Top News
2863 prikaza

Nakon 70 godina traganja, pronađeno najveće nacističko blago

Zlato nacista
Wikipedia
Jedan poljski gradić ovih dana su preplavile horde tragača za zlatom, nakon što su dvojica muškaraca otkrila da su pronašli legendarni vlak s bogatstvom

Wałbrzych je grad u jugozapadnoj Poljskoj gdje su sve službe u stanju visoke pripravnosti i to zbog tvrdnji dvojice muškaraca, Nijemca i Poljaka, da su pronašli nacistički vlak prepun zlata.  

Pronalazači su ovlastili odvjetnika da u njihovo ime pregovarao s vlastima o 10 posto naknade za otkriće i njegov sadržaj. Vlak je ispunjen, kako je prenio lokalni novinski portal Wiadomości Wałbrzyskie, s 300 tona zlata, hrpom dijamanata i bisera, te industrijskom opremom. Kad im se osigura naknada, muškarci koji su ga pronašli reći će gdje se vlak nalazi.

„Ovo otkriće je od svjetskog značaja, u rangu s otkrivanjem Titanica“, rekao je Jaroslaw Chmielewski, odvjetnik koji se pisanim putem obratio gradskom vijeću u ime svojih klijenata.

Prema lokalnoj legendi, oklopni vlak prepun zlata, iz njemačkog grada Breslaua, sadašnjeg Wroclawa u Poljskoj, vozio je ravno u brdski tunel u blizini srednjovjekovnog dvorca Walbrzych, kojemu se tijekom posljednjih dana Drugog svjetskog rata približava Crvena armija i saveznici.

Glasine o zlatu i blagu u tunelima u ovom kraju kruže već 70 godina, a postoje i brojna izvješća prema kojima su nacisti sakrili plijen, koji je većinom ukraden od židovskih obitelji, tijekom posljednjih ratnih dana kada više nije bilo prilike da ga se transportira na zapad, piše Guardian.

Svi su u stanju pripravnosti

Gradsko vijeće je potvrdilo da je primilo pismo, a već su se sastali policajci, vatrogaci i vojska, jer stručnjaci upozoravaju da je moguće da je vlak pun eksploziva i može biti miniran.

„Ako vlak postoji, izvjesno je da je miniran. Mogao bi, također, sadržavati i veliku količinu metana“, rekao je predsjednik gradskog vijeća Jacek Chichura poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza.

Vlak je, prema određenim izvorima, pronađen 70 metara ispod zemlje, dok su drugi bili određeniji u svojim izvještajima te su naveli kako se nalazi na napuštenoj željezničkoj stanici Walim, u maloj ruralnoj zajednici 15 kilometara jugoistočno od Walbrzycha.

U okolici samoga sela tijekom ovoga svibnja napravljeno je navodno nekoliko bušenja iza kojih je ostalo šest rupa na zemlji, iako nitko nije dobbio dozvolu za to.

Nagađanja o blagu „podgrijavaju“ i svjedoci koji tvrde kako su vidjeli konvoj 1945. godine s oznakama Trećeg Reicha.

No, odvjetnik Chmielewski priznao je kako o vlaku ništa ne zna. „Nitko ne zna što je unutar vlaka. Prilično sam iznenađen da svi govore o zlatu cijelu vrijeme. Moglo bi se dogoditi da je jednostavno pun industrijskog materijala“, rekao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.