Top News
1165 prikaza

Nakon ovoga Japan više nikad neće biti isti

Abdikacija cara Hirohita
REUTERS
Dvjesto godina je prošlo od zadnje ovakve ceremonije i postavlja se pitanje kad će ukinuti monarhiju

Japanski car Akihito pomolio se šintoističkoj božici sunca u utorak ujutro, na početku dana prepunog ceremonija obilježavanja završetka tri desetljeća vladavine kojom je htio približiti monarhiju narodu i olakšati bolna sjećanja na Drugi svjetski rat.

Akihito (85) je bio prvi car koji je preuzeo Prijestolje Krizantema pod novim ustavom, donesenim nakon rata, a koji definira cara kao simbol naroda bez političke moći. Njegov otac, Hirohito, u čije ime se Japan borio u Drugom svjetskom ratu, bio je smatran živućim božanstvom, sve dok nije izgubio u ratu te se odrekao svoje svetosti.

Akihito je zajedno sa svojom ženom pučankom, caricom Michiko, imao ulogu simbola pomirenja, mira, i demokracije. Na prijestolju će ga u srijedu naslijediti njegov sin, prijestolonasljednik Naruhito, piše Hina.

Japan je tako u samo nekoliko desetljeća promijenjen iz temelja, a abdikacija cara Akihita tek je još jedan korak u modernizaciji države.

Kako je izgledala ta ceremonija, pogledajte u galeriji u nastavku.

1/19
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.