Top News
5717 prikaza

Neće njoj šaka zgubidana 2019. po Supetru tražiti Srbe

Ivana Marković
Miranda Cikotic/PIXSELL
Bit će jako teško dežurnim "profesionalnim Hrvatima" opravdati huligane koji su u Supetru napali sezonske radnike, jer su pričali srpski

Kad čujete da je 20 nasilnika, odnosno huligana napalo četvero ljudi, od kojih je jedna žena, automatski vam je jasno na čijoj ste strani, a kad još čujete da je 20 huligana među četvero nesretnika tražilo Srbe onda ste na strani napadnutih 200 posto. Scena je to koja se odigrala u mjestu Supetar na Braču, nakon što se odigrao Torcida kup, a golobradim torcidašima (priveden je jedan koji ima 19 i jedan koji ima 22 godine) 'uši je zaparao' srpski naglasak dvojice mladića koje su iscipelarili. Pomračilo se nasilnicima, koji su rođeni godinama nakon završetka Domovinskog rata, kada su čuli da među četvero mladih ljudi netko priča srpski.

Znači, dečko koji devedesetih nije bio ni u planu ljeta gospodnjeg 2019. po Supetru traži Srbe. Definiciju takvog poremećaja teško je naći. Tko zna što je u glavi klinca koji je tek ušao u punoljetnost, a kojemu je glavni hit ljeta mlatiti Srbe po Supetru. Da stvar bude gora - mlatiti Srbe iz Vukovara koji su u Supetar došli na sezonski rad kako bi radili poslove koje na otoku nitko drugi nije htio raditi i to u vrijeme kada Dalmacija vapi za radnom snagom kao nikada prije.

Narednih dana će biti jako teško dežurnim "profesionalnim Hrvatima" opravdati ovakvo divljaštvo, kao što to inače znaju raditi nemuštim objašnjenjima. U trenutku pisanja ovog teksta, 10. lipnja u 16.00 sati nitko iz političkog vrha se nije oglasio oko ovog incidenta, a možemo pretpostaviti i zašto. Naime, napadnuti su mladi ljudi, podrijetlom Srbi, ali žive u Hrvatskoj, točnije u Vukovaru. Naravno da politika, koja već godinama kalkulira, važe i stalno procjenjuje kad je i je li uopće oportuno reagirati na društvene anomalije šuti i vjerojatno jedva čeka da se slegne prašina pa da ne moraju ništa reći.

Ivana Marković | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL
Previše je puta do sada politika svoj utjecaj i rejting stavljala u ruke kojekakvih opskurnih likova i tako je s godinama postala ovisna o njima i dovela se u situaciju da oprezno komentira stvari u koje su uključeni Srbi, Romi, gayevi, migranti, pobačaj, Za dom spremni, fašizam, desničari, obiteljsko nasilje, nogomet... Sve su to teme koje u Hrvatskoj donose i odnose glasove na izborima i kad nemate političku snagu za osvajanje izbora, onda vam se te teme obijaju o glavu. 

Zato vrh politike šuti, šute mnogi, osim gradonačelnice Supetra, koja nije samo kurtoazno osudila napad, već je dirnula u dalmatinsku svetinju Torcidu, ukinula donaciju grada Supetra Torcida kupu, uskratila im domaćinstvo i poslala jasnu poruku - s nacionalistima nema pregovora. Za taj je stav i reakciju dobila ovacije, oni koji do danas nisu čuli za Ivanu Marković sad su čuli i neće njeno ime tako brzo zaboraviti. 

Ivana Marković je osvježenje, pokazala je kako se ponaša pravi političar - bez fige u džepu i kalkulacija hoće li na izborima izgubiti glasove jer je otkantala Torcidu. Ako će ih i izgubiti, zbog ove reakcije će ih dobiti sigurno deset puta više. Ivani Marković će se riskiranje isplatiti, ako zbog ničega onda zbog toga što neće ostati upamćena kao kukavica koja se nije usudila suprostaviti šačici huligana i zgubidana. Zapravo, da nema kalkulantske političke vrhuške koja zbog čistog političkog oportunizma ne želi pokazati svoj stav, Hrvatska vjerojatno ne bi ni čula za samozatajnu Ivanu Marković i ne bi joj imala priliku zapljeskati na odličnoj reakciji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:17 11.Lipanj 2019.

    primitivčine balavci frustrirani nacionalistički desničarski

  • rdgoran 20:38 10.Lipanj 2019.

    Gospodjo Aslani, molim Vas objasnite mi što mislite pod navodom "dežurni profesionalni Hrvati"....u čemu je tolika sramota biti Hrvat???