Top News
36445 prikaza

'Naredili joj da se skine i onda su se svi izmjenjivali na njoj'

Radni kamp u Kini gdje drže muslimane
1/2
REUTERS
"Rekla sam sama sebi da ako mi je sudbina umrijeti, onda ću barem pokušati pobjeći iz ovog užasa"

Muslimanka koja je uspjela pobjeći iz državnog "re-edukacijskog" kampa otkrila je kako su zatvorenice podvrgnute grupnim silovanjima, medicinskim eksperimentima i iz zabave prisiljene jesti svinjetinu.

Oni su kreirani od strane vlasti kako bi se muslimane "liječilo" od vjerskog ekstremizma, a Kinezi ih svijetu predstavljaju kao "škole", a ne logore.

Sayragul Sauytbay, kineska muslimanka kazahstanskog porijekla otkrila je kako ju je država pritvorila u studenom 2017. Potom su je je naoružani čuvari odveli do logora, gdje je držana protiv svoje volje sljedećih nekoliko mjeseci, piše Independent.

Trgovina ženama zbog prostitucije NEČIJA STVARNOST Life Udane djevojčice: Nakon silovanja sam puzala 3 dana

Toj su 43-godišnjoj učiteljici naredili da uči zatvorenike kineskom.

"Zabranili su mi da razgovaram s drugim zatvorenicama, zabranili su mi da se smijem, da plače, nisam smjela ni odgovoriti ako bi me netko nešto pitao", prisjeća se.

Uvjeti života u kampu su bili nehumani, preko 20 ljudi je bilo nagurano u sobi od 15-ak kvadrata.

"U sobama smo imali kamere, kao i u hodnicima. Svaka soba je imala plastičnu kantu koja je služila kao školjka. Svaki zatvorenik je imao minutu do dvije na dan za korištenje WC-a, a kante su se praznile samo jednom na dan", kaže Sayragul.

Sustavno silovane

Otkriva da su žene u kampovima sustavno silovane, a osim iskustva na vlastitoj koži bila je prisiljena gledati kako se drugu ženu opetovano napada.

Čuvari su joj naredili da se skine i legne i onda su se jedan iza drugog izmjenjivali na njoj.

Naravno, omiljena meta su im bile mlađe i lijepe djevojke, njih bi odveli navečer i vraćali izmučene tek ujutro.

Žene žrtve silovanja u ratu Rat u Bosni Life Ratna silovanja: "Hrvatice najmanje o tome govore"

"Bilo je užasno, nikad neću zaboraviti taj osjećaj bespomoćnosti, nemogućnosti da pomognem", kaže.

Te optužbe prate kinesko višegodišnje suzbijanje njihove muslimanske manjine, koja ne uključuje samo Ujgure (turska etnička skupina koja živu u istočnoj i srednjoj Aziji, a broji oko 7 milijuna stanovnika, dok danas prvenstveno žive u Kini), već i Kazahstance i druge etničke skupine.

Svjetska zabrinutost raste proteklih nekoliko mjeseci, a američki je državni tajnik ponašanje Kineza prema muslimanima nazvao "mrljom stoljeća".

Misteriozni eksperimenti na ljudima

Osim mučenja, odbjegla je Sayragul ispričala o neobičnim medicinskim eksperimentima koje su Kinezi provodili na zatvorenicima.

- Davali su im pilule i injekcije koji su imali različite efekte. Neki od njih su bili kognitivno oslabljeni. Žene su prestale dobivati mjesečnicu, muškarci su postali sterilni.

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu Nikada sigurne Life Pobjegla iz ISIL-a: Budila sam se u bolovima od silovanja

Kao učiteljica u kampu, izbjegavala je najgore.

Nju su uputili da zatvorenike uči propagandnim pjesmama Komunističke partije, pa su bili prisiljeni recitirati parole poput: "Volim Kinu", "Hvala Komunističkoj partiji", "Ja sam Kinez" i "Volim Xi Jinpinga". 

To sustavno ispiranje mozga za cilj ima izbrisati svaku vezu s muslimanskim svijetom i kulturom. Tako su zatvorenike redovito prisiljavali jesti svinjetinu.

U ožujku 2018. 43-godišnjakinja je puštena iz logora i naređeno joj je da se vrati svojoj bivšoj ulozi ravnateljice pet jaslica. Otpuštena je tri dana nakon povratka i još jednom su je ispitivali policajci koji su je optužili za izdaju.

Vojnici od terakote Carska vojska Life Ratnici sjene: Nepoznata priča o najpoznatijoj vojsci na svijetu

Gospođi Sautybay je rečeno da će se vratiti u logor kao redoviti zatvorenik, umjesto učitelja.

"Budući da sam već bila u kampu, znala sam što to znači. Znala sam da ću umrijeti tamo i nisam to mogla prihvatiti ”, rekla je.

Rekla sam sebi da ću barem pokušati pobjeći ako sam već predodređena da umrem

43-godišnjakinja je pobjegla probivši se kroz prozor u susjedsku kuću. Potom je taksijem došla do kineske granice s Kazahstanom, koju je uspjela prijeći.

"U Kazahstanu sam našla obitelj", rekla je. "Moj se san ostvario. Nisam mogao primiti veći dar."

Kazahstanske tajne službe uhitile su Sauytbay zbog prelaska granice, ali je na kraju dobila azil u Švedskoj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:53 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • sexy_trubadur 20:33 20.Studeni 2019.

    jel ovo izmisljena prica samo da nesto napises ,i kako ti znas martina koja su tajna uputstva dobile vlasti u zapadnoj kini ,kad su tako tajna ,,a jos se nisu sprovela u djelo