Top News
4731 prikaza

"Nitko ne smije u zatvor zbog nježnih osjećaja političara"

Janica Kostelić
Patrik Macek (PIXSELL)
Velika rasprava se vodi o ispravnom odgovoru na vrijeđanje upućeno Janici Kostelić, a mi smo razgovarali s odvjetnicima i pravnim stručnjacima

Ekspresno je prekršajni sud u Splitu osudio nekolicinu huligana zbog vrijeđanja državne tajnice Janice Kostelić. Podsjetimo, zbog nepristojnog skandiranja u trajektnoj luci na Braču sedmorica mladića osuđeni su na pet dana zatvora, a kako to tumače upitali smo nekoliko pravnih stručnjaka.

"Iznimno opasnom presedanu svjedočimo. Prvo moram naglasiti da se političare ne treba štiti manje nego druge građane, ali ne smije se oduzimati sloboda zbog riječi. Dosadašnje postupanje, kad su bila slična vrijeđanja, bilo je potpuno suprotno. Ili uopće nije bilo procesuiranja ili su bile tek novčane kazne", ispričao je u razgovoru za Express bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Rekao nam je da sada očekuje reakciju s vrha izvršne vlasti:

"Očekujem da sad Andrej Plenković kao premijer, Dražen Bošnjaković kao ministar pravosuđa, Davor Božinović kao ministar unutarnjih poslova, ali i sama Janica Kostelić istupe u javnost i kažu da li nježni osjećaji bilo kojeg političara opravdavaju da se nekoga zatvori na pet ili više dana".

U međuvremenu je ministar Božinović doista i istupio u javnost te rekao da je policija postupila po svim pravilima struke.

"Ovdje je bitno reći da se ne radi o nekakvom najavljenom javnom okupljanju i slobodi govora. Radi se o tome da je skupina od više desetaka muškaraca na jedan vulgaran način vrijeđala ženu i to je sigurno za svaku osudu. Osim toga zapriječen je prolaz autu, incident je bio i na trajektu i kasnije na kopnu. Zato je policija postupila prema svim pravilima struke", kazao je Božinović medijima.

Prisluškivanje Nadziru i slušaju Top News Tajna lista: Policija prisluškuje telefone od mafijaša do običnih građana

Oštrim kritikama presude pridružio se i ugledni odvjetnik Anto Nobilo. 

"Naravno da je takvo ponašanje neprimjereno i zasigurno se Janica osjećala loše kad joj je jedna takva gomila skandirala. Naravno da se takvo što ne bi smjelo događati u Hrvatskoj. Takvo ponašanje je za svaku osudu. Međutim, temelj vladavine prava je da se uvijek sudovi i policija ponašaju na isti ili sličan način u istim ili sličnim situacijama. Svi možemo naći nebrojeno događanja, ovakvih ili sličnih, a da ni policija ni sudstvo nije postupalo. Ovako se ne bi smjelo postupati, pogotovo zato što nije bilo fizičkog nasilja već je sve ostalo na dobacivanju i skandiranju prostota. Zaključio bih da je tu bilo političke intervencije i da je do ovako brzog završetka, barem ove faze postupka, došlo uz političku intervenciju jer pravna praksa ne govori u prilog kazne zatvora zbog vrijeđanja od strane navijača".

Kolaž Miljenić, Nobilo, Prodanović | Author: PIXSELL PIXSELL
Jedan od rijetkih koji se ne slaže sa svojim kolegama je odvjetnik Čedo Prodanović:

"To je opća zamjena teza. Nije to bilo nikakvo izražavanje kritike na račun političara i njihovog odnosa prema HNS-u. Pa pogledajte snimke. To je bilo čisto vrijeđanje i prijetnje, nema nikakve veze s izražavanjem mišljenja. A zašto oni to rade... Evo jedan ekstreman primjer. Što ako ja nekoga sutra istučem jer mi je dao otkaz? Pa nitko neće raspravljati o pozadini mog ponašanja nego će me strpati u zatvor. Neće se organizirati okrugli stolovi, neće dolaziti psiholozi, sociolozi i onda raspravljati o tome da ja nisam imao posao. "

Miljenić se ipak ne slaže da je bilo nekog političkog pritiska već je uvjeren da je riječ o nekoj vrsti samopritiska. 

"Riječ je o Janici Kostelić i apsolutno se svi sjećamo njenih uspjeha u sportu. Mislim da se više zbog toga išlo s ovakvim kaznama, ali to je potpuno krivo".

Praktički u istom dahu nastavlja kritiku postupanja: "Mislim da se ne smije dosuditi zatvor za vrijeđanje, a pogotovo kad je riječ o političarima. Janica, kao državna tajnica, odabrala je ulazak u političku arenu i mora biti svjesna da će biti građana kojima se neće svidjeti, koji se neće slagati s njome i koji će povremeno biti grubi u svojim izrazima neslaganja".

Express Srušena presuda Top News Sloković i Prodanović: Kako smo obranili Sanadera

Prodanović se nimalo ne slaže s takvim i sličnim tvrdnjama.

"Nije to opasan presedan nego, nadam se, inauguriranje nove prakse gdje se takvo ponašanje neće tolerirati. Vjerojatno je sve počelo s Janicom zato što je ona to što jest, a ja se nadam da će takvo što biti i u budućnosti, bez obzira tko je oštećeni, pa makar to bio i Zdravko Mamić. Međutim, ako u nekoj drugoj sličnoj situaciji ne dođe do reakcije sudstva, onda ćemo morati raditi analize. Pa ćemo onda uspoređivati zašto su neki dobili zatvor zbog vrijeđanja Janice, a u nekoj drugoj situaciji se nije ništa dogodilo. Ponavljam, nije problem što je netko završio u zatvoru zbog vrijeđanja i prijetnji Janici Kostelić, već je problem što se do sada na takvo što nije adekvatno reagiralo."

Na očite razlike u postupanjima kako policije, tako i pravosuđa, upozorio je i Nobilo.

"Na nogometnim stadionima bi policija morala uhićivati po nekoliko tisuća ljudi svaki put kad se uzvikuje 'Ubi, ubi Srbina'. Ne znam da je itko kažnjen ni novčano, a kamoli zatvorskom kaznom. To mi se čini daleko ružnije i gore od ovoga što se Janici dovikivalo".

Tek nekoliko dana ranije došlo je do fizičkog napada na Zdravka Mamića, također na Braču, ali je sudac napadaču dosudio tek zabranu približavanja Mamiću.

"Apsolutno zakonito postupanje policije i suda u slučaju Kostelić. Ali, istovremeno je jako neuobičajeno u ovoj zemlji divljaka gdje se toleriraju navijačke skupine da bez posljedica rade što hoće. Gdje se može nekoga na javnom mjestu ispljuskati pa onda godinama čekati presudu. Treba uvesti reda u ovoj zemlji da možemo po njoj normalno hodati. Pristali smo na situaciju da rulja diktira kako ćemo se ponašati - da li ćemo se usuditi sa automobilom nekih registarskih pločica doći u neki drugi grad, a politika - država koja nam je dužna osigurati siguran život, na sve to ne reagira. Čak štoviše, u međuvremenu je iz Kaznenog zakona izbačeno kazneno djelo nasilničkog ponašanja iako je danas potrebnije nego ikada.", rekao nam je Prodanović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maki 12:32 13.Lipanj 2017.

    sad tuziti prekrsajni sud

  • Zeljko 22:23 12.Lipanj 2017.

    Kako netko moze Nobila , koji je poznati yugonostalgicar i branitelj ubojica Hrvatskih sinova i kceri nazivati uglednim odvijetnikom / Zaista je to van svakog razuma. Tim torcidinim huliganima treba vec jednom stati u kraj Oni su obicna razbojnicka banda ... prikaži još! . Janica je domoljub koja je dosta toga dala za Hrvatsku.Da je vise takvih , kao sto je Janica.