Top News
1260 prikaza

Nagrađena snimateljica koja je udarala izbjeglice

Petra Laszlo
REUTERS
Petra Laszlo je dobila otkaz u rujnu prošle godine pošto je snimljena kako podmeće nogu i udara sirijske izbjeglice

Petra Laszlo, mađarska snimateljica poznata po snimci na kojoj udara izbjeglice, osvojila je nagradu za film o ustanku Mađara protiv sovjetske dominacije 1956., piše list The Financial Times.

Laszlo je dobila otkaz u rujnu prošle godine pošto je snimljena kako podmeće nogu i udara sirijske izbjeglice koji trčeći ulaze u Mađarsku preko granice sa Srbijom.

Iako je optužena za narušavanje javnog reda i mira, Laszlo je izbjegavala pojavljivanje u javnosti sve do prošlog petka, kada je lokalni list objavio fotografiju na kojoj prima nagradu za film o Mađarskoj revoluciji 1956., događaja zbog kojeg je iz domovine izbjeglo 200.000 Mađara.

Snimka na kojoj Laszlo u natkoljenicu udara sirijske tražitelje azila, uključujući jednu djevojčicu i muškarca koji je nosio dijete, obišla je cijeli svijet i postala simbol kaotičnog odgovora Europe na priljev golemog broja izbjeglica 2015..

Laszlo se branila kako je neopravdano demonizirana na društvenim mrežama i najavila da će se možda preseliti u Rusiju. No, umjesto toga, nagrađena je kao urednik dokumentarca od 32 minute "Nacionalni stranci" koji je režirao njezin suprug Gabor Laszlo, piše The Financial Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.