Top News
3491 prikaza

Nacistički doktor zla: Djecu je slao u smrt

Nacistički okupatori Norveške
Wikipedia
Asperger nije bio 'samo' kolaboracionist, već je podržavao nacističku rasnu higijenu i eugeničke principe

Mračni dani i još mračnije tajne poznatih bečkih liječnika sve više izlaze na vidjelo. Prije 13 godina preminuo je zloglasni pedijatar dr. Heinrich Gross koji je dvije godine za vrijeme II. Svjetskog rata bio na čelu bečke bolnice Am Spiegelgrund gdje su, u skladu s nacističkim rasnim zakonima, "nestajala" djeca koja nisu, prema zaključcima liječnika, radi svojih dijagnoza više zaslužila živjeti.

Na njima su se radile operacije "na živo", namjerno ih se izlagalo hladnoći da dobiju upalu pluća i mučilo ih se na sve moguće načine. Gross je čak u svom podrumu na poslu držao desetine njihovih mozgova u formalinu i na kolekciju je bio posebno ponosan.

"Uvijek je nosio svoje nacističko odijelo. Kada bi sporoj i umno zakinutoj djeci dao slatkiše ona bi drugi dan nestala, nije ih više bilo. Vidio sam što su im radili", rekao je nekadašnji pacijent Alois Kaufmann koji je u bolnicu došao kao 10-godišnjak jer je bolovao od sifilisa. Na terapiju je potrošio, kaže, tisuće eura, a od države je 1998. dobio kompenzaciju od 350 eura.

Dr. Gross je tri puta izbjegao suđenje, i umro u miru svoga doma. 

znanost 8/50 top ideja Znanost Nove membrane će nam osigurati vodu, zdravlje i čist okoliš

Novo otkriće povjesničara Herwiga Czecha bolnicu Am Spiegelgrund povezuje s još jednim liječnikom, čak i mnogo poznatijim od Grossa, a to je dr. Hans Asperger, znanstvenik prema kojem je naziv dobila i vrsta visoko funkcionalnog autizma.

Već je bilo poznato da je Asperger, rođeni Bečanin koji je i sam u djetinjstvu bio neobično povučen, prijateljima recitirao poeziju i o sebi često govorio u trećem licu, surađivao s nacistima. Radio je to, smatralo se, da se održi na životu, sačuva posao i rezultate dugogodišnjeg rada u znanosti. 

No, tek je sada postalo jasno koliko je pedijatar zapravo naškodio svojim pacijentima, istima onima za koje je položio Hipokratovu zakletvu i obećao da im "neće škoditi" te da će im najvažnija biti "briga i zdravlje" pacijenta.

Hans Asperger | Author: Youtube Youtube

Asperger je, pokazuje dokumentacija koju je sakupio Czech, prije dolaska nacista davao vrlo "blage" dijagnoze.

"Teško je postaviti kriterije i ovo dijagnosticirati", napisao je 1937., da bi već 1938. baratao terminima poput "autistična psihopatija" i svoje je malene pacijente opisivao kao agresivne zvijeri. Czech to opisuje kao pokušaje dokazivanja odanosti režimu.

"Autizam je spektar, a one koji boluju od onog što danas nazivamo Aspergerovim sindromom pedijatar je opisivao na način da je jasno da ih je vjerojatno htio spasiti smrti, dok je "žestoke" slučajeve opisivao kao osobe koji će "kao groteskne figure" lutati ulicama gradova", što je tada bila smrtna presuda, a mnogi su i, prema pravilima eugenike kojih su se nacisti držali, i ubijeni nakon što ih je Asperger dijagnosticirao", rekao je Czech za Washington Post.

Asperger je, između ostalog, na svojim javnim predavanjima govorio o rasnoj higijeni, pozdravljao se s "Heil Hitler", a tako se i potpisivao na medicinske dokumente.

"Narativ prema kojem je Asperger principijelni protivnik nacizma i tekovina koje oni zagovaraju, te zaštitnik pacijenata od "eutanazije" i drugih mjera rasne higijene ne drži vodu kada se pogledaju povijesni dokazi. Pionir istraživanja autizma imao je mnogo problematičniju ulogu", napisao je Czech.

Stroopov izvještaj nakon Ustanka u Varšavskom getu Totalni otpor zlu Life 750 židova zaustavilo je Hitlera: "Borili smo se petardama"

Asperger je, i tu se vraćamo na početak priče, dio svojih "nepopravljivih" pacijenata poslao u Am Spiegelgrund gdje je više od 800 djece "nestalo" - ubijeno plinom, nezaliječenom upalom pluća ili barbituratima.

"Teški poremećaj osobnosti. Motorička retardacija, kretenizam, napadaji. Ovo dijete je vjerojatno preteški teret svojoj majci koja kod kuće mora odgajati petero zdrave djece", napisao je Asperger o djevojčici Herti Schreiber.

"Hospitalizacija apsolutno nužna", napisao je pedijatar, a sada znamo da je bio i potpuno svjestan da je time potpisao njezinu smrtnu presudu.

Nakon rata Asperger se javno odrekao nacističke ideologije svake vrste.

"Asperger je odličan primjer dualnosti u čovjeku. Nemojmo zaboraviti da su ga zvali i Oscarom Schindlerom koji je pokušavao "spasiti" djecu oboljelu od autizma, kao i da je prije rata istraživanja radio s dvoje židovskih kolega. Oni su mu i pomogli oko njegovih teorija", kaže Steve Silberman, američki pisac i stručnjak za povijest istraživanja o autizmu.

Iako se Asperger vodio nacističkom rasnom i političkom ideologijom, piše Herwig Czech, također nema nikakvih dokaza da su njegova istraživanja, i doprinos dijagnostici autizma, na bilo kakav način manipulirana ili umanjena. On je i dalje pionir svoje struke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.