Top News
9950 prikaza

Najveća afera HNS-ova vladara iz sjene

Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a
Patrik Macek/ PIXSELL
Službeno je tek glavni tajnik, ali dobro obaviješteni izvori pridaju mu daleko veći utjecaj na politiku stranke

Danas je objavljena presuda glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku i suoptuženik Petru Turkoviću. Obojica su nepravomoćno oslobođeni optužbi u aferi Nanbudo.

Prema optužnici oni su 1996. posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, zapravo je pravi gospodar te stranke, otkrili su dobro obaviješteni izvori u razgovoru za Express. Ferenčak je glavni i odgovorni za nastalo preslagivanje vladajuće većine kada je HNS, usprkos protivljenju dobrog dijela saborskih zastupnika te stranke, odlučio podržati HDZ, a zauzvrat su dobili dva ministarska mjesta te poziciju potpredsjednika Vlade koju će držati Predrag Štromar.

Srečko Ferenčak u Versace košulji | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Službeno, glavni u stranci sada je donedavni varaždinski župan Štromar, ali izvori nam otkrivaju da je Ferenčak taj koji odlučuje o praktički svemu što se događa u stranci. Osim toga, održava odlične veze s HDZ-ovim Milijanom Brkićem, koji također slovi za šefa jedne od najmoćnijih struja vladajuće stranke. Srećko, nedavno poznat u javnosti kao gospodin s ekstravagantnom košuljom, nikad nije bio politički pretjerano eksponiran. Oduvijek je radije radio u sjeni i nikad nije formalizirao svoj politički rad u nekoj od koalicijskih vlada.

Srećko je ipak volio odlučivati o državnim firmama, a posebno ga je privlačio energetski sektor pa je svojevremeno držao mjesto u nadzornom odboru Janafa, a priča se i da je on odlučivao o HNS-ovcima koji će dobiti posao u Hrvatskoj elektroprivredi. Određeni domaći mediji baratali su brojkom od čak četrdesetak ljudi odanih HNS-u koji su radili u HEP-u.

Nakon dugog niza godina rada u samoj vrhušci HNS-a, razumljivo je da Ferenčak ima ogroman utjecaj na poslovanje stranke. Utjecaj koji je, kažu nam izvori, išao tako daleko da se bez njegovog znanja i odobrenja nije mogao potpisati bilo kakav važniji ugovor. Zbog toga je redovito ulazio u prepirke s nekim ranijim šefovima HNS-a, a priča se da je s Radimirom Čačićem bio u nešto boljim odnosima nego s Vesnom Pusić.

S Ivanom Vrdoljakom, donedavno čelnim čovjekom stranke, bio je u najboljim odnosima, a pretpostavlja se da je to zato što mu je Vrdoljak davao najviše slobode u odlučivanju. Zlatno doba tek predstoji Ferenčaku zato što će moći odlučivati o praktički svemu u Hrvatskoj jer je napokon njegova stranka u vladajućoj koaliciji s HDZ-om.

Sukladno dugoj političkoj karijeri, Ferenčak se nije držao samo stranke već je svojevremeno praktički vlastoručno doveo Stjepana Mesića na vlast. Bio je Mesićev logističar, savjetnik, pa čak i neka vrsta tjelohranitelja, pisao je o njemu Nacional početkom dvijetisućitih godina. 

Jedna od stvari koja se, doista potiho, priča u kuloarima je to da Ferenčak voli ugodan život. "Pravi bonvivan", kako ga je jedan sugovornik opisao. Poznat je i kao iznimno omiljen u svakom društvu, a posebno ženskom. 

Ferenčak, inače, slovi i kao glavni i odgovorni u HNS-u za kadroviranje. Tako je jedan od najizglednijih kandidata za ministra pravosuđa bio je Ranko Marijan, ali je odbačen praktički i prije nego su počeli pregovori o stvaranju nove većine u Saboru. Pretpostavlja se da ga je upravo Ferenčak gurao na tu poziciju. 

Mogući razlog zbog kojeg je HNS ekspresno ostao bez ministarstva pravosuđa je to što se potpis Ranka Marijana nalazi u odluci Vrhovnog suda kojom je ukinuta presuda glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku za zlouporabu položaja.

Ranko Marijan predsjedavao je sudskim vijećem koje je presudu u aferi Nanbudo vratilo na ponovljeno suđenje. Podsjetimo, osim Ferenčaka u toj aferi optužen je i Petar Turković. Sudit će im se i treći put, a prema optužnici, Ferenčak i Turković su 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakov Ferbos inženjering te Turkovića, koji su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. 

Nastavak na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.