Top News
8024 prikaza

Na pomolu je treći val u Velikoj Britaniji, dolazi iz Indije

1/2
DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL
“Bilježimo eksponencijalni rast broja novih slučajeva, a najmanje tri četvrtine otpada na novu, indijsku varijantu”, potvrdio je za BBC profesor Ravi Gupta, član znanstvenog savjeta britanske vlade

Velika Britanija je, moguće, na početku trećeg vala širenja korona virusa, zbog sve većeg broja slučajeva oboljelih od indijske varijante zaraze. U lipnju su britanske vlasti planirale popustiti restriktivne mjere, da bi ih znanstvenici sad pozivali na odgodu lakših mjera. Svijet je ponovno, čini se, na raskrsnici jer počinje turistička sezona, uvode se COVID digitalne potvrde, a gospodarstvo, malo je reći, vapi za ublažavanjem mjera i pokretanjem gospodarskog kotača. 

 | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

“Bilježimo eksponencijalni rast broja novih slučajeva, a najmanje tri četvrtine otpada na novu, indijsku varijantu”, potvrdio je za BBC profesor Ravi Gupta, član znanstvenog savjeta britanske vlade, dodajući kako je broj novih slučajeva relativno nizak, ali svaki novi val započinje baš tako. Veći dio britanske populacije je cijepljen s obje doze, pa će i trećem valu trebati više vremena za širenje.
Indijski bi soj mogao biti zarazniji od britanskog, otkriven je u 40-ak zemalja, između ostalih i u Sloveniji, Rana istraživanja sugeriraju da su cjepiva učinkovita protiv indijske varijante nakon dvije doze i zasad, nasreću, nema dokaza da bilo koja mutacija uzrokuje teže simptome od “originala” iz Wuhana, no treba biti na oprezu. Nova varijanta je otkrivena i u Vijetnamu, u pitanju je mješavina britanskog i indijskog tipa, koja se zrakom širi brže od dosadašnjih. Sva bi nas cjepiva trebala štititi i od novih mutacija, no pitanje je u kojoj mjeri one antitijela uspijevaju nasamariti. Korona je odlučila ostati s nama i znanstvenici će morati biti brži od nje. Očito je da se cjepiva moraju prilagođavati novim mutacijama sve brže te da se još i puno više ljudi treba zaštititi s dvjema dozama cjepiva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • predator0202 14:32 08.Lipanj 2021.

    Koliko smo napredni kod nas već četvrti prolazi.

  • Avatar samouprolazu
    samouprolazu 11:41 08.Lipanj 2021.

    Sve samo da brnjice ostanu!

  • BESTpartizan 10:28 08.Lipanj 2021.

    svaki dan novi virusi