Top News
1619 prikaza

'Nisam mogao izvršavati smaknuća i silovati žene'

ISIS
Youtube
Bivši vojnik ISIS-a objasnio je zbog čega više nije mogao sudjelovati u barbarskim činovima kojima džihadisti podvrgavaju svoje neprijatelje

Hamza je 33-godišnjak iz Fallujaha, grada kojim upravlja Islamska država, 60-ak kilometara udaljenom od Bagdada. On se prošle godine svojevoljno priključio borcima ISIS-a, koji su ga privukli svojim religijskim vjerovanjima. No prije dva mjeseca, kad je trebao smaknuti ljude koje je poznavao i nakon što se zgrozio pozivom na silovanje otetih Jezidi žena, odlučio je otići.

Ovaj inteligentan i obrazovan vjernik napustio je ISIS nakon svega pola godine, jer su ga duboko pogodila smaknuća kojima je prisustvovao. A i pomisao da bi ih uskoro sam trebao izvršavati mu se nikako nije svidjela, "Ne volim šijite, ali kad se radi o njihovim ubojstvima, bio sam šokiran", kaže Hamza.

On je dobio zadatak pogubiti nekoliko sunita optuženih za suradnju s iračkom, uglavnom šijitskom, vladom. Začudo, iako je odbio, nije bio kažnjen zbog neposluha, no njegov zapovjednik mu je rekao da će poslije trebati i sam izvršavati smaknuća.

Bio je plaćen 400.000 iračkih dinara (oko 2.300 kn) mjesečno, uz brojne privilegije, uključujući hranu, benzin i pristup internetu.

Isis | Author: Youtube Youtube

Njegovo razočaranje proizlazilo je i iz ponude da spava sa zarobljenim Jezidi ženama, što je sam prozvao silovanjem. "Zapovjednik nas je pokušao nagovoriti izjavivši da je to zakonito, poklon od Alaha, te da se smijemo zadovoljiti s njima bez da ih oženimo, budući da su poganke", prisjeća se Hamza i dodaje da su tamo bile i neke muslimanke iz Tunisa koje su došle iz Sirije. "Ove su muslimanke spavale s nekim zapovjednicima pod bračnim ugovorom koji bi trajao svega tjedan dana, nakon čega bi se razveli i oženili neku drugu djevojku."

Inače, svoj prelazak u redove ISIS-a Hamza, čiji je identitet sakriven, opisuje kao kompliciranu priču. Kad je prošle godine zarobljen grad u kojem je živio s obitelji, vojska je bila vrlo ljubazna prema lokalnim stanovnicima i nikoga nisu tjerali da im se pridruži. "Na brojne načine su stjecali podršku ljudi: na primjer, išli bi od kuće do kuće i ispitivali ljude trebaju li pomoć, te su čak nudili usluge poput obrazovanja. Rekli bi: "Mi ćemo podučiti vašu djecu, nemojte ih slati u vladine škole"."

Uz to, održavali su mala predavanja i propovijedi nakon molitve, a većina tema je bila o tome kako reformirati i poboljšati društvo uz pomoć Kurana i Haditha, tradicionalnih islamskih učenja.

"Bilo je to svojevrsno pranje mozga, no odvijalo se postepeno tijekom šest mjeseci. Pohodio sam mnoga od tih predavanja i s vremenom se pripremao da sudjelovanje u temama. Postojala su tjedna natjecanja među grupama mladih, a dva puta kad sam ja pobijedio u natjecanjima o vjerskim temama, osvojio sam 300.000 iračkih dinara", opisuje Hamza.

Nakon toga je počeo osjećati bliskost s njihovim sustavom, a kad je njegova obitelj napustila Fallujah i otišla u Bagdad, unatoč očevim opomenama da bi situacija mogla postati gora, Hamza je odlučio ostati.

Odmah je primljen u ISIS, a njegov propovjednik ga je preporučio vojnom zapovjedniku. Prvotno ipak nije primljen u vojsku nego mu je rečeno da mora steći vrhunsku kondiciju. Prva dva mjeseca je aktivno fizički vježbao da mi nakon toga tek poslan u vojnu jedinicu u kojoj je učio kako baratati kalašnjikovim i bombama. Nakon toga je sa skupinom drugih volontera prošao obuku na kojoj je učio kako upotrebljavati različitie vrste mitraljeza.

Smaknuće | Author: Youtube Youtube

Uskoro zatim uslijedila su smaknuća, jer kad je došao u Al-Rakai u Siriji, morao je s drugim vježbenicima prisustvovati javnim smaknućima. Prvi put je uživo doživio odsijecanje glave u Fallujahu, nakon što su mu prikazane 'impresivne' snimke brojnih istih djela.

Hamza tvrdi da sam nije izvršio niti jedno smaknuće, jer prema pravilima je trebalo proći više od pola godine od početka treninga prije nego što bi mogao biti spreman za počinjenje takvog čina. Uz to, prije toga vježbenici moraju pokazati dodatne vještine u vjerskom obrazovanju i vojnim taktikama, ali i proći više testova. Također, njega su smaknuća kojima je prisustvova duboko potresla.

Pročitajte cijeli tekst u Independentu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.