Top News
720 prikaza

Što slijedi Japanu? Zbog zdravlja car mora abdicirati, a ne može

Japanski car Akihito
By Shawnc - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid
On je 125. japanski car, nasljednik dinastije koja vlada još od 660. godine prije Krista

Kako su sve češći izvještaji da se japanski car Akihito priprema abdicirati, Japan bi se vrlo brzo mogao naći u ozbiljnoj političkoj krizi. Problem je u tome što ova ustavna monarhija, treća najveća ekonomija svijeta, četvrta i uvoznica i izvoznica na svijetu, u svojim zakonima uopće nema predviđenu mogućnost abdikacije monarha.

A abdikacija se čini neizbježnom. Car ima 82 godine, njegova supruga Michiko 81 i oboje se sve rjeđe pojavljuju u javnosti zbog životne dobi koja sve više uzima svoj danak njihove poslovne sposobnosti. Akihito je danas posljednji monarh s naslovom cara u svijetu, a ujedno je i potomak apsolutno najstarije vladajuće dinastije.

Akihito je, naime, 125. japanski car u nizu, direktni potomak cara Jimmua koji je na prijestolje došao 660. godine prije Krista. Njegova abdikacija bila bi moguća tek nakon što parlament raspravi i odluči tko bi ga potom mogao naslijediti. Do sada se nasljeđivanje utvrđivalo po muškoj nasljednoj liniji, no u tom slučaju otvara se jedan drugi problem.

Akihito ima troje djece; sina prijestolonasljednika Naruhita, princa Fumihita, te princezu Sayako Kurodu. Naruhito nema sinove, tako da bi nasljedna linija išla preko njega, zatim njegovog mlađeg brata i potom preko Fumihitovog sina. To bi se još i dalo dogovoriti bez posebnog problema, ali se na tom mjestu otvara pitanje ravnopravnosti spolova u Japanu na čemu inzistira vladajuća Liberalna demokratska partija.

Na tom mjestu japansko društvo se nepomirljivo razilati uzduž svjetonazorskog rova između vrlo konzervativnih tradicionalista i liberalnog Japana. I dok prvi cara Akihita apsolutno poštuju na valu svog tradicionalizma, potonji Akihita izrazito cijene kao vladara koji je 1992. kao prvi japanski monarh ikada posjetio Kinu i duboko se ispričao za rat i zlodjela koja je Japan počinio u Kini.

Akihito redovito podsjeća japansko društvo na ulogu carskog Japana u Drugom svjetskom ratu, a istim smjerom, otkako je i sam postao politički relevantan, krenuo je i njegov sin prijestolonasljednik. To je pitanje za Japan krajnje ozbiljno, jer utječe na najvažnije vanjskopolitičke odnose te zemlje, te stoga i pitanje nasljeđivanja krune nipošto ne smije ostati nedoređeno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.