Top News
239 prikaza

Nakon HSS-ovog udara, Petrov je u panici

Božo Petrov
Anto Magzan (PIXSELL)
Tu više ne pomažu ni Ivica Relković ni biskup desnice Vlado Košić. Božo Petrov više nije politički gospodar Hrvatske

Površnim čitanjem nekome je mogla i promaći panična reakcija Bože Petrova na HSS-ov zaokret podrške HDZ-u za prvih 100 dana. Ali, sumnje nema. Petrovu se raspada politički svijet, a s obzirom na izjave: "HDZ i SDP imaju rok od pet dana. Nema cjenkanja!", "Milanović ne može biti premijer! Plenković? Nije pokazao baš ništa, mora se dokazati!" ili "Most će biti uteg koji će odlučivati o tome tko će sastavljati vladu", Petrovu će to jako teško pasti.

Pet ruku na kontu Andreja Plenkovića kao mogućeg mandatara vlade, stvari mijenja iz korijena i Most definitivno više nije u poziciji voditi glavnu riječ u još jednim postizbornim pregovaračkim igrama bez granica. HSS je obećao većinu podržati kao manjinska stranka, uz napomenu da bi pritom ostao u opoziciji, sve kako bi dotukao Mostove planove. E da bi Petrov reagirao objavom na Facebooku: "Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora Vladi HDZ-a i MOST-a, niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne mijenja odnos MOST-a prema HDZ-u i započete pregovore." Simptomatično je već to što je Petrov ozbiljan potres na političkoj sceni komentirao preko Facebooka, što se nije drznuo osobno se suočiti s javnosti.

Lako moguće zato što bi to značilo i pitanja novinara, ovaj put oko takve stvari oko koje se naprosto ne može pričati pola sata beskonačnim nizom antisadržajnih fraza. Sljedeći simptom panike je zaobilaženje realnosti. Dok Petrov govori o tome da svatko ima pravo podržati vladu HDZ-a i Mosta, čak niti hrvatska javnost nema pamćenje u rangu zlatne ribice da ne bi uočila da je HSS eksplicitno govorio o opozicijskoj podršci HDZ-u i političkoj eliminaciji Mosta. Konačno, Petrovljeva tvrdnja da to ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u, zapravo je još jedno zaobilaženje suštine, jer HSS-ov potez uopće ne dira odnos Mosta prema HDZ-u, nego tektonski remeti odnos HDZ-a prema Mostu.

A u tom slučaju odnos Bože Petrova i njegovih 12 zastupnika prema HDZ-u ili bilo kome drugome, počinje patiti od neslućenog pada relevantnosti. I tu više ne pomažu ni Ivica Relković ni biskup desnice Vlado Košić, za kojega su stariji HDZ-ovci u izbornoj noći podsjećali da je praktično zapovjedio Boži Petrovu s kime mora koalirati. Za shvatiti koliko danas uopće Petrovu može biti nepodnošljivo teško na osobnoj razini, dovoljno je prisjetiti se u kakvom je emocionalnom stanju Petrov izišao pred javnost nakon prvog razgovora s Plenkovićem oko saborske većine. Malo je reći da je Petrov bio egzaltiran. Pokušavao se, doduše, kontrolirati, ali nije uspijevao. Vrtio se lijevo desno, izdajnički smiješak bježao mu je u najmanju ruku kao da ga je usred dijeljenja u pokeru s apsolutnim ulozima zapao poker asova.

Pocupkivao je poput školarca koji ne može dočekati donijeti kući prvu peticu iz škole, primjerice biskupu kojem se zavjetovao na odanost ili kakvom drugom duhovnom vođi. Da bi mu se plijen koji je već nekoliko dana čvrsto držao u ruci, izmigoljio. Može Plenković sada pričati o tome da HDZ i Most ostaju tamo gdje su bili i prije dan, dva. Ali svi mi, svih četiri milijuna i kusur građana, znamo da politika, a posebno u trenucima kad se dijele karte za sljedeće četiri godine, nije nikakva romantična priča, nego umijeće mogućeg, pri čemu je najviše što se može očekivati da se barem donekle izbjegava zabijanje noževa u leđa.

Što se toga tiče, za HSS-ov potez partneri iz Narodne koalicijeSDP, HNS i HSU – rekli su da je bio vrlo blizu tome, da je to izdaja birača. Krešo Beljak se pred takvim optužbama branio da je SDP sam bio taj koji je prvi rekao da vladu neće ni pokušati stvarati. Što je i točno. Međutim, SDP-ovci su mu nabili na nos i to da je podršku birača, i to ovaj put za pet puta više zastupnika nego dok je nastupao u koaliciji s HDZ-om, dobio na sasvim drugačijim obećanjima od podrške HDZ-u. E, tu su pak oni u pravu i što se toga tiče, Beljak jest na skliskom terenu da HSS ne bi sasvim odveo u HDZ-ovo dvorište. Toga je zasigurno svjestan i Plenković i u tome Božo Petrov može tražiti jednu od samo nekoliko malih šansi za zadržati pozicije koje si je izborio zavrtanjem ruku i lijevo i desno tijekom posljednjih godinu dana.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.