Top News
3119 prikaza

Most u akciji: Umrežavaju liste koje će služiti Crkvi

Božo Petrov
Jurica Galoic (PIXSELL)
Mastermind Mosta radi kao Tito 1942. - osniva Narodnu frontu, samo konzervativnu

U zemlji u kojoj čak i profesionalci od svih analitičkih alata politike koriste samo nos ili puki instinkt, Ivica Relković djeluje kao famozni kompjutor Deep Blue, umjetna inteligencija koja analizira tisuće pozicija, zapleta, raspleta, ishoda, pa onda u moru mogućnosti bira dobitnu kombinaciju.

- U Hrvatskoj lokalni se izbori ne prate pozorno. Oni su kompleksni, nisu poput parlamentarnih gdje se stvar svodi na dvije velike stranke plus poneka manja. Nitko ne analizira lokalnu scenu u kapilarnom smislu. 

A pogledajte: na zadnjim izborima od 556 gradova i općina, 490 su imale nezavisne liste. Od toga ih je 405 prešlo prag. Nisu bile povezane. Sad očekujemo njihovo umrežavanje i sad će, naročito vama medijima, biti interesantno pratiti što se događa tijekom tog poremećaja političke scene - rekao je u “Dnevniku 3”.

Ivica Relković | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Relković, mozak Mosta koji je tu opciju smislio prije puno godina, a dobitnom učinio u trenutku kad je sakrio klerikalna obilježja pa isforsirao idejno “neutralnu” mantru “reforme-reforme”, sa začuđujućom je iskrenošću ovdje otkrio svoj plan. 

On u biti radi isto što i Tito 1942. nakon što su “lijeva skretanja” (prerano i prenasilno nametanje komunizma) uzela svoj danak pa ljude počela tjerati od antifašističkog pokreta. 

Komunisti su tad, po nalogu Moskve, počeli sakrivati zvijezde petokrake formirajući Narodnu frontu, u koju su mogli ući svi koji nisu bili fašisti. 

Cilj je bio uglavnom privući HSS-ovce, oko kojih se grupirala većina hrvatskog naroda, u Srbiji seljake, poljoprivrednike, demokrate itd. Ovdje imamo istu platformu: tko god želi ući u “umrežavanje”, neovisno o idejnoj poziciji, dobrodošao je - sve će se to na kraju pretvoriti u idejnu pesnicu Kaptola. 

Orah, U ime obitelji i Hrast sakriveni su u pozadinu, Pogledajmo što je Most, uz asistenciju HDZ-a, već napravio po javnim servisima: svi programi nacionalne dalekovidnice i radija klerikarizirani su do razine “overdosea”.

Religija je opijum naroda, religija je opijum za narod: između te dvije formule s Prisavlja se vrti još i ostatak programa koji nalikuje na nastavak “TV Kalendara” drugim sredstvima, a svi drugi javni sadržaji bačeni su u treći plan. 

Most je lustrirao i Borisa Jokića, čija je ideja da u prvi razred osnovne škole treba uvesti informatiku pregažena. Američka, kineska ili japanska djeca kreću u svijet naoružana, već u osnovnoj školi, znanjima o matičnim pločama, dok će naši prvoškolci uskoro učiti da je zemlja ravna ploča. 

Ne treba gledati daleko da bi se vidjelo kamo ovo smjera:

Poljska je nedavno krunila Isusa kao kralja, dok Viktor Orban namjerava zabraniti upotrebu zvijezde čak i u komercijalne svhe, pa bi pivo Heineken u Mađarskoj moglo biti zabranjeno.

Kakav može biti motiv ljudi iz 405 neovisnih lista koje su na prošlim izborima prešle izborni prag, a nisu bile umrežene? Stvar je vrlo jasna: one će, umrežavanjem, steći političku moć koju inače ne bi imale. 

Na lokalnoj razini s njom će moći raditi što hoće - evo, več je Panenić u ljubavi sa SDP-om, ali na nacionalnoj razini će ta umrežena sinergija biti upotrebljena za puritansko-katolički napad na HDZ, koji na Kaptolu, u biti, smatraju nastavkom desnog krila SKH, udbašima i lopovima. Relkovićeva je platforma kleronacionalizam s ljudskim likom.

Relković najavljuje kako će, javio je HRT - idućih dana pripremiti iscrpnu i cjelovitu analizu potencijala nezavisnih lista na temelju prošlih lokalnih izbora 2013.

Ivica Relković i Božo Petrov | Author: PIXSELL PIXSELL
On će u manje od dva mjeseca obilaziti cijelu Hrvatsku, umrežavati, spajati, analizirati... Da je to nastavio kao savjetnik ministra i potpredsjednika Vlade, Relković bi došao u sukob interesa. Ovako je slobodan kao ptica nebeska. 

On je, uostalom, asket, vjernik, ne zanima ga novac ni položaji, on je nenaoružani misionar Nove Hrvatske. Da je došao trenutak ranije, bilo bi prerano, da je došao tren kasnije, došao bi prekasno, a li on je došao upravo kad je trenutak bio zreo za njegovu pojavu.

HDZ je prvi put dobio “junior partnera” koji bi ih mogao rasturiti. Uostalom, Hrvatska je, uz Crnu Goru, jedina postsocijalistička zemlja u kojoj se dvostranačje žilavo održalo na isti način na koji je etablirano sredinom devedesetih. 

Uži tim Mosta vjeruje da je HDZ kriv za tragediju nacionalnog gospodarstva, privatizaciju, tajkune i druga zla, ali je s njima ipak bliži jer istim riječima govore o naciji. S tim da mostovci to navodno rade bez fige u džepu.

Na kraju, što reći za ovog čovjeka koji od Hrvatske stvara Civitas dei? Samo jedno: šteta što nije na pravoj strani...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.