Ekonomix
4277 prikaza

Čak tri najveće ekonomske sile u padu - što tek čeka nas?

Novac u blagajni
Dubravka Petric (PIXSELL)
Podaci za treći kvartal i trgovinski rat povod su prognozama o goroj 2019. nego što je bila 2018.

Usporavanje ekonomskog rasta svijeta već se događa i sljedeće godine moglo bi se proširiti na SAD. Povod za ovakvu vijest na CNN Business su pokazatelji da su Njemačka i Japan u trećem kvartalu ove godine imali mali ekonomski pad, što je u suprotnosti s aktualnim još uvijek snažnim rastom SAD-a. U Kini se također primjećuju znakovi produbljivanja ekonomskih problema. Nekoliko je razloga za negativni rast ekonomija, no ekonomisti smatraju da će i Njemačka i Japan izbjeći recesiju i da će se vrlo brzo vratiti rastu svojih ekonomija.

Podaci ipak ne prikazuju svu ozbiljnost velikih izazova s kojima se suočavaju mnoga svjetska gospodarstva. Njemačka ekonomija smanjila se po prvi put od 2015. Posljedica je to udara novih procedura za testiranje ispuštanja CO2 iz automobila što je usporilo prodaju automobila. Njemačkoj je usto pao i izvoz, uvelike zbog američko kineskog trgovinskog rata.

Angela Merkel Još nije otpisana Top News Liderica Merkel: Ovi tipovi jedini likuju zbog njenog odlaska

Usko grlo certificiranja automobila očekuje se da će se riješiti, ali ekonomisti smatraju da bi izvoz mogao nastaviti padati zbog smanjene potražnje u trgovinskim partnerima poput Turske, Rusije i Kine. Japan je puno više navikao na razdoblja ekonomske stagnacije, pa i recesije i izgledi su tamo i vedriji. Tamo je problematični treći kvartal posljedica prirodnih katastrofa. Očekuje se da će potrošači u zadnjem kvartalu trošiti puno više.

U Kini se bilježi slabiji rast potrošnje, slabije povjerenje investitora i razočaravajući kreditni rast. Ekonomisti očekuju da će vlada povući određene poticajne mjere kako bi se ublažili efekti trgovinskog rata sa SAD-om.

"Vjerujemo da će biti još gore, s rastom koji će usporavati sve do proljeća 2019.", napisao je u izvještaju Ting Liu, glavni kineski ekonomist u investicijskoj banci Nomura.

Njemačka i Japan očekuje se da će do kraja godine opet krenuti putem rasta, ali zato svjetska ekonomija u cijelosti stremi prema slabijoj 2019. MMF očekuje da će svjetski rast s ovogodišnjih 2,9 posto pasti na 2,5 posto u 2019. Posljedica bi to trebala biti trgovinskog rata i utjecaja američkih kamata na tržišta ekonomija u razvoju. Novu krizu u EU mogla bi prouzročiti Italija koja je u sukobu s EU zbog vladinog proračuna.

"Ne mislimo da će doći do ičega poput financijske krize, ali bi moglo doći do znatnog usporavanja ekonomije. Smatramo da je MMF preoptimističan", kazao je Andrew Kenningham, glavni globalni ekonomist u Capitali Economicsu.

Michael Moore, Fahrenheit 11/9 Totalna uzbuna Kultura Fahrenheit 11/9: Trump je naš Hitler, za to ste krivi vi!

Neki od rizika već ostavljaju trag na tržištima. U utorak je strah od manje svjetske potražnje nafte oborio cijenu američke nafte za 7 posto, a indeksi velikih dionica pali su između 5 i 7 posto. Ostaje pitanje koje zemlje mogu ostati kao pokretači rasta u 2019. Ekonomski rast Indije ove je godine ubrzao, dosegnuo je 8,2 posto u trećem kvartalu.

Samo, Indija je jedan od najvećih svjetskih uvoznika energije i ove je godine osjetila više cijene nafte. Rupi je jedna od svjetski najgorih ovogodišnjih valuta, pretrpjela je rast inflacije. Sljedeće godine SAD bi mogao također usporiti kako se bude ispuhivao utjecaj smanjenja poreza.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:37 15.Studeni 2018.

    čeka nas propast.hihi