Top News
1572 prikaza

Nakon ubojstva princ i dalje izmišlja šuplje priče

Jamal Khashoggi
REUTERS
Predsjednik Trump teško će se nastaviti praviti da su Saudijci saveznici iz neke utopije

Kraljevstvo je Saudijske Arabije najavilo kako će tražiti smrtnu kaznu za ubojice Khashoggija, a sve u zamjenu za dizanje sankcija SAD-a. Mjesec i po nakon što je Saudijac u Istanbulu ušao u konzulat gdje je raskomadan jasno je da je repatrijacija kritičara režima propala iste sekunde, da se zna tko su osumnjičeni i čekaju se teške kazne, piše The New York Times.

A mladi de facto vladar Mohammed bin Salman je, zapravo, čistoga obraza.

"Njegovo visočanstvo ništa s ovime nije imalo" rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Ade al-Jubeir na sjednici za novinare u Rijadu. Sankcije se princa ne dotiču, niti onih njemu najbližih.

Hoće li posljednja "verzija" događaja jednom zauvijek slučaj Khashoggi staviti u prošlost tek se treba vidjeti. Turska, koja navodno ima čitavu audio snimku događaja koje malo po malo objavljuje (zadnje je objavljeno kako ubojica telefonski nekome govori "reci svom šefu da je čin obavljen") ne vjeruje u serviranu priču.

Jamal Khashoggi | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, rekao je kako to nije "bilo ubojstvo u afektu" već da je "tamo trebalo dovesti pravu opremu i prave ljude da bi se nekoga ubilo i onda raskomadalo", rekao je Cavusoglu.

Dakako, teško je vjerovati kako je avion agenata, uključujući i forenzičara, došlo u Istanbul kako bi Khashoggija nježno uvjerili da se vrati kući.

Istinu se vjerojatno nikada neće saznati, posebno ako Saudijski tužitelj uspije u tome da dobije kaznu smrti za pet saudijskih osumnjičenika, time eliminirajući glavne svjedoke. Ali ono što je jasno jest da se odnos između naftom bogate kraljevine i SAD-a mora promijeniti.

Nije pitanje samo bijesa oko ubojstva koje je Saudijce ubacilo u defenzivu, već to što je, reklo bi se, car (prijestolonasljednik) je gol.

Otkako postoji Saudijska Arabija, SAD i zapadne sile gladne su njezine nafte i novca koji se neometano ulaže, pa su i sistematski zatvarali oči pred ugrožavanjem ljudskih prava, supresiji žena te prava na slobodu vjeroispovijesti. Nije se SAD samo prema Saudijcima tako ponašao, bio je tu čitav niz despotskih režima od kojih su profitirali, u posljednje vrijeme i kako bi se zajedno borili protiv terorizma.

No, prince Mohammad bin Salman otišao je, na svim frontovima, puno predaleko. Kampanja koju je vodio protiv rivala Irana, loše odrađen rat u Jemenu koji je postao humanitarna kriza epskih razmjera koju SAD manje, više ignorira. Blokada Katara, zadržavanje premijera Libanona. Čini se da je u regiji Saudijska Arabija opasnost, a ne Iran.

Mohammad bin Salman | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Kod kuće je princ započeo s reformama, počevši od one o kojoj se najviše priča, a to je da žene napokon voze. Ali je također zadržao čitav niz nećaka i rođaka te drugih multimilijardera kako bi konsolidirao vlast, a sada (bio kriv ili ne) i ovo ubojstvo ima na svojim rukama.

Tijekom većine svoje vladavine mladi princ i dalje je u milosti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegovog zeta, Jareda Kushnera, koji, usprkos potpunom nedostatku kvalifikacija, barata i bavi se situacijom na Bliskom istoku u ime Bijele kuće.

Oni princa, skupa s Izraelom, vide kao saveznika protiv Irana, i kao kupca tona i tona američkog oružja. Prvo što je Trump rekao na ubojstvo Khashoggija jest kako to neće utjecati na prodaju oružja.

Predsjednik je napokon nominirao ambasadora za Rijad, kritično diplomatsko mjesto prazno otkad je preuzeo vlast. Odabir je pao na iskusnog Johna Abizaida, jedan od rijetkih Trumpovih pametnih poteza. On će im možda ponešto "rasvijetliti" situaciju.

U svakom slučaju, u Washingtonu i drugim glavnim gradovima raste otpor prema Mohammedu bin Salmanu, ili kako ga njegovi prijatelji zovu M.B.S. Ubojstvo u Istanbulu mnogima je sa očiju skinulo ružičaste naočale.

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Da, to da je Trumpovoj administraciji svojevrsnu moć nad oslabljenim saudijskim režimom, i mogu ih ucjenjivati Khashoggijem, Jemenom i poraditi na odnosima s Katarom, pomoći uspostavi mira u Izraelu, stabilizirati cijene nafte, i ovisno o rezultatu istrage, princa zamijeniti nekim drugim prijestolonasljednikom.

Sve je to, naravno, licemjerje, kada je riječ o zemlji koja se diči nedostatkom ljudskih prava. Nije ništa započelo s ubojstvom Khashoggija, ali s time mora završiti američko sudioništvo, argumentira The New York Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.