Tehno
11861 prikaza

Kako su Japanci izgubili avion od milijardu kuna

F-35A letjelica
Wikipedia
Nakon što je nestao F-35, američki i japanski brodovi i zrakoplovi udružili su snage u potrazi za nestalim pilotom

Ima jedno zabrinjavajuće pitanje o nestaloj i vjerojatno izgubljenoj japanskoj ratnoj letjelici F-35, a glasi "što ako ga Kina prva nađe". Američka vlada nije zabrinuta, ili barem tako tvrdi.

Washington vjeruje da će japansko-američki zajednički napori locirati ostatke zrakoplova prije drugih zemalja, posebice prije Kine i Rusije. SAD je unajmio brod specijaliziran za "zarone", Van Gogh, kako bi pomogao u pronalaženju zrakoplova.

Japanski zrakoplov F-35A bio je dio grupe od četiri zrakoplova koja su poletjela iz Misawa zrakoplovne baze u sjevernom Japanu na rutinskoj misiji za obuku ranije ovog mjeseca. Posljednje poznato mjesto gdje je zrakoplov viđen bilo je otprilike 85 milja istočno od grada Misawa u japanskoj prefekturi Aomori. Zrakoplovi F-35 mogu dostići cijene i debelo iznad 100 milijuna dolara po komadu, a ovisno o paketu naoružanja bez problema koštaju i po milijardu kuna.

Houtouwan Houtouwan Life Selo duhova na pustom otoku u koje više nitko ne dolazi

Nakon što je nestao F-35, američki i japanski brodovi i zrakoplovi udružili su snage u potrazi za nestalim pilotom, a američka mornarica je doprinijela s pomorskim patrolnim zrakoplovom P-8A Poseidon i razaračem. Japanski pilot, međutim, nikada nije pronađen, a potraga se od tada prebacila iz faze spašavanja u fazu pronalaska ostataka.

Japanska letjelica za traganje i spašavanje navodno je pronašla ostatke F-35 na površini oceana i otkrila naftnu mrlju, tako da dvije zemlje imaju grubu predodžbu o padu zrakoplova. Međutim, ovisno o uvjetima na oceanu, ostaci su se mogli poprilično udaljiti od mjesta gdje je zrakoplov pogodio vodu.

Prema Air Force Timesu, aktualni američki ministar obrane Patrick Shanahan izjavio je novinarima prošlog tjedna: "Japanci imaju vodeću ulogu u operaciji oporavka, a mi s njima surađujemo i pomažemo."

U međuvremenu, japanska novina Mainichi Shimbun izvještava da će se istraživački brod Kaimei, kojim upravlja Japanska agencija za znanost i tehnologiju o moru, pridružiti potrazi za nestalim borcem. Kaimei je osmišljen kako bi provodio istraživanja dubokog morskog dna radi istraživanja potresa i tsunamija, kao i istraživanje minerala te metana. Iz tog razloga, brod je opremljen vozilom za daljinsko upravljanje (ROV) koje može zaroniti na dubine do 3000 metara, što može biti korisno u lovu za izgubljenim zrakoplovom.

Xiaozhai Tiankeng Nebeska rupa Znanost Nitko ne zna kako je nastala najdublja rupa na svijetu

Mainichi također izvještava da je američka vlada unajmila DP2 DSCV Van Gogh, komercijalno plovilo za podvodno ronjenje. Osim podrške za ronjenje, Van Gogh također nosi 150-tonske dizalice, piše Popular Mechanics.

Mogu li Kina ili Rusija otkriti ostatke aviona te "preoteti" ih kako bi pokupile tehnologiju prije nego što Japanci i Amerikanci to učine? To je moguće, ali malo vjerojatno. Početkom 1970-ih CIA je izgradila brod Glomar Explorer, kako bi povratila ostatke nuklearne sovjetske podmornice koja je izgubljena u Tihom oceanu. I Peking i Moskva imaju tehnologiju koja je u stanju tražiti brod, ali pretraživanje na manje od stotinu milja od japanskog kopna bilo bi upadljivo i neugodno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Matvilaska
    Matvilaska 01:40 27.Travanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top

  • sk330116 21:40 26.Travanj 2019.

    Naravno da ga ne mogu naći, kad je nevidljiv.