Top News
205 prikaza

NATO u problemu: Trump razmatra smanjenje razmjene informacija s Europom

REUTERS
Zabrinutost oko Trumpovih planova, ako ponovno bude izabran, dolazi u trenutku kada NATO pojačava napore za prikupljanje dokaza o navodnim djelima sabotaže, uključujući podmetanje požara, povezanih s Rusijom diljem Europe.

Donald Trump razmatra smanjenje razmjene obavještajnih podataka s članicama NATO-a, koje ovise o SAD-u za vrstu informacija koje su pomogle Ukrajini da se obrani od Rusije.

Trumpovi savjetnici rekli su savezničkim zemljama da će smanjena razmjena informacija biti dio šireg plana smanjenja potpore i suradnje SAD-a sa savezom od 32 zemlje, objavio je Politico pozivajući se na trojicu europskih dužnosnika i visokog dužnosnika NATO-a. 

Dužnosnici su rekli da su saznali za prijedlog o obuzdavanju razmjene obavještajnih podataka tijekom razgovora s Trumpovim savjetnicima o širim planovima za smanjenje angažmana SAD-a u NATO-u. Bivši predsjednik više je puta dovodio u pitanje i pokušavao potkopati savez tijekom svog prvog mandata.

Ograničenje informacija moglo bi imati strašne sigurnosne posljedice, posebno za Ukrajinu dok pokušava odbiti rusku invaziju.

“Američka obavještajna služba pomogla je uvjeriti mnoge zemlje NATO-a da je Putin odlučan napasti Ukrajinu”, rekao je jedan europski dužnosnik. “Neke zemlje nisu vjerovale da Rusija ima sposobnosti izvesti uspješnu vojnu kampanju.”

Upitan za komentar, glasnogovornik iz Trumpove kampanje nije izravno odgovorio, umjesto toga referirajući se na izjavu na TruthSocial da će bivši predsjednik "vratiti mir i ponovno izgraditi američku snagu i odvraćanje na svjetskoj pozornici".

Smanjenje razmjene američkih obavještajnih podataka moglo bi smanjiti sposobnost Europe da se odupre ruskoj invaziji, ako predsjednik Vladimir Putin odluči proširiti vojne operacije na kontinentu izvan Ukrajine, rekao je viši američki dužnosnik.

Predsjednik Joe Biden proširio je količinu podataka koje SAD dijeli sa stranim saveznicima, posebno u vezi s Rusijom. Europski dužnosnici rekli su da nije jasno razmišlja li Trumpova administracija o vraćanju na prethodnu razinu dijeljenja informacija ili daljnjem smanjenju.

Zabrinutost oko Trumpovih planova, ako ponovno bude izabran, dolazi u trenutku kada NATO pojačava napore za prikupljanje dokaza o navodnim djelima sabotaže, uključujući podmetanje požara, povezanih s Rusijom diljem Europe.

"Rusija upravo sada vrši paljevine i sabotaže i planira atentate na savezničkom tlu, a sve u pokušaju da potkopa podršku Ukrajini među našim domaćim stanovništvom", rekao je visoki dužnosnik NATO-a. “SAD je povećao razmjenu obavještajnih podataka unutar NATO-a kako bi pomogao u odgovoru na ove sabotažne kampanje. I to ima pravi utjecaj.”

SAD je uvijek dijelio određene informacije sa svojim saveznicima kako bi im, na primjer, pomogao da se pripreme za potencijalni teroristički napad ili kako bi pomogao savezu da se ojača protiv neposredne vojne prijetnje.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.