Top News
2014 prikaza

Najmoćnija žena Amerike: Ne dirajte Trumpa

Nancy Pelosi
1/4
Clodagh Kilcoyne/REUTERS/PIXSELL
Ovaj oprezni pristup čelnika Zastupničkog doima i njihovih saveznika nije novost

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a demokratkinja Nancy Pelosi nije sklona opozivu predsjednika Donalda Trumpa, barem za sada. Unatoč tome što je njegovo ponašanje nazvala "neetičnim i beskrupuloznim", onim "koje je osramotilo njegov ured". 

Ona je tako podržala istragu koja je započela, umjesto da je pristala na želje mnogih zastupnika da se pokrene procedura za opoziv predsjednika. Oni koji pozivaju na opoziv smatraju da bi se na takav način trebalo pokazati predsjedniku i njegovim nasljednicima da se ozbiljna nedjela neće tolerirati. Pelosi ih je pokušala uvjeriti da imaju i druge alate s kojima bi mogli tražiti odgovornost predsjednika umjesto opoziva, piše The Washington Post. 

Prošlog tjedna, nakon gotovo dvije godine istrage, posebni istražitelj Robert Mueller je u svom izvješću zaključio da Trump i njegovi savjetnici nisu bili u dosluhu s Moskvom tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Trump se odmah proglasio potpuno nedužnim, no to izvješće nije umanjilo sumnje da je htio potkopati cijelu istragu. Trump je želio smijeniti Muellera, kaže, a upravo to uplitanje u rad pravosuđa mnogi demokrati vide kao mogući razlog pokretanja njegovog opoziva.

Donald Trump Sve su mu bliži Top News Trump 2017.: Sjebali su me! Sad će me srušiti!

Senatorski odbor za pravosuđe kojeg vode demokrati, pozvao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Donald F. McGahn II, središnju figuru u Muellerovom izvješću, na saslušanje 21. svibnja. Bit će to prvo u nizu javnih obraćanja koja bi trebala istražiti sumnje o mogućim ometanjima pravde, zlouporabe moći i korupcije u Trumpovoj administraciji. 

"Trebamo zaštiti našu demokraciju. Ovdje nije riječ o demokratima ili republikancima, već o spašavanju naše demokracije. Tako moramo postupiti u čast odgovornosti koju imamo prema Ustavu. Trebamo ići tamo gdje nas činjenice odvedu", rekla je Pelosi tijekom 87 minuta telefonske konferencije sa 172 izaslanika Zastupničkog doma, u kojem demokrati imaju većinu.

Nancy Pelosi | Author: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
Smatra da je to pravi put, iako se mnogim njezinim kolegama ne čini brz put. Sljedećih tjedana tako će pred Senatom i Kongresom biti ispitano niz uključenih a među njima i glavni državni tužitelj William P. Barr i sam Mueller. 

Važan svjedok je McGahn, naglašava Jerrold Nadler, predsjedavajući odbora za pravosuđe. 

"Njegovo svjedočenje moglo bi rasvijetlili Trumpove napade na vladavinu prava i njegove pokušaje da prikrije te akcije kroz laži, te poticanjem drugih da učine isto", rekao je. 

Da nema nikakvog temelja za njegov opoziv smatra Trump a novinarima je rekao kako "nije ni malo zabrinut". Ponovio je da nije počinio nikakve "velike zločine i prekršaje".

Demokrati se plaše da bi pozivom na opoziv mogli odbiti birače koji su ih izabrali kako bi se bavili važnim i hitnim problemima u njihovim životima. Smatraju mnogi da bi procedura opoziva umanjila mogućnost postavljanja novih pitanja, kojih sada ima puno više od odgovora. Ustav ne jamči da bi ovakvo postupanje omogućilo opoziv, već je ostavljeno Kongresu na procjenu što je taj veliki zločin. I sam Mueller je odbio optužiti predsjednika ili predložiti opoziv. Rekao je da su ga pravna i činjenična ograničenja onemogućila za prosudbu o tome je li djelovanje Trumpa bilo opstrukcija pravde.

Odluku je tako prepustio Kongresu.

Donald Trump Trumpu svanulo Top News "Nemam dokaz veze Trumpa i Kremlja, ali ga ne oslobađam"

Ovaj oprezni pristup čelnika Zastupničkog doima i njihovih saveznika nije nov. Oni su zapravo svjesni da pozivanje na opoziv predsjednika Trumpa u Senatu kojeg kontroliraju republikanci, nije vrijedno truda, jer neće proći. 

"Ova je istraga bila oko dosluha, no njega nema, nema dogovora, a protiv predsjednika nije podignuta nikakva optužnica I mislim da je Amerikancima dosta toga svega", rekao je američki senator Mitch McConnell.

Demokrati pokušavaju izvršiti pritisak na ministarstvo pravosuđa da im preda neuređenu verziju Muellerovog izvješća, te tvrde da, bez obzira na put koji se odabere, Kongres ima pravo na sve relevantne informacije koji bi im mogle pomoći za prosudbu. 

Oni su pak ponudili da će proširenu verziju omogućiti vođama Kongresa, dok su to demokrati odbili. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.