Top News
1287 prikaza

"Most je postao desni HNS, jednako klijentelistički"

Marko Vučetić
Sanjin Strukic/PIXSELL
Filozof je argumentima iznenadio javnost, ali čini se da njegov govor nije pao na plodno tlo

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u utorak u Saboru da je nezavisni zastupnik Marko Vučetić izbačen iz Kluba zastupnika Mosta jer nije dolazio na sastanke kluba na koje je redovito pozivan.

"Zastupnici imaju određene privilegije, ali imaju i određene obveze. Kolega Vučetić se uopće nije pojavljivao na sastancima kluba na koje je bio redovito pozivan. U tom smislu ja kao predsjednik kluba sam odlučio iz korektnosti prema kolegama koji ispunjavaju svoje obveze da je to najbolje", izjavio je Grmoja za Media servis, a prenijela Hina,.

"Nakon razgovora s njim, kada sam vidio da ne misli promijeniti taj svoj odnos i nakon što je pozvan na sastanak kluba u subotu, na koji nije došao, bilo je sasvim jasno da od takvog sudjelovanja u kojem ne dolazite na sastanke i ne želite sudjelovati u donošenju zajedničkih odluka sam klub nema nikakve koristi", dodao je Grmoja i zaželio Vučetiću uspjeh u daljnjem radu i politici.

Božo Petrov obraća se novinarima na splitskoj Rivi Crtica i o njemu Top News Crni Božo, iz Hrvatske bježe i oni što imaju novca

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić u ponedjeljak je na svojem Facebook profilu objavio da je izbačen iz Kluba zastupnika Mosta te da je to doznao od novinara.

"Prije 10 minuta me nazvala novinarka i obavijestila da, prema današnjem dopisu iz Kluba Mosta nezavisnih lista, više nisam član toga kluba. Zanimljivo je da tu informaciju nisam najprije ja primio, ali je razumljivo zašto. Razlog je jednostavan: Most se toliko udaljio od nezavisnih, da više nije moguća niti pristojna komunikacija. Znam da hrabrosti imaju, stalno o njoj govore u kontroliranim uvjetima Sabora i konferencija za medije", napisao je Vučetić na profilu.

Upravo povodom tog naprasnog izbacivanja iz kluba zastupnika smo porazgovarali s Vučetićem koji je javnost zaprepastio kvalitetnim argumentima tijekom rasprave o usvajanju Istanbulske konvencije.

Jeste li iznenađeni isključenjem?

Ne mogu reći da me iznenadilo što sam isključen iz kluba zastupnika, ali bje da su me isključili i da mene nisu obavijestili o tome. Očekivao bih da, kao član kluba zastupnika, neke odluke saznajem prije ljudi iz medija. Međutim, sve to samo daje konačnu potvrdu onome što već neko vrijeme sumnjam, a to je da su postali stranka i preuzeli su ponašanje ostalih članaka pa isključuju ljude u tajnosti. 

Jeste li imali kakve naznake da Vas žele isključiti iz kluba zastupnika? Jeste li ranije razgovarali s nekim o toj mogućnosti?

Još prošli tjedan sam govorio Nikoli Grmoji da ne mogu sudjelovati u radu kluba gdje ne postoje strukture za rad nezavisnih zastupnika. Vidite, Nikola se nije udostojio obavijestiti ni potpredsjednike kluba a to su Tomislav Žagar i Ivana Ninčević-Lesandrić da me namjera isključiti što opet pokazuje da je to bila isključivo stranačka odluka. Pokazao je da ne želi bilo kakav neposluh i da svi moraju držati stranačku politiku.

Nisu govorili o isključenju iz kluba, ali bilo je jasno da se oni teško nose s bilo kakvom kritikom i osobito s kritikom s razine ljudskih i građanskih prava, što ja zagovaram. Stranački most zagovara te neke nacionalne-suverenističke diskurse i, jer pripadaju desnici, argumenti o građanskim pravima izazivaju stanovitu averziju. Mislim da i u tom leži i pravi razlog, u govoru oko Istanbulske konvencije, mog isključenja jer se Most podijelio pa je šest zastupnika podržalo Istanbulsku, sedam je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Nitko tko stranački razmišlja ne može dopustiti da unutar kluba djeluje osoba koja razmišlja suprotno vodstvu stranke. 

Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak Tko je tu oporba? Top News Znali smo: Zbog ljigavog HNS-a žalimo čak i za Mostovcima

Most je desno orijentirana stranka, zar niste možda preliberalni za njih? Zašto ste se uopće priključivali njihovom klubu zastupnika?

Moje ideje jesu liberalne i progresivne, dok Most kao stranka to nažalost ne dijeli. Imaju ideje suverenizma, regresivne politike i ja se takvim politikama neću prilagođavati. Mostu sam se pridružio jer je bila prilika da smo različiti i da različite političke ideje prezentiramo. Sad je ta mogućnost dokinuta. Licemjerno je govoriti o mojoj neaktivnosti u periodu gdje sam ja postao medijski aktivan i Most ne može podnijeti da se ovakve politike vezuju uz njih.

Što sad? Hoćete li se pridružiti nekom drugom klubu zastupnika?

Nisam razmišljao o političkoj budućnosti. Ne vjerujem da ću se priključiti nekom drugom klubu jer sve stranke očekuju posluh i mislim da bi jednako završila priča jer ja ne mogu biti poslušan osim svojim uvjerenjima. Što se tiče neke dalje budućnosti, kako sam i prije govorio, poslije ovog mandata se povlačim iz ovakve politike. Ja sam jedini koji radi volonterski i ne živim od politike. 

Sad kad vidim da se Most pretvorio u desni HNS, jednako klijentelističku stranku, samo sam još odlučniji u uvjerenju da za ljude poput mene nema mjesta u ovakvoj politici.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:13 10.Srpanj 2018.

    most je prošlost