Top News
1642 prikaza

Opasne optužbe: Trump državne tajne priča svakome

Donald Trump
REUTERS
Trumpovi su ljudi najviši pristup tajnim podacima dodijelili ljudima koje su profesionalci prosudili rizicima za javnu sigurnost

Zviždač koji radi unutar Bijele kuće kaže kako je Trumpova administracija dala najviše odobrenje pristupa tajnim informacijama barem 25-ero pojedinaca čije su aplikacije prvotno analitičari odbili radi "diskvalifikacijskih pitanja" koje bi mogle dovesti nacionalnu sigurnost u pitanje, kažu iz jednog od kongresnih odbora.

Zviždačica, imena Tricia Newbold, menadžer je u uredu za sigurnost Bijele kuće, rekla je Odboru za nadzor i reformu, u prihvatnom intervjuu prošli mjesec, kako 25 aplikanata uključuje i dva trenutna visoko rangirana zaposlenika koja rade za ured predsjednika, kaže dokument koji je nedavno objavljen.

Dokument ne identificira niti jednog od 25 osoba, ali čini se da je jedan od dvojice najviše rangiranih Jared Kushner, predsjednikov zet i savjetnik, piše The New York Times.

NCB je još u siječnju pisao kako je Carl Kline, koji je donedavno bio na čelu ureda za sigurnosnu procjenu, te bio Newboldin šef, nadglasao je odluku svojih kolega i analitičara zabrinutih što Kushner dobiva tu vrstu "propusnice".

New York Times je u veljači pisao kako je predsjednik Trump naredio svom šefu kabineta, John F. Kellyju, da Kushneru odobri najviši nivo pristupa informacijama. Predsjednik je prije tvrdio kako on s tim odobrenjima nema nikakve veze.

"Ovih par godina što sam ovdje bio sam optužen za niz stvari, i sve su one ispale laž", rekao je Kushner za Fox News.

Demokrati koji se bave nadzorom također traže informacije o tome kako je tekao proces izdavanja pristupnice Ivanki Trump, između ostalog. Ona se toga "dočepala" malo poslije supruga Kushnera. Tvrdila je kako njezin otac nema nikakve veze s time, te da je sve išlo po protokolu.

Newbold je odboru rekla kako je 25 osoba u početku odbijeno radi čitavog niza razloga, uključivši "strani utjecaj, sukob interesa, osobno ponašanje i poslovni ophođenje, financijski problemi, uživanje droge i kriminalno ponašanje", kaže dokument.

To je sve prevaziđeno od strane starijih službenika koji, prema njezinom svjedočenju, nisu slijedili normalnu proceduru koju su slijedile i poštovale sve dosadašnje administracije.

Newbold je u Bijeloj kući radila 18 godina, i pod Republikancima i pod Demokratima, odlučila se izjasniti nakon što njezine žalbe nadređenima nisu urodile plodom.

Donald Trump Oštri napadi Top News Neviđeni Trumpov napad na bivšeg zamjenika šefa FBI-a

"Mislim da je ovo, trenutno, jedini način da se vrati integritet našem uredu", rekla je u intervjuu. Iz Bijele kuće su već tjednima zabrinuti da će Newbold javno progovoriti ili dijeliti informacije o tome kako su se rješavala pitanja odobrenja pristupa u prvoj polovici Trumpovog mandata. Ovo je sada dodatan pritisak da se Bijela kuća izjasni o pitanjima svojih generalnih praksa te čuvanja državnih tajni.

Šef odbora, demokrat iz Marylanda Elijah E. Cummings, uključio je informacije koje je Newbold napisala u pismu Pat A. Cipolloneu, savjetniku u Bijeloj kući, tražeći da Bijela kuća preda dokumente vezane uz to kako je tekao proces i da službenici Bijele kuće budu spremni na to da će ih se intervjuirati.

Cummings kaže kako je spreman autorizirati pozive na sud kako bi natjerao Bijelu kuću na suradnju o tome je li nacionalna sigurnost ikada bila pod rizikom - eskalacija bi mogla Cipollone natjerati da se dogovori s Kongresom ili pak na sud.

"Razumijem da predsjednik ima pravo dati te dopusnice, ali ja imam dužnost, skupa s kongresom, provjeravati taj sustav", rekao je Cummings novinarima. 

"Ako tajne naše nacije gledaju oči koje ih ne bi smjele vidjeti, morali bi svi biti zabrinuti".

Cipollone opetovano tvrdi kako moć odbijanja ili davanja dopuštenja "pripada ekskluzivno" Bijeloj kući te da Kongres nema autoriteta da "se na ovaj način, bez presedana, u to petlja". 

Bijela kuća nije komentirala cijelu situaciju. Nije jasno koje je korake, ako ikakve, Kline napravio prije no što je odlučio nadglasati karijerne profesionalce koji su odlučili da se dotičnima ne treba dati pristup.

Republikanci, naravno, tvrde kako Cummings organizira "demokratski napad na Bijelu kuću", te da Newboldin intervju "čita po svom vlastitom nahođenju".

"Nema ovo veze sa integritetom tog ureda već je ovo izgovor da se rošta po osobnim dosjeima predanih javnih službenika", kaže Jim Jordan iz Ohia, iz Republikanske stranke, također član odbora.

Republikanci su pak na devet stranica napisali vlastiti izvještaj u kojem tvrde kako su Newboldini navodi napuhani i tipične "žalopojke" nezadovoljnih federalnih radnika. Rekli su kako je ona rekla da su "samo" tri od 25 individualaca na njezinoj listi "seniori", a za "samo" četiri ili pet su bili ozbiljni razlozi odbijenice.

Cummings kaže kako je planirao tražiti poziv na sud za Klineovo svjedočenje - nepolitičkog federalnog službenika koji je bio Newboldin šef. Cummings je planirao tražiti svjedočenje još pet službenika Bijele kuće.

Traži je sve moguće dokumente, posebno one vezane uz Kushnera, Ivanku Trump te savjetnika Johna R. Boltona.

U slučaju dva "seniora" iz Bijele kuće, koji su na kraju pripušteni, Newbold je dala detaljni opis procesa i njezine uloge.

U jednom je slučaju, kaže, dana odbijenica jer je u pitanju bio strani utjecaj, ta osoba naime vodi više poslova u inozemstvu koji se "sudaraju" s radom u predsjedničkom uredu.

Ivanka Trump JAVANKA Top News Ivanka i Jared: Knjiga otkriva kako su odrasli u bogatstvu

Kline je nadglasao tu odluku, rekavši da su se "aktivnosti desile prije federalne službe" usprkos tome što su Newbold i još jedan kolega prigovarali.

U slučaju drugog seniora Newbold je rekla kako je napisan memorandum od 14 stranica koji piše o tome zašto se tu osobu treba diskvalificirati, uključujući i strani utjecaj. Kline joj je, navodno, rekao da "ne dira slučaj", te je vrlo skoro dobiven pristup.

Nema ničega što zaustavlja predsjednika i njegov ured da zaobiđu te odluke, ali Newbold je to opisala kao česte i neobične pojave u njezinom 18-godišnjem iskustvu.

"Jednom kad mi napišemo svoje memorandume, predsjednik i dalje ima pravo izignorirati ih, ali mi dugujemo narodu i predsjedniku da radimo što se od nas očekuje, a to je da ne damo da se na nas olako utječe", rekla je pred odborom.

Republikanci kažu kako Newbold nema saznanja iz prve ruke zašto je Kline na kraju dao dopuštenja u ova dva slučaja.

"Iz njezinog je svjedočenja jasno kako je nesretna u svom uredu", kažu Republikanci. Newbold je, naime, prijavila svog šefa, Klinea, da ju diskriminira radi njezinog niskog rasta, uzrokovanog vrstom dvarfizma.

U siječnju je dva tjedna suspendirana jer "nije slijedila nova pravila ureda", no ona je odboru rekla kako smatra da je suspenzija osveta radi njezinih prigovora.

Demokrati tvrde, a Newbold to potvrđuje, kako je Trumpova administracija napravila izmjene u sigurnosnim protokolima kako bi olakšala pojedincima da dobiju najviše pristupe podacima. Među tim promjenama su i prestanak provjere stanja kredita, što je ukazatelj je li netko prijemčiv ucjeni. Ukinute su i stalne provjere onih članova kojima je pristup već odobren.

Republikanski memorandum kaže kako je Newbold pozitivno govorila o drugim Trumpovim odlukama i zaposlenicima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:28 03.Travanj 2019.

    nek se ostavi venezuele ,ali drago mi je šta je dobar s kimom, treba biti dobar i s drugovima s kube.