Top News
2302 prikaza

Nasljednica Huaweija: Skriveno bogatstvo i milijunske kuće

Meng Wanzhou
1/10
REUTERS
Meng Wanzhou, 46-godišnja kćer vlasnika Huaweia operirala je rak štitnjače, a ima i četvoro djece iz različitih brakova

Uhićenje glavne financijske direktorice Huaweia gurnulo ju je u središte diplomatskog spora između Amerike i Kine. Zbog toga odjednom su u javnost počeli curiti detalji iz njezinog privatnog života, koji su još do jučer bili sasvim nepoznati.

Meng Wanzhou je jedna od glavnih direktorica i kćer Ren Zhengfeija, osnivača tehnološke tvrtke Huawei, moćnog kineskog proizvođača mobilnih telefona. Kao i njezin otac milijarder, ona uglavnom izbjegava medijsku eksponiranost ali sad kad su u javnost dospjeli i dokumenti sa suđenja u Kanadi, o ovoj 46-godišnjoj poslovnoj ženi stvara se sasvim nova slika. Nju traže i Sjedinjene Američke Države zbog prijevare, javlja CNN. 

Kineske elite često nastoje zadržati svoje bogatstvo u tajnosti. Nije jasno koliko je 'teška' Meng jer se nikad nije pojavila na Hurun Rich List - top listi najbogatijih stanovnika Kine, kako je rekao Rupert Hoogenwerf, osnivač Huruna. Sigurno je da bi se, prema zaradi, tamo trebalo naći i njezino ime.  

Donald Trump i Xi Jinping HUAWEI Ekonomix Uhićenje u Huaweiju zatreslo delikatno primirje SAD-a i Kine

Sudski dokumenti tvrde da Meng i njezin suprug Liu Xiaozong imaju dvije nekretnine samo u Vancouveru. Jedna kuća vrijedna je 4,2 milijuna dolara, a druga se procjenjuje na 12,2 milijuna dolara.

Meng i Liu spremni su založiti najmanje jednu, ako ne čak i obje nekretnine kao jamčevinu, uz novac koji su već ostavili kao depozit na sudu. 

Meng je godinama bila izvršna direktorica jedne od najvećih kineskih tehnoloških tvrtki. Njezin otac prema Forbesu vrijedi 3,2 milijarde dolara.

Meng je u pisanoj izjavi za sud napisala da su ona i njezina obitelj vezani uz Kanadu koju je prvi put posjetila 2003. godine. 

Kuće u Kanadi u vlasništvu Meng Wanzhou | Author: REUTERS REUTERS
Od tada se redovito vraćala u ovu zemlju, kako je navela, najprije kao turistkinja, da bi zatim zatražila i stalno boravište pa je u tom statusu i ostala do danas.

Na kineskim društvenim mrežama spekulira se o njezinim vezama u Kanadi. Kina ne priznaje dvojno državljanstvo, ali mnogi Kinezi koji studiraju ili rade u inozemstvu postaju vlasnici putovnica i drugih država bez da se odreknu kineskog državljanstva. 

Meng je rekla da ima dvije - onu kinesku i hongkonšku

Prema sudskim dokumentima, ona se izliječila od raka štitnjače koji je operirala 2011. godine. Ovaj zloćudni tumor ima gotovo 100% stopu preživljavanja ukoliko se rano dijagnosticira.

Osim raka, njezini su odvjetnici u pisanoj izjavi sudu rekli da je godinama patila od povišenog krvnog pritiska, a prošle je godine operirala čeljust i dušnik kako bi se riješila apneje - zastoja disanja u snu. 

Odmah nakon što je uhićen u Vancouveru 1. prosinca, Meng je odvedena u obližnju bolnicu za liječenje hipertenzije. Majka je četvero djece, a u razgovoru za kineski poslovni časopis 2013. godine rekla je da je oženjena i da ima dvoje djece, što znači da je u međuvremenu dobila još dvoje. U to vrijeme pričalo se da je udana za izvršnog direktora u Huaweiju, no te je glasine prekinula kad je rekla da njezin suprug ne radi u telekomunikacijama. 

Sudski dokumenti otkrivaju da ima četvero djece, a od 2007. je udana za tri godine mlađeg Liua. Liu je u sudskoj izjavi napisao da par ima malu kćer i da je on primarni skrbnik, te da 'supruga ima i tri starija sina iz ranijih brakova'. 

Novi blindirani auto kineskog predsjednika Sigurnosni štit Life Kineski predsjednik ima čudo od blindiranog auta

Najstariji sin Meng Wanzhou je zaposlen i samostalno živi u Kini od svog rada, a njezina dva mlađa sina su još školarci, od kojih je jedan također u Kini. Ne zna se gdje živi i u koju školu ide njezin treći sin. 

Njena kćer je pohađala vrtić u Vancouveru i sada je također trebala otići u Kinu da bi tamo pohađala školu. Ovisno o tome koliko će njegova supruga ostati u kanadskom zatvoru Liu je rekao da će odlučiti hoće li svoju kćer ipak dovesti u Vancouver kako bi ovdje pohađala školu i bila uz roditelje. 

Kuće u Kanadi u vlasništvu Meng Wanzhou | Author: REUTERS REUTERS
Meng je uhapšena u subotu, 1. prosinca u Vancouveru i prijeti joj izručenje u SAD. Sud u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji razmatrao je njezino puštanje uz kauciju, a Kina zahtijeva njezino puštanje na slobodu i tvrde da nije prekršila zakone. 

Istovremeno, kanadski državni odvjetnik tereti ju zbog prijevare nekoliko financijskih institucija. 

Meng je, navodno, koristila kompaniju pod nazivom Skycom, kako bi izbjegla sankcije Iranu i kako bi njezina tvrtka sklapala poslove s tom zemljom koja je pod američkim sankcijama. Ona pak tvrdi da je riječ od dvije odvojene kompanije, a SAD dokazuju suprotno. Prema nekim informacijama, prijeti joj i do 30 godina zatvora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.