Top News
21452 prikaza

Muljanja Pernara i Živog zida: Nudili mito, dizali milijune...

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Broj članova, članstvo u dvjema strankama i R1 računi samo su manji dio problematične povijesti Živog zida

Ja nisam u parlamentu, ali naš član Ivan Pernar je u parlamentu. Kao stranka smo ponosni na njega i na račun njega dobivamo novac, rekao je Stjepan Vujanić, šef stranke Abeceda demokracije koja na račun Ivana Pernara, istovremeno člana Živog zida i Abecede, dobiva 1,1 milijun kuna.

A novce su, barem prema riječima revizije, trošili bez jasne kontrole, bez računa i bez poštivanja pravila vezana uz poslovanje političkih stranaka. 

Kad smo kod nenamjenskog trošenja novca, vrijedi spomenuti situaciju iz proljeća 2015. godine kada se na društvenim mrežama pojavila objava gdje korisnik pod imenom Ivan Vilibor Sinčić poziva simpatizere na slanje računa Živom zidu.

"Neki dan je sjeo novac od kampanje. Moramo pravdati svaku lipu. Molim vas da sve što možete uzmete na R1 Živog zida. Nabavite ih što više da ne upadnemo u probleme", stoji u toj poruci. 

Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode Zidom u jagode Top News Živi zid je talent za baljezganje potvrdio jagodama

Sinčić se tada u razgovoru za 24sata pravdao da je riječ o lažnom profilu, ali njegov ondašnji kolega Damir Trnačić imao je malo drukčije viđenje događaja.

"Naravno. To je DIP naredio. Ne možete nenamjenski trošiti novac. Jedan dio novca će ići za projekte građana, ali moramo nekako financirati i svoje podružnice", rekao je Trnačić.

"Sve bi to trebali resetirati i krenuti ispočetka", tim riječima je bivši tajnik Živog Zida Ivan Đanić krajem 2016. godine i tako objasnio svoje razloge odlaska iz stranke.

"Sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali: 'Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture.'", ispričao je svojevremeno Đanić za Večernji.

Kako je Express ranije pisao, Vladimira Palfi, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić održali su skupštinu na kojoj su izglasane promjene statuta stranke, pogašeno je čak 19 organizacija, a protivnici su izbačeni iz stranke. Siniša Gabrić, javnosti relativno nepoznat član Živog zida, ispričao je za Express da je sjednica lažirana zato što su krivotvoreni potpisi članova.

"Upozorili smo na nelegalnosti, ali to nije imalo odjeka. Većina nas je otišla, osnovala novu stranku Slobodna Hrvatska, ali dio je ostao i pokušao pravnim putem osporavati nelegalnost. Oni su zato održali novu skupštinu i izabrali novo vodstvo, a smijenili Sinčića, Palfi i Pernara", rekao je u srpnju jedan od bivših članova. Rezultati te skupštine, po kojima je izabrano novo vodstvo, poslani su Ministarstvu uprave. Također i sva dokumentacija kojom se dokazuje da je Sinčićeva Skupština bila na osnovu krivotvorenih potpisa.

Na kraju je ministarstvo uprave izjavilo da je trojac Palfi-Pernar-Sinčić legalno vodstvo stranke Živi zid, a Gabrić je time ostao kratkih rukava.

Živi zid IZ INATA Top News Prijeti nam crni scenarij zbog korumpiranih političara

I dok se očekivalo da je s osnivanjem Živih zidova sve gotovo, netom pred same izbore pojavila se informacija da je predan zahtjev za osnivanje stranke Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić. Sam Sinčić potvrdio je te informacije, da bi samo dan kasnije povukao zahtjev za osnivanjem te stranke. Nekoliko dana kasnije predan je novi zahtjev za osnivanjem stranke, s tek neznatno izmijenjenim parametrima.

Saborski zastupnik Hrvoje Runtić već tada je govorio protiv trojca iz vrha Živog zida, stranke kojoj je tada bio supredsjednik. "Često ucjenjuje. Ako ne prihvatiš što kaže letiš iz Živog zida. To može primjenjivati na članovima, na meni nije uspjela jer sam u Glavnom odboru i supredsjednik stranke. Sinčić je pred njom manji od makova zrna", komentirao je Runtić za Index odnose između Sinčića i njegove partnerice Vladimire Palfi.

Tek nekoliko dana nakon izbora, Runtić je teško optužio Živi zid i ostale stranke iz tadašnje koalicije Jedina opcija. "Vidio sam, pukim slučajem, ono što nisam trebao - kako pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu. Da me ‘neutraliziraju’ poslali su mi profesora Ivana Lovrinovića i PR-ovca iz njihove stranke Promijenimo Hrvatsku koji se predstavio kao Nikša, prezime mu nisam zapamtio, da mi održe predavanje o važnosti treće opcije koju ne bih smio ugroziti. Nikša mi je dao ponudu koja se valjda ne odbija: ‘Na kraju kampanje dobit ćeš 100.000 kuna nagrade, a do tada petsto eura tjedno da imaš za troškove’", ustvrdio je Runtić.

24sata su uspjeli doznati tko je Nikša kojeg je Runtić prozvao da mu je s Lovrinovićem nudio mito.

Ivan Pernar Skupa s Mostom Top News Šire paniku, Pernar prednjači: "Migranti kuhaju ljude..."

Radi se o Nikši Sršenu, poduzetniku iz Dubrovnika koji je široj javnosti postao poznat u slučaju Imunološki. On je bio dio ekipe Visia Croatica koji su pokrenuli skupljanje novca za preuzimanje Imunološkog. Mediji su tada pisali da ima nekoliko tvrtki od kojih su neke ostale u dugovima. Potvrdio je rad u kampanji za stranku Promijenimo Hrvatsku preko svoje tvrtke “Minus u plus”, ali sve optužbe odbacuje.     

"Optužbe su smiješne i neću to komentirati. Nikakvo mito nisam nudio, niti sam vidio ikakve žute kuverte", poručio je Sršen.

Đanić, tada još uvijek tajnik Živog zida, vjerovao je Sinčiću i Pernaru kada su mu govorili da su to sve laži i obmane. "Runtić je počeo postavljati pitanja, a i sam sam uvidio da odluke u stranci ne donosi Glavni odbor, već ih netko donosi samoinicijativno. Sve što je Runtić iznio – istina je. Ja kao tajnik nisam imao uvid ni u jedan službeni dokument ni u financijska izvješća. Nisam čak znao ni to tko je član stranke, tko je platio članarinu. Moj se posao svodio na primanje i slanje mailova te distribuciju pojedinačnih odluka članstvu, a odluke je mahom donosila Palfi, ne Glavni odbor", ispričao je Đanić za Večernji list.

"Ne može se dogoditi da supredsjednici stranke Pernar i Sinčić idu u banku podizati novac, a mi ne znamo zašto se novac podiže i što se događa jer nitko nikome nije polagao račune. Sve je to privatna priča gdje su članovi stranke iskorišteni za osobne interese nekoliko pojedinaca", završio je Đanić teške optužbe na račun Živog zida i njihovog vodstva i dodao: "Sve je to katastrofa. Sve bi trebalo “resetirati”, sazvati novu skupštinu i krenuti ispočetka".

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Pes 19:13 24.Siječanj 2019.

  Zar su Sinčić i Pernar krivci za "katastrofalan Zakon o biranju i financiranju stranaka i kojekakvih grupa, udruga i tome sličnih? Tko je pisao loše Zakone? Pernar i Sinčić sigurno nisu! A kada Pernar pljusne istinu u Saboru, koliko puta ... prikaži još! Saborski zastupnici pogledaju u pod?! Peče i boli istina!? Tko brani da čovjek bude u tri stranke? Nema tog Zakona?!

 • trouble 13:49 24.Siječanj 2019.

  Čudo zanimljiv tekst. Runtić kao mjerodavna osoba? Ako je već vidio sve te "nepravilnosti" zašto nije zatražio da ga se skine sa izborne liste, već se uvalio u sabor na prilično podli i kukavički način. Kao da su baš svi ... prikaži još!i ljudi kratke pameti. Inače, je li se to bliže neki izbori? Uvijek pred izbore slušamo iste priče. Nekako očekujem priče kako je Sinčić u vrtiću vukao curice za kosu, Pernar u razredu gađao djecu limunima.... Ajmo novinari, šarajte malo. Ovo je već postalo dosadno.

 • BESTpartizan 10:59 24.Siječanj 2019.

  više ni njima nece nitko vjerovat