Top News
5714 prikaza

Nakon Brexita slijedi - Öxit?! Umivena stranka 'esesovaca' osvojit će izbore u Austriji

Pixsell/Imago
Austrija sa svojih devet milijuna stanovnika igra ključnu ulogu u Europi kad su u pitanju trgovina i migracije, a na vlast bi mogla doći stranka čiji su prvih čelnici bili pripadnici SS trupa

Slobodarska stranka Austrije FPÖ, koja u korijenima ima veze s nacizmom, na vrhuncu je popularnosti i ta činjenica užasava čelnike Europske unije uoči parlamentarnih izbora u Austriji. Naime, 1956. FPÖ je osnovan kao Germanska nacionalna liberalna stranka i dvojica prvih čelnika bili su bivši pripadnici Hitlerovih SS trupa - Anton Reinthaller (1956-'58) i Friedrich Peter (1958-'78). Austrijski neofašisti, 'umiveni' radikalni desničari, favoriti su uoči nedjeljnih izbora. Kako javlja Politico, FPÖ ima 27 posto, a Narodna stranka ÖVP zaostaje s 25 posto glasova anketiranih. 

Politico navodi da Austrija sa svojih devet milijuna stanovnika igra ključnu ulogu u Europi kad su u pitanju trgovina i migracije. Ratoborni stav vodstva FPÖ prema Bruxellesu i flertovanje s idejom izlaska Austrije iz EU po uzoru na Brexit, u Austriji ga zovu Öxit, svakako bi doveo do još većih tenzija između Unije i Beča.

Sadašnji kancelar Karl Nehammer, šef ÖVP -a kaže da neće prihvatiti Kickla za kancelara, nije isključio da bi kandidat za kancelara mogao biti netko drugi iz Slobodarske stranke Austrije. Bio bi to strašan udarac za EU. 

Ako se vratimo samo u 2018. FPÖ-ov ataše u Izraelu nosio je pronacističku majicu i izbio je međudržavni skandal, potom su njihovi savjetnici uhapšeni jer su procurile poruke na WhatsAppu u kojima slave nacističku Njemačku, potom je njihov kandidat na izborima primoran na otkaz nakon objavljenih vijesti kako je bio na čelu bratstva studenata koje je dijelilo pjesmaricu s genocidnim i antisemitskim tekstovima.

Austrijski ministar vanjskih poslova opozvao je 2018. atašea iz Izraela nakon što je objavio fotografiju na Facebooku na kojoj nosi majicu s riječima “Stand your ground” (Nema povlačenja) i “Frundsberg”. Natpisi na majici Juergen-Michaela Kleppicha odnosili su se na Georga von Frundsberga, plaćenika iz 15. stoljeća, čije je prezime koristila 10. SS oklopna divizija nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata, pisao je tjednik Falter. Kao savjetnik u bečkom distriktu, Kleppich je ranije objavljivao fotografije svog djeda u nacističkoj uniformi sa “svastikom”.

Udo Landbauer, regionalni kandidat FPO-a za Donju Austriju, iste godine bio je na čelu bratstva čije pjesmarice su imale tekstove koji pozivaju na genocid nad Židovima. Pjesmarica je sadržavala tekst: “Među njih dođe Židov Ben-Gurion: ‘Nagazite, stari germanski narodi, stići ćemo sedmi milijun.'” Tekst se odnosi na Davida Ben-Guriona, osnivača Izraela, a broj na broj ubijenih židova u holokaustu, za koji se većina povjesničara slaže da iznosi približno šest milijuna. Landbauer je podnio ostavku.

Pobjeda FPÖ-a uspostavila bi Rusiji naklonjen, centralnoeuropski blok zemalja koji se pruža od Slovačke i Mađarske do austrijske granice sa Švicarskom, što bi itekako odgovaralo Vladimiru Putinu kao jasan znak nezadovoljstva u srcu Europe, piše Politico.

Pobjeda ultradesničara na izborima bila bi prva u poslijeratnoj Austriji, ali FPÖ  vjerojatno neće odmah imati većinu u Nationalratu s 183 izaslanika. Tražit će koalicijskoga partnera za formiranje vlade. FPÖ je prvi put u neku austrijsku vladu ušao 2000. godine, navodi Guardian, što je odmah izazvalo sankcije iz Bruxellesa. Ukoliko bi stranka koju vodi nekadašnji filozof Herbert Kickl, koji je postao krajnje desničar, formirala vladu, FPÖ bi se pridružila nizu ultradesničarskih partija koje već drže vlast u EU, uključujući Italiju i Nizozemsku.

Kickl je bio pomoćnik Jörga Haidera, koji je transformirao FPÖ iz rubne u mainstream stranku stavljanjem pitanja migracija u fokus. Preuzeo je stranku 2021. dok se još oporavljala od velikog korupcijskoga skandala koji ju je svrgnuo s vlasti 2019. Pojavio se video na kojem tadašnji čelnik FPÖ-a Heinz-Christian Strache nudi prodavanje političkih usluga ženi za koju je vjerovao da je nećakinja ruskog oligarha.

U još jedan skandal, Aferu Hypo bio je desetak godina ranije uključen tadašnji šef FPÖ-a  Joerga Haidera s hrvatskim akterima, jedan general i osobno nekadašnji hrvatski premijer. 

Naime, austrijski Kleine Zeitung je pisao kako je Hypo banka navodno izgubila 15 milijuna eura na preprodaji nekretnina u projektu Punta Skala. Državni odvjetnik u Klagenfurtu sumnjao je da je novac završio u džepovima pokojnog austrijskog političara Joerga Haidera, umirovljenog hrvatskoga generala Vlade Zagorca te bivših članova Uprave Hypo banke Güntera Striedingera i Waltera Groiera. Kako je pisao Express, Zemaljski sud u Klagenfurtu prvostupanjski  je 2017. Zagorca proglasio krivim da je skupa s bivšim šefom uprave HAAB International Günterom Striedingerom oštetio "skandal-banku" za 17,68 milijuna eura. Radilo se o građevinskim projektima tvrtki Hvar građenje, Rovinj građenje, Dubrovačke vile i Inter-Construct. Zagorec je osuđen na dvije godine.

U jednom od krakova afere Hypo i hrvatski premijer Ivo Sanader bio je na koncu optužen za ratno profiterstvo, da je od 1994. do 1995. godine kao zamjenik ministra vanjskih poslova i ovlašteni pregovarač vlade Republike Hrvatske dogovarao uvjete ugovora o kreditu Hypo banke za kupnju zgrada veleposlanstava u svijetu. Teretilo ga se da je uzeo proviziju pri sklapanju tog ugovora u iznosu pet posto od odobrenog zajma - 3,6 milijuna ondašnjih kuna u gotovini. Sanader je na sudu dvaput osuđivan, najprije na deset pa na dvije i pol godine zatvora, jer za ratno profiterstvo nema zastare, no na trećem procesu oslobodio ga je Županijski sud u Zagrebu uz objašnjenje "da se ne radi o ratnom profiterstvu, onako kako je propisano Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeljo14 00:09 27.Rujan 2024.

    ne pisite gluposti, ako je FPÖ nacisticka desnicarska stranka, onda je to i HDZ !!! vladajuci luzeri su skenjali sve i grcevito se bore za fotelje, lazima i placenim kontroliranim medijima...basta