netkogovića malobrojna je, ali šarena.

Suđenje Mamićima i ostalima u Osijeku | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL
Uglavnom je čine, kako rekosmo, politička vrhuška, zatim dobitnici privatizacijske lutrije (lutrija je, doduše, bila namještena, ali nema veze, namještaljka je vodeni žig ove države i ovoga društva), kriminalna vrhuška, sportsko-menadžerska vrhuška, tehnomenadžerska vrhuška, vrhunski sportaši te svjetlucava maglica koja se skuplja gdje god ima nekog ozbiljnijeg novca sastavljena od zvijezda i zvjezdica lake glazbe, lake mode, lakih medija i sličnog soja. I kad se uspnete društvenim ljestvama i postanete jedan od njih, bude vam sve dopušteno, zakoni za vas prestanu važiti, postanete nedodirljivi...

Nećemo reći ništa novo ako kažemo da je Hrvatska zemlja duboke nejednakosti. Ne samo materijalne. Ustav, doduše, izrijekom jamči jednakost pred zakonom, no Ustav je u Hrvatskoj neobavezna literatura i neobavezan dokument za stupove vlasti, posebno za sudbenu vlast. Slučajevima nejednakosti svjedočimo iz dana u dan. Recimo, slučaj Hajdukovih navijača koji su u trajektnoj luci u Supetru na Braču izvrijeđali Janicu Kostelić, dvostruku netkogovićku – umirovljenu vrhunsku sportašicu i državnu tajnicu za sport.

Ponašanje navijača u tom slučaju neprihvatljivo je i za osudu, o tome ne treba trošiti riječi. No valjalo bi potrošiti nešto riječi na ponašanje sudstva koje je uhićenim navijačima odredilo petodnevni pritvor. Ta mjera čini se potpuno nesrazmjerna počinjenom prekršaju i nije baš jasno zašto je izrečena, tim prije što nije postojala mogućnost ponavljanja prekršaja.

Za slične ili još teže prekršaje prethodnih godina policija i pravosuđe ostajali su slijepi, gluhi i nijemi, na primjer u slučaju verbalnog terora kojem je bila izložena Mirjana Rakić. Na vlasti su i tad, kao i danas, bili konzervativci, gospođa Rakić je ispunjavala osnovne uvjete da bude netkogović, i kao ugledna novinarka i kao ravnateljica Agencije za elektroničke medije, no imala je jednu veliku manu – nije bila po ćeifu konzervativcima pa je policija i pravosuđe nisu zaštitili od brutalnog verbalnog nasilja ekstremnih desničara.

Suđenje Mamićima i ostalima u Osijeku | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL
Pitanje što bi se desilo da je meta nedavnog verbalnog napada navijača u Supetru bio, recimo, neki bezimeni navijač protivničkog kluba ili bilo koji drugi nitkogović zapravo je lažno pitanje. Ne bi se desilo ništa. Kao što se ne dešava ništa ni u slučajevima teškog obiteljskog nasilja kojemu su izložene žene čije ime i prezime znači nešto samo najbližoj rodbini i prijateljima. Podsjetimo, obiteljske nasilnike pravosuđe u pravilu pušta na slobodu 24 sata nakon što su počinili verbalno i fizičko nasilje.

Drugi slučaj nejednakosti također je povezan sa sportom – svjedočenje hrvatskog reprezentativca i igrača Reala iz Madrida Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću i društvu za izvlačenje desetke milijuna eura iz NK Dinamo. Kako stvari stoje, Modrić je potpisujući klauzule ugovora te dižući milijunske iznose s banke i dajući ih na ruke njegova brata i sina pomogao Zdravku Mamiću u tom poslu, pa je prilično nejasno zašto Modrić nije suoptuženik za izvlačenje novca.

Zašto mu, recimo, u zamjenu za odustajanje od optužnice Uskok nije ponudio da svjedoči pa se onda ne bi dogodilo da značajno mijenja iskaz u korist prvooptuženika, kao što se to dogodilo na suđenju u Osijeku? I prethodno pitanje je također lažno. Jer poznavajući dosadašnju sudsku praksu s netkogovićima, od Sanadera do Horvatinčića, ne sumnjamo da je i ovo suđenje u Osijeku samo predstava za javnost, obični ćorak - osumnjičenicima se neće dogoditi ništa.

A upravo je bogohulno zamisliti Modrića na optuženičkoj klupi. Zanimljivo je da je isti dan kad su mediji prenosili detalje Modrićeva mizernog, tragikomičnog svjedočenja u Osijeku, tijekom kojeg se nesretni nogometaš nije mogao sjetiti ničega važnog, pa ni godine kad je debitirao za reprezentaciju, objavljena i vijest da je španjolsko tužiteljstvo u Madridu potvrdilo da je podnesena i formalna tužba protiv Modrićeva suigrača iz Reala Cristiana Ronalda zbog sumnje u poreznu prijevaru.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović PUNO POSLA Top News Najmoćniji odvjetnički par: Oslobodili najgore od najgorih

Tereti ga se da je između 2011. i 2014. godine "zamračio 14,7 milijuna eura poreznih davanja". Dohodak od marketinških prava sakrio je, kaže se u priopćenju tužilaštva, "svjesno i uz vlastiti pristanak". Ronaldo, neusporedivo veće nogometno ime od Modrića i neusporedivo bogatiji od Modrića, imat će gadnih problema dokaže li mu se optužnica. To što je nogometna ikona, što je basnoslovno bogata internacionalna zvijezda, španjolski sud uzet će mu gotovo sigurno kao otegotnu okolnost.

U usporedbi s Modrićem, Ronaldo ima dva važna nedostatka – nije Hrvat, a petljao s porezom nije u Hrvatskoj. Kakav peh. Da je Ronaldo Hrvat i da mu se sudi u Hrvatskoj, status međunarodne zvijezde i basnoslovno bogatstvo bili bi mu olakotna okolnost, a porezna prevara tretirala bi se – kako svjedoče slučajevi poreznih utaja jednog gradonačelnika, ili novinara bliskog vlasti, ili jednog pjevača bliskog političkoj desnici – kao minorno, spomena nevrijedno prekoračenje parkirnog vremena.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 23:55 17.Lipanj 2017.

    Amen!