Top News
4870 prikaza

Naš kolumnist pojasnio zašto se HR političari boje Udbe

Vladimir Šeks i Franjo Tuđman 1995.
Davor Visnjic/PIXSELL/History
Dvojica udbaških ubojica osuđeni su na doživotni zatvor, ali i dalje kriju mnoge mračne tajne

Neće biti dobro! Ta je misao sigurno proletjela kroz glave mnogih neprijatelja Zdravka Mustača i Josipa Perkovića na vijest da im je njemački sud potvrdio doživotnu robiju. Od svih živih Hrvata, ova dvojica doživotnih znaju najviše mračnih tajni  o svima, a njemački bi im pravorijek mogao dati snažan impetus da progovore. Tko se ne osveti taj se ne posveti, kaže stara poslovica, a Perković - koji je u sebi pod stare dane otkrio impuls pobožnosti - osvetu je najavio...

Čini se da ju je jednim dijelom već i započeo. Nadajući se da bi mu  moglo biti suđeno u Hrvatskoj, Perković je svojedobno rekao: "Bilo bi mi to iznimno drago, da hrvatska javnost napokon sazna sve...."  

Sve? Mislimo li na isto? Put prema apsolutnom znanju započeo je nedavno mističnim curenjem dijelova dossiera Zlatka Bagarića, čuvenog hrvatskog mafijaša s političkom podrškom, prijatelja Ljube Zemunca, kojega je sredinom sedamdesetih stanoviti "Kolega" cinkario Udbi kao opasnog i destruktivnog neprijatelja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, iako je Bagarić praktički bio dijete. 

Josip Perković Šokantna tvrdnja Top News Bivši agent: INA i Krško radile su 80-ih na atomskoj bombi!

Njegov dossier godinama je skupljao prašinu po arhivu, i nitko nikad ne bi u Kolegi prepoznao Vladu Šeksa, da neki mistični glas novinarima nije došapnuo da se iza udbaškog nicka krije čuveni državotvorac Vlado Šeks, nakon čega je u Jutarnjem listu izašla cijela enciklopedija denuncijacija, dojava i cinkarenja koja je Kolega obavljao sedamdesetih i osamdesetih. 

Na pitanje novinara Dubravka Merlića "je li u vrhu HDZ-a bilo ljudi koji nisu radili za Udbu", Josip Manolić, udbaška baba Vanga, dao je aforistički odgovor: "Bilo ih je" pa je onda dodao: "Ali malo".

Uskoro bi iz tiska mogla izaći i knjiga u kojoj će biti otkrivene mnoge tajne. Josip Perković radio je, kako je poznato, rekonstrukciju suradnika Službe u Hrvatskoj sedamdesetih i osamdesetih. Neka imena s te liste su iscurila - to su otpisani, prekriženi ili izmišljeni suradnici - ali na njoj, recimo, Šeksa nije bilo. Logično je pretpostaviti da su od denunciranja spašeni svi koji su nastavili raditi za novu hrvatsku službu, SOA-u ili SIS. 

No, sada je zavjet šutnje prekršen. Hoće li Josip Perković otkriti sve, od King Konga nadolje?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.