Top News
1836 prikaza

Najžešći neprijatelji u hrvatskoj politici: Ljudi, zašto se mrzite?

Ivo Sanader na saboru HDZ-a
Ivo Čagalj/PIXSELL
Pregled političke povijesti u Hrvatskoj u 21. stoljeću kroz prijateljstva koja su se izrodila u mržnju

Koliko god politiku, posebno na Balkanu, nazivali svakojakim imenima, u tim krugovima čak se i u Hrvatskoj rađaju velika prijateljstva. Makar bila i interesna. I kao što je slučaj i s velikim ljubavima, i pucanje velikih prijateljstava zna biti tako dramatično da se pretvore u velika neprijateljstva. Donosimo pregled velikih neprijateljstava, do kojih je u nekim slučajevima došlo upravo tim putem.

 

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Danas su premijer i politički tajnik HDZ-a. Bili su u ona doba kolege europarlamentarci, pa iz iste zemlje, ktome i iz iste stranke. A onda je postalo jasno da ako Tomislav Karamarko nastavi voditi HDZ još samo nekoliko mjeseci, stranke više neće biti. Stier je bio jedan od europarlamentaraca koji su potpisali pismo HDZ-ovaca iz Bruxellesa onima na Markovom trgu, jer Karamarka se moralo srušiti. I nakon uvodnog medenog mjeseca, centristički Plenki i vrlo konzervativni Stier otkrili su što ih sve politički razdvaja.

 

Zoran Milanović i Slavko Linić

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Prije nešto više od pola godine Linić je, kad je čuo da bi se Milanović jednom mogao kandidirati za predsjednika republike, rekao: "Pa to bi bila sramota za Hrvatsku!" U vrhu SDP-a bio je još od Račanovih vremena, pa godinama kroz Milanovićevu eru, pa mu je bio ministar financija sve dok jednog dana 2014. nije zamjerio Zokiju što se uhvatio spornog kredita HBOR-a Linićevom kolegi Branku Šegonu. Nakon što je Linić odletio iz stranke, jadao se na sve strane, spominjao da su ga špijunirali, spominjao Zokijevog brata, optuživao za sve i svašta, sve do Bujančeve emisije. Ne vole se ni danas.

 

Vladimir Šeks i Luka Bebić

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

"Nećeš ti meni govoriti kako da vodim sjednicu!", "Nećeš ti još dugo tu sjediti!", bio je kratki razgovor iz 2011. dvojice starih HDZ-ovih prvoboraca u Saboru. Još mu je Šeks promrmljao da je "komunjara bio i ostao", tako neke stvari, iako mu je kum, a tada mu je bio i prijatelj. Bilo je to pri kraju doba Jadranke Kosor, kad je "dragi Ivo" već neko vrijeme živio na austrijskom državnom proračunu.

 

Jadranka Kosor i Bianca Matković

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Naravno da početak svađe nije bio tepih oko kojega su se zakrvile 2010. Kosorica je bila premijerka, Bianca je bila ministrica bez portfelja, a problem je bio u tome što je prva, nakon pokušaja bijega Ive Sanadera iz ove dimenzije, preuzela uzde i u stranci i u vladi, a druga je nastavila sloviti za Sanaderov kadar. U ožujku 2010. Bianca je dobila nogu iz vlade. Još koju godinu poslije spomenuli su je se istražitelji afere Fimi media.

 

Mladen Bajić i Ivo Sanader

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Tri godine razlike, ali iz istog grada, čak su išli u istu osnovnu školu. Sedam godina je Ivo Sanader vrijedno drmao Hrvatskom, a Bajić se trudio ne vidjeti sav onaj kriminal koji je poslije izišao na vidjelo. Navodno i više od toga. A onda, 2011., Bajiću su Sanadera Austrijanci izručili serviranog i trebalo je pokrenuti protiv njega kazneni progon.

 

Radimir Čačić i Vesna Pusić

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

20 godina su bili kolege i prijatelji u HNS-u. Čak niti ona njegova tragična nesreća u Mađarskoj s dvoje mrtvih nije to promijenila. Činjenica ipak jest da se njemu baš i nije išlo ni na suđenje ni na 10 mjeseci u zatvor. A onda se njoj nije svidjelo što je on na svoju ruku stao u ime stranke razgovarati o mogućim suradnjama za predstojeće izbore. Kao predsjednica HNS-a pokrenula je njegovo izbacivanje.

 

Ivan Turudić i Dinko Cvitan

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Predsjednik Županijskog suda nije htio prijeći glavnoj hrvatskoj pravosudnoj tužibabi što je ovaj pristao na nagodbu za Željka Žužića da svjedoči protiv prvooptužene posrnule županice Marine Lovrić Merzel.

 

Ivica Todorić i Martina Dalić

Neprijatelji koji su se nekoć voljeli | Author: PIXSELL PIXSELL

Gazda u mišjoj rupi na britanskom otoku redovito se tuži da ga je izdao, stekao bi se takav dojam, svaki pojedini državljanin RH, njega koji je, stekao bi se i takav dojam, krv prolijevao za ovu zemlju, jeo koru s drveća i radio oko 25 i pol sati dnevno kako bi nam svima bilo bolje uz njegov Agrokor. A za to što on, ne da ne smije više ni pomisliti na Agrokor, nego ne smije niti pogledati prema Hrvatskoj, prvenstveno okrivljuje potpredsjednicu Vlade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.