Top News
2318 prikaza

"Najkulturniji čovjek Slavonije" vodio bi nas u 21. stoljeće

Anto Đapić
Davor Javorovic/PIXSELL
Detalje svog novog političkog angažmana DESNO će predstaviti u Vukovaru

Nakon aktivne političke karijere okrenuo se kulturnoj politici i svoju dužnost zamjenika predsjednice Kazališnog vijeća osječkog HNK-a obavljao vođen motom "Kultura jest politika". Iako se nikada nije u potpunosti odmaknuo od politike, da bez aktivnog sudjelovanja na kazališnim daskama hrvatske političke scene ne može, pokazao je i ove godine.

Anto Đapić, poznat po svojim čvrstim, desničarskim i pravaškim stavovima nastalima na temelju, kako će sami reći na svojoj stranici Demokratskog saveza nacionalne obnove, svjetonazora "oca domovina" dr. Ante Starčevića i socijalnom nauku Katoličke crkve. DESNO je politička platforma čiji je idejni začetnik upravo Đapić i okuplja sedam stranaka. Svoj su rad predstavili u Đapićevom Osijeku, početkom proljeća ove godine. Kako su tada i najavili, njihova stranka svoj će projekt predstavljati i u drugim gradovima diljem Hrvatske.

Za vikend koji je pred nama, točnije u subotu 22. rujna, stigao je red i na Vukovar. I to kako kaže Đapić sasvim slučajno i ne vezano sa prosvjedom kojeg je najavio gradonačelnik Ivan Penava u Vukovaru za 13. listopada.

Anto Đapić | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL Nikola Cutuk/PIXSELL

Krajem prošle godine kada je potvrđeno njegovo imenovanje u Kazališno vijeće, na upite mnogih koliko je za jednu kulturnu instituciji dobro da se politika uplete u njezinu strukturu, i ima li sam kompetencija za sudjelovanje u oblikovanju kulturne politike u gradu na čijem čelu je bio dva puta kao gradonačelnik, Đapić je dosta ljutito odgovorio kako je sam, najvjerojatnije, najkulturniji čovjek u Slavoniji.

"Recite mi, molim Vas, tko se buni protiv mog imenovanja u Kazališno vijeće HNK Osijek? Samo oni koji bi me najradije živog u grob zakopali. A ja uživam kad su moji protivnici bijesni. Dajte mi ime osobe koja bi bila kompetentnija od mene da sjedi u tom vijeću? Podsjetit ću vas da sam bio u dva mandata gradonačelnik Osijeka i rješavao financijska i druga pitanja u HNK Osijek. I ne samo to. Ja sam po posjetama kulturnim događajima vjerojatno najkulturniji čovjek u Slavoniji", rekao je tada Đapić, a pisao Express.

No osim kao ljubitelj kulture Đapić je poznat i kao veliki ljubitelj pozdrava "Za dom spremni". Političku karijeru započeo je 90-ih u osječkom ogranku HDZ-a iz kojeg je izbačen upravo zbog korištenja tog pozdrava na prvom saboru stranke. Da je njegov vjerni obožavatelj potvrdio je i 2016. godine kada je pokazao podršku inicijativi udruge 9. bojne HOS-a riječima kako je taj pozdrav potrebno legalizirati i da u njegovoj stranci taj pozdrav ne smatraju ustaškim, nego pozdravom dragovoljaca HOS-a "koji je ledio krv u žilama četničkim hordama koje su napadale Hrvatsku", kako piše Novi list.

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović Analitičari tvrde Top News "Hrvatska je primjer divljanja desnice"

Svoj čvrst stav pokazao je i 1997. godine kada je sudjelovao na proslavi utemeljenja NDH u Splitu, no 2003. godine ipak se ogradio od ustaštva.

On će tako svoj stav, svjetonazor i svoju političku ideologiju svesti na moto njegove 'koalicije' DESNO - Srcem za Hrvatsku i to u smjeru, kakao naglašava, "kompatibilnosti sa europskom desnicom" u trenucima kad će mnogi ovaj HDZ europejca Andreja Plenkovića okarakterizirati kao 'mlaku desnicu' koja ide u smjeru neke ljevice. U nekoj će mjeri kao desničara kojeg obožava na europskoj sceni, istaknuti mađarskog premijera Viktora Orbana, za kojeg će reći "kako je bez konkurencije na području zaštite nacionalnih interesa svog naroda, pa i europskih i kršćanskih vrijednosti", kako piše Telegram.

Anto Đapić | Author: Marko Mrkonjic/PIXSELL Marko Mrkonjic/PIXSELL

Upravo tim putem kreće i Đapić, koji nakon karijere predsjednika HSP-a, koju je obašao do 2009. godine, te nakon toga nezavisnog kandidata, traži svoj put na krilima europske desne i čvrste ruke. Iako se nada, a i očekuje, da će podršku njegovom projektu i stranci DESNO, dati i neki HDZ-ovi birači, čini se kako bi mogao i dio biračkog tijela oduzeti Željki Markić.

Koliko je ozbiljan njegov povratak u politički ring, a koliko dio možda potrebe da ovaj 60-godišnjak nekoliko godina prije mirovine provede baveći se ipak nekim dinamičnim poslom, zapravo još nije jasno. Njegovo "srce za Hrvatsku" ima ozbiljne planove i nudi "politički preporod hrvatske državnosti" i to kao alternativu dosad prisutnim desničarskim pokretima. Kaže sve detalje onih koji sudjeluju s njima na tom projektu i njihove planove predstavit će u Vukovaru.

Gradonačelnik Osijeka postao je 2005. godine, a dužnost je obavljao do 2008. godine i nekoliko mjeseci u 2009. godini. Iste godine istupio je iz HSP-a, u koji se pokušao vratiti 2013. godine, ali je ponovo isključen iz stranke. Zato je na lokalne izbore izašao na nezavisnoj listi i osvojio tri mjesta u vijeću. Preuzeo je dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Osijeka.

U trenutku njegove kandidature, tada kao nezavisnog kandidata, za još jedan mandat gradonačelnika, početkom 2013. godine optužen je za aferu pogodovanja iz 2007. godine. Kako je tada pisao Poslovni, prijavu je podnio pročelnik gradskog Upravnog odjela za stambeno i komunalno gospodarstvo Milan Kamenko, i tvrdio kako je u srpnju 2007. tvrtki "Osimpex" gradski poslovni prostor u središtu Osijeka prodan po početnoj cijeni od 1,35 milijuna kuna, iako je početna cijena za taj prostor, utvrđena Programom prodaje gradskih poslovnih prostora za 2007. godinu, iznosila 1,8 milijuna kuna.

Ivica Buljan Ivica Buljan Kultura 'Nacija, obitelj, rat... To su teme parazitske desnice'

Đapić je te tvrdnje nazvao "izmišljotinama i bedastoćama" te Kamenka optužio kako je to sam "sudionik afere o manipulaciji gradskim stanovima".

Kritičari će mu zamjeriti što je HSP pod njegovom vladavinom doživio veliki poraza, tj. smanjenje broja zastupnika u Saboru, pa je tako Đapić bio njihov jedni predstavnik u šestom sazivu iz 2008. godine. Nazivat će ga mnogi i upirati prstom u njega kao čovjeka koji je uništio pravaški pokret u Hrvatskoj. I u vrijeme 2011. godine, kada je bio nezavisni političar, pozivao je na "izborni sabor HSP-a", kako pišu mediji, iako više nije bio njihov član.

DESNO bi sada tako trebao biti njegov još jedan u nizu pokušaja povratka na političku scenu. I to kroz opravak Hrvatske na temelju njihovih 12 načela desnog svjetonazora za 21. stoljeće, između kojih stoji kako "osnovna ćelija ljudske zajednice jest obitelj, koju čine muškarac i žena, i u kojoj je život zaštićen od začeća do naravne smrti". Iako se u mnogočemu slaže sa mišljenjem čelnice U ime obitelji Željke Markić, smatra kako je "u Hrvatskoj nema ozbiljne desnice europskog profila koja se bavi modernim problemima državnosti, nacionalnog identiteta i sigurnosti".

Upravo na tom području vidi svoj 'novi' put.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.