Life
72490 prikaza

Preživjeli s Titanica: Obitelj ga se odrekla zbog srama

Titanic
Screenshot Youtube
Tisuće ljudi su morale izgubiti živote da se neke stvari na brodovima promijene

Royal Mail Ship Titanic ili samo Titanik bio je najveći putnički brod koji je potonuo u noći s 14. na 15. travnja 1912. godine na svom prvom putovanju između britanskog Southamptona iz kojeg je isplovio prema New Yorku.

U pokušaju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika kapetan broda Edward Smith krenuo je kraćim kursom koji je ujedno bio i sjeverniji od onog koji je prijavio, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama, te je jednu takvu i okrznuo. 

U potonuću je poginulo 2.224 članova posade i putnika prvenstveno jer je radi zastarjelih sigurnosnih pravila bilo spasilačkih čamaca samo za trećinu putnika jer je brod opisivan kao - nepotopiv. Spašeno ih je 705.

Ovo su priče preživjelih.

Michel i Edmond Navratil

Titanik | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Michel Navratil sa sinovima Michelom i Edmondom ukrcao se na Titanik jer je bio uvjeren da ga vara supruga, Marcelle Caretto. Putovali su pod aliasima u drugom razredu. Prije no što je sinove ukrcao na čamce za spašavanje Navratil im je rekao da "kada vide majku neka joj kažu da ju je uvijek volio, te je mislio da će ih slijediti u novi svijet". Majka ih je prepoznala po slici iz novina tek mjesec dana kasnije.

Molly Brown

Titanik | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

"Nepotopljiva" Molly Brown bila je glumica, aktivistica, pripadnica visokog društva i filantropkinja koja je aktivno radila na tome da se tijekom kaosa ukrca što više žena i djece. Posvađala se s posadom i inzistirala da se čamci okrenu i potraže preživjele u ledenoj vodi. O njoj je napravljen i mjuzikl na Broadwayju. Kad se vratila u New York, Brown je pomogla uspostaviti Odbor preživjelih i sakupila gotovo 10.000 dolara za pomoć ugroženim žrtvama. Također, pomogla je u podizanju spomenika na "Titanic" u Washingtonu te je posjetila groblje u Halifaxu da bi položila vijenac na grobove žrtava "Titanica", piše National Geographic.

Eliza "Millvina" Dean

Titanik | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Najmlađa preživjela od svih bila je tada dvomjesečna Eliza Gladys “Millvina” Dean, koja je ujedno bila i posljednja preminula od svih spašenih - umrla je 2009. u 97. godini života. Ona, njezina majka i brat uspjeli su se spasiti, a mnogi su se htjeli i fotografirati s bebom koja je bila simbol nade poslije potonuća. Njezin je pepeo prosut sa dokova Southamptona, odakle je Titanik i isplovio.

Violet Jessop

Titanik | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
 Zvali su je "gospođica nepotopljiva" jer je doživjela - i preživjela - trostruku pomorsku tragediju. Stjuardesa osim što je bila dio posade Titanika nalazila se i na HMHS Britannica kada je potonuo 1916., kao i na RMS Olympicu kada se sudario s britanskim ratnim brodom 1911. Nakon toga je otišla u mirovinu, a umrla je 1971. od zatajenja srca.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nelson 17:37 14.Travanj 2018.

  pa šta je onda trebao onaj japanac ?

 • Avatar Joseph Zenchich
  Činjenica 14:17 14.Travanj 2018.

  Čemu ovaj naslov?